Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Solidar utreds – men spararna stannar kvar

Just nu pågår en utredning av Solidar. PPM-bolaget misstänks bryta mot det samarbetsavtal som gäller för premiepensionens fondtorg.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
I samband med att Solidar köpstoppades i mitten av december skickade Pensionsmyndigheten brev till alla sparare med information om hur man lämnar bolagets fonder. Ändå har "bara" tio procent av spararna lämnat.
Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN / SCANPIX SWEDEN

Fondbolaget Solidar utreds av Pensionsmyndigheten – och dess nio fonder har köpstoppats på PPM-torget.

Trots det stannar spararna kvar, enligt Dagens Nyheter.

– Jag är inte förvånad, säger fondspecialisten Rasmus Bjälkeson till tidningen.

Det var för två månader sedan som Pensionsmyndigheten tog till en drastisk åtgärd – och köpstoppade Solidars fonder på premiepensionens fondtorg. Det innebär att ingen kan välja fonderna, eller placera mer pengar i dem.

Just nu pågår en utredning av Solidar. PPM-bolaget misstänks bryta mot det samarbetsavtal som gäller för premiepensionens fondtorg.


LÄS MER: Teori: Maltaupplägg kan fälla PPM-bolaget Solidar 


Sparare stannar hos bolag som utreds

Trots det väljer många sparare att stanna kvar. Eller snarare: de tar inget aktivt val att flytta sina pengar.

I samband med att Solidar köpstoppades i mitten av december skickade Pensionsmyndigheten brev till alla sparare med information om hur man lämnar bolagets fonder. Ändå har "bara" tio procent av spararna lämnat, enligt DN.

– Vi vet, tyvärr, att det är svårt att nå ut med budskap, säger Rasmus Bjälkeson, fondspecialist på Pensionsmyndigheten, till tidningen.

Han fortsätter:

– Jag är inte förvånad med tanke på effekten av tidigare brevutskick.

Ändå har Solidars fonder drabbats av ett tydligt utflöde det senaste året. Om än marginellt.


LÄS MER: PPM-bolag anklagas: De hade ett ”Allra-upplägg” 


Tiotusentals stannar hos Solidar

Från att Svenska Dagbladet först började skriva om Solidar i februari i fjol fram till årsskiftet försvann 5 000 sparare. I januari lämnade ytterligare 7 600 personer, enligt DN.

Men 78 000 personer har kvar sina pengar i bolagets fonder.

Detta överraskar inte Pensionsmyndigheten – men Patrick Siegbahn, grundare till Småspararguiden, är förvånad.

– Har man gjort ett upplägg som är en kopia på vad några som är misstänkta för brott har gjort, blir jag förvånad att det är bara tio procent som agerat. Särskilt som de har fått brev från myndigheten, säger han till DN.

Han syftar på att Solidar har anklagats för att ha ett upplägg som liknar brottsmisstänkta Allras, med syftet att mjölka spararna på pengar. Något Solidar hela tiden bestämt har nekat till.