Karin, 70: Därför måste jag fortsätta att jobba

Karin Nilsson-Eriksson, 70.
Foto: Privat
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Hon arbetade deltid i många år och har därför svårt att klara sig på pensionen.

Nu har Karin Nilsson-Eriksson, 70, valt att fortsätta jobba för att få råd att resa och skämma bort barnbarnen.

– Jag har inte någon högre pension så när jag fick de här slantarna så var det som en bonus, det kan jag erkänna, säger hon.

När vårsolen börjar lysa fram mellan molnen är det inte bara ett tecken på att markerna grönskar och att det blir varmare utomhus.

För 70-åriga Karin Nilsson-Eriksson i Västerås innebär det också att en av de mest hektiska arbetsperioderna under året börjar.

Sedan drygt tre år tillbaka arbetar hon extra via Veteranpoolen och många av jobbuppdragen handlar om fönsterputs. 

– Jag jobbar mest med städ, det är det som folk har behov av och nu i vår kommer det väldigt mycket fönsterputs, säger Karin Nilsson-Eriksson.

Ekonomin spelade in i valet att fortsätta jobba

Hon gick i pension när hon var 64 och ett halvt år, men efter två år som heltidspensionär valde hon att börja jobba igen. Beslutet tog hon efter att ha sett en annons i tidningen.

– För det första har jag haft turen att vara frisk och tyckte att jag hade tillräckligt med energi för att göra en insats då och då. Sen tycker jag det är roligt att träffa folk också, säger hon.

Men Karin Nilsson-Eriksson förnekar inte att ekonomin också spelade in i beslutet.

Hon jobbade deltid i många år och valde senare i livet att utbilda sig till arbetsterapeut. De relativt få åren som heltidsarbetande märks på pensionen, och om det inte vore för maken skulle hon få svårt att klara sig.

– Jag har inte någon högre pension så när jag fick de här slantarna så var det som en bonus, det kan jag erkänna. Det innebär att jag kan göra lite mer saker som jag tycker om, säger Karin Nilsson-Eriksson.

”Senast var vi till Brasilien”

Pensionsmyndigheten rekommenderar människor att fortsätta jobba efter 65-årsdagen då det gör stor skillnad för hur mycket man sedan får ut i pension. Även för de som redan börjat ta ut sin pension är det ekonomiskt fördelaktigt att arbeta då skatten på inkomsten är betydligt lägre för pensionärer.

För Karin Nilsson-Erikssons del går mängden arbete i perioder och hon styr själv över hur många uppdrag hon vill ta på sig. Hennes pensionerade make arbetar på samma vis och tillsammans använder de extrainkomsterna för att skämma bort både de tre barnbarnen och barnbarnsbarnen samt att resa.

– Senast var vi till Brasilien tre och en halv vecka, det var verkligen en bonus.

I nuläget har Karin Nilsson-Eriksson inga planer på att sluta jobba:

– Jag tror det får vara fysiken som styr det. Man kan ju bli trött också, men så länge jag jobbar så här då kommer jag fortsätta. Jag tycker det är trevligt, säger hon.

Tänk på om du jobbar efter pensioneringen:

Påbörjar du utbetalningen av den allmänna pensionen tidigt, får du lägre en lägre pension per månad som pensionär. Det beror på att pensionen ska utbetalas under fler år. Ju tidigare du tar ut pensionen och ju större del av pensionen du tar ut, ju mer påverkas din pensions storlek.


Från det kalenderår som du fyller 66 år, är det lägre skatt på löne- och pensionsutbetalningar i och med att du får förhöjt grundavdrag. Dessutom får du ett förhöjt jobbskatteavdrag om du arbetar det år du fyller 66 år och åren därpå. 


Tar du ut pension mellan 61-65 års ålder, kan din a-kassa påverkas negativt om du skulle bli arbetslös. Kontakta därför din a-kassa innan du väljer att ta ut pension.


Var observant på att lön i kombination med uttag av pension, kan komma att göra att du kommer över brytpunkten för statlig inkomstskatt (2018 är beloppet cirka 39 000 kronor för den som är under 65 år). Du kanske jobbade mer än vad du först hade för avsikt att göra.


Om du inte har jobbat så mycket eller länge under ditt yrkesliv, kan du ha rätt till garantipension. Garantipension är ett grundskydd för dig med låg intjänad pension eller ingen intjänad pension alls. Om du har rätt till garantipension betyder det inte alltid att fortsatt arbete ger ökad total pension, så kolla hur det skulle påverka för din del innan du fattar ett beslut.


Du fortsätter att tjäna in nya pensionsrätter till din allmänna pension om du fortsätter att arbeta även om du samtidigt tar ut pensionen. 


Källa: Pensionsmyndigheten