Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så slukar jättarna svenska spararnas pensionspengar

FRIDA BRATT PÅ NORDNET.
Foto: NORDNET
Foto: SHUTTERSTOCK

Svenska folket betalar sammanlagt 2,6 miljarder i pensionsavgifter för tjänstepensionssparande utanför kollektivavtalen.

Det visar uträkningar från Nordnet.

– Med en fungerande flytträtt hade hundratals miljoner kunnat gå till svenskarnas pensioner i stället för ner i pensionsbolagens fickor, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Utanför kollektivavtalen, inom den individuella tjänstepensionen, finns avgifter som slukar spararnas framtida pension.

Ofta känner inte spararna till i vilken utsträckningen avgifterna dras och den framtida pensionen krymper.

– Det försvinner tusenlappar i både rörliga och fasta avgifter varje år, vilket påverkar pensionens storlek i slutändan på ett dramatiskt sätt, säger Frida Bratt.

Hon har tagit reda på hur mycket som egentligen försvinner ner i pensionsjättarnas fickor, i stället för att gå till spararnas pensioner.

– Ibland är det rimligt att det finns en avgift, eftersom den då ofta ger spararen rätt till rådgivning. Många sparare behöver rådgivning, men långt ifrån alla. Framför allt kan man fråga sig om ett enstaka rådgivningstillfälle, som det inte sällan blir, är värd en hög årlig avgift, säger Frida Bratt.

Så gjordes uträkningarna

Sparkapitalet hos samtliga pensionsbolag inom fond- och depåförsäkring i den individuella tjänstepensionen, totalt 520 miljarder, har multiplicerats med respektive bolags officiella rörliga avgift.

Antalet försäkringar, drygt 1,7 miljoner, har multiplicerats med bolagens officiella fasta avgifter.

Med dessa uträkningar går det att få en uppskattning om hur mycket bolagen tjänar på de rörliga avgifterna.

Siffrorna om sparkapital och antalet försäkringar är hämtade från Svensk Försäkring, vilket är försäkringsföretagens egen branschorganisation, och avser december 2017 (senast tillgängliga siffror).

Storleken på de fasta och rörliga avgifterna är hämtade från konsumenternas.se, en oberoende stiftelse med Konsumentverket, Finansinspektionen och branschorganisationerna som huvudmän.


Inom den kollektivavtalade tjänstepensionen är både rörliga och fasta avgifter nedpressade. Dessutom finns här oftast en fungerande flytträtt.

Höga avgifter, dyr förvaltning

Men utanför det kollektivt upphandlade pensionssparandet rinner en strid ström av svenska folkets sparande ner i fickorna på pensionsjättarna i form av dyr förvaltning och höga avgifter.

– 2,3 miljarder kronor tas ut i rörliga avgifter varje år. Och till det kommer fasta avgifter, som uppgår till ytterligare nästan 300 miljoner kronor. Eftersom vi inte har en fungerade flytträtt kan många sparare bara se på när avgifterna äter av kapitalet, säger Frida Bratt. 

Hon menar att siffrorna sätter strålkastarljus på flytträttsfrågan.

Regeringen har sedan tidigare lagt fram ett förslag som ska göra det enklare och billigare att flytta sitt pensionssparande mellan olika bolag. 

– Tyvärr kommer regeringens förslag möjliggöra ett fortsatt högt avgiftsuttag från den sparare som vill flytta sitt kapital till bättre villkor. Dessutom kommer sparande som startades innan 2007 fortsatt att vara inlåst hos pensionsjättarna, säger Frida Bratt som vill se betydligt mer drastiska förändringar i systemet:

– Mitt förslag är att en flytt ska kosta 500 kronor och max ta två månader att genomföra, och att det även ska gälla äldre sparande. På så vis får vi en flytträtt som är effektiv på riktigt.

”Kan inte vara något partis önskan”

13 november ska riksdagen rösta om regeringens förslag.

KD, V och SD är kritiska till förslaget.

– Om fler partier skulle förstå frågan och sätta sig in i vad förslaget innebär tror jag fler skulle ställa sig på spararnas sida. Det kan inte vara något partis önskan att pensionspengar, som ju hade kunnat gå in i statskassan i form av skatt i framtiden, i stället ska gå ned i pensionsbolagens fickor, säger Frida Bratt.