Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trots köpstopp: Solidars fonder är kvar inom LO

Fondbolaget Solidars fonder är köpstoppade i premiepensionen. Men fonderna finns fortfarande kvar att välja för spararna inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. 

– Det kan uppfattas som att LO sätter en kvalitetsstämpel på Solidar, menar Patrick Siegbahn, grundare av Småspararguiden. 

Fondbolaget Solidars fonder är köpstoppade i premiepensionen och utreds just nu av Pensionsmyndigheten. Köpstoppet kom en vecka efter att Patrick Siegbahn, grundare av tjänsten Småspararguiden, hävdat att Solidar härmat skandalbolaget Allras upplägg och skott sig på sparares pensionspengar. Solidar har tillbakavisat anklagelserna. Pensionsmyndigheten har hittills nöjt sig med att konstatera att det är oklart om Solidar följt myndighetens samarbetsavtal. 

Men medan fonderna är köpstoppade i premiepensionen finns de kvar och är valbara inom den kollektivavtalade tjänstepensionen för privatanställda arbetare, avtalsområdet SAF-LO. Det visar en granskning gjord av Patrick Siegbahn, Småspararguiden.

– Totalt kan fortfarande miljoner sparare välja Solidar för sin tjänstepension, säger Patrick Siegbahn. 


LÄS MER: Solidar utreds – men spararna stannar kvar 

”LO-stämpel på Solidar”

Det är Danica Pension som har Solidars fonder i sitt utbud, som därför är valbara för alla privatanställda arbetare med kollektivavtal på sin arbetsplats. Fonderna är dock rabatterade, och kostar mellan 0,37 till 0,5 procent. Totalt är det 6 725 SAF-LO-anställda som ligger i Solidars fonder till ett totalt värde av 1,1 miljard kronor, enligt siffror från Danica. Det är i snitt 150 000 kronor per sparare. 

–  Problemet är att det kan uppfattas som att LO sätter en kvalitetsstämpel på Solidars fonder, menar Patrick Siegbahn.

Claes Carlson, vd för Danica Pension, säger att bolaget avvaktar resultatet av Pensionsmyndighetens utredning av Solidars fonder innan man agerar på något sätt. 

Vilket ansvar tar Danica Pension på sig gentemot spararna i kollektivavtalet om det i Pensionsmyndighetens utredning skulle framkomma att det pågått oegentligheter i Solidars fonder?

– I dagsläget ser vi inte någon risk för spararna men vi följer självklart utvecklingen av utredningen noga och har en tät dialog med både Fora och Solidar, säger Claes Carlson.

Fora är den valcentral som administrerar SAF-LO-medlemmarnas tjänstepension. Fora ställer krav på försäkringsbolagen och deras fonder så att de produkter som erbjuds möjliggör hög avkastning och har låga avgifter. Det skriver valcentralen på sin hemsida.

LÄS MER: Malta-upplägg kan fälla Solidar 

Avvaktar Pensionsmyndighetens beslut

Emelie Gustafsson, pressansvarig på Fora.

– Solidar har vad det gäller avgifts- och prestandapoäng hitintills inte utmärkt sig särskilt, vare sig positivt eller negativt, enligt Emelie Gustafsson, pressansvarig på Fora. Hon tillägger att Fora var i kontakt med Danica i samband med att Solidars fonder köpstoppades i premiepensionen. 

På LO säger utredare Renée Andersson att LO:s och Svenskt Näringslivs ansvar är att ställa krav på de valbara bolagen och att de två viktigaste kraven är att bolaget ska ha tillstånd av Finansinspektionen och att de ska ha kollektivavtal. 

Solidar tillbakavisar anklagelser

– Danica uppfyller båda de kriterierna och bolaget väljer sedan att tillhandahålla fonder i enlighet med Finansinspektionens regler.

Solidar har hela tiden tillbakavisat anklagelserna om att man inte följer Pensionsmyndighetens samarbetsavtal. 

– Man bör veta att Patrick Siegbahn bedriver en konkurrerande verksamhet och därmed talar i egen sak. Vi hoppas kunna räta ut de frågetecken som finns med Pensionsmyndigheten så att Solidar-fonderna i PPM-systemet åter kan handlas inom kort, skriver Solidars vd Roland Johansson i ett mejl till Expressen.