Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Socialminister Strandhäll: "Det är helt förkastligt"

En självkritisk socialminister Annika Strandhäll säger i dag till Expressen att hon och andra politiker har varit naiva när det gäller pensionsskojarna: - Hur i fridens namn kunde det bli så här? säger hon.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det orange kuvertet hängandes i taket i stora hallen på Centralen Stockholm är en del i Pensionsmyndighetens pågående kampanj för att intressera svenska folket för sina kommande pensioner.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM
Flera tunga polisutredningar pågår just nu mot misstänkta pensionsskojare.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Misstänkta pensionsskojare lever farligt.

Nu hoppas politikerna att det ska bli stopp på de oseriösa ppm-fonderna  och dess aktörer som svärtat ner ryktet för hela pensionssystemet.

– Vi ska aldrig mer behöva jaga pensionärernas pengar på Malta eller i Luxemburg, säger socialminister Annika Strandhäll.

Landets pensionsskojare har länge kunnat härja nästan fritt och lurat villrådiga pensionssparare att satsa på just deras fonder. Först med hjälp av Pensionsmyndighetens ppm-kod, sedan när kodvalet stoppades blev blanketter, höga avgifter och bank-id en del av skojarnas vapen.

I kölvattnet på ppm-haverierna finns i dag två tunga polisutredningar som gäller miljardbelopp där spararna misstänks ha blivit lurade på sina pensionspengar.

Miljardutredningarna mot misstänkta pensionsskojare

Allra-utredningen där 130 000 pensionssparare misstänks ha blivit lurade på flera hundra miljoner genom olika transaktioner som ''mjölkat'' pensionspengar ur systemet. Polisutredningen pågår mot sju personer.

Det maltaregistrerade pensionsbolaget Falcon Funds med sina tre fonder där uppåt 800 miljoner kronor har "försvunnit" och 22 000 personer som blivit blåsta på pensionspengar sedan de  lockats satsa i bolagets ppm-fonder. Antalet misstänkta har vuxit till 16, flertalet av dem har den svenska Ekobrottsmyndigheten, EBM, inte lyckats nå. Eller motsatt sig utlämning till Sverige som en av de utpekade nyckelpersonerna, affärsmannen Emil Amir Ingmanson. 


LÄS OCKSÅ: Nya smällen för pensionsspararna - 15 anmälningar läggs ner

Socialminister Annika Strandhäll (S) säger att hon är väl medveten om vad som har hänt. Vi står på Centralen i Stockholm där hon besöker Pensionsmyndighetens pågående drive "kuvertjakten" om om pensionerna.

Socialminister Annika Strandhäll i möte med allmänheten på Centralen i Stockholm under Pensionsmyndighetens drive för det orange kuvertet.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Några timmar tidigare har hon nåtts av nyheten att åklagaren i Falcon Fundshärvan lagt ner 15 av 22 anmälningar för att koncentrera sig på på de återstående sju som omfattar cirka 600 miljoner kronor. De nedlagda anmälningarna gäller 400 miljoner.

Vill inte kritisera åklagarna

– Naturligtvis gör åklagarna de ställningstaganden som de anser är nödvändiga för att kunna ta ett mål i hamn. Det får jag som politiker bara ha respekt för, säger Annika Strandhäll närmast diplomatiskt för att inte stiga över gränsen och bli anklagad för ministerstyre.

Men tillägger:

– Vi ska aldrig mer behöva jaga pensionärernas pengar på Malta eller i Luxemburg. Eller behöva avsätta myndighetsresurser för för att göra det vilket sker i dag.

LÄS OCKSÅ: Pensionsgruppens förslag till förändringar av pensionssystemet 

Socialminister Annika Strandhäll (S) lutar sig mot den politiskt sammansatta pensionsgruppen där hon själv är ordförande. Att de förändringar som gruppen nu går fram med ska stoppa pensionsskojarna.

– Vi har nu överenskommelsen i pensionsgruppen som handlar om att göra  om premiepensionssystemet  för att förhindra den här typen av händelsen. Vi kommer med ett antal åtgärder som ska träda i kraft innan sommaren. Senare kommer en överenskommelse om att långsiktigt göra om premiepensionssystemet.

"Det är helt förkastligt"

Det har känts som det har varit en enda stor godisbutik för vissa personer.

– Det var ett väldigt bra uttryck tycker jag. Det är helt förkastligt och helt oacceptabelt hur vi har kunnat ha en situation som lämnat sådana här öppningar för inte bara oseriösa personer, utan ren kriminalitet.  Där man som pensionär faktiskt har kunnat bli av med delar av sitt pensionssparande på det här sättet.

Socialminister Annika Strandhäll under ett besök på Expressens redaktion.
Foto: ANN JONASSSON

Har ni politiker varit naiva?

– Ja, det måste man definitivt säga.

Även du?

Ja, det måste man säga. 

Vad tror du folk tänker när 400 miljoner skrivs av i Falcon Fundsutredningen?

– Jag vet att Pensionsmyndigheten, bland annat på regeringens uppdrag, arbetar mycket intensivt vidare med att försöka spåra upp och få tillbaka de pengar som saknas.

LÄS OCKSÅ: Så ska de försvunna pensionsmiljonerna spåras

Annika Strandhäll är i dag självkritisk till hur pensionsskojarna kunnat härja närmast ostört under lång tid.

– Hur i fridens namn kunde det bli så här? Och hur kunde man från politikens håll vara så pass naiva så pass länge? Vi hade under ganska lång tid sett signalerna i form av rådgivningsmarknaden som var oseriös där man ringde hem och lurade pensionärer att flytta sina pengar till bland annat Falcon Funds. Vi hade också situationen där man tog ut alldeles för höga avgifter som man genom åren lappat och lagat med bland annat lagstiftningsförändringar.

Men nu handlar det om att göra om - och rätt, säger Annika Strandhäll.

Frågan är dock om godiset i form av pensionspengar håller skojarna borta.