Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Smart taktik gav dem drömpensionen vid 61

Kjell gillar att fiska och spenderar gärna sina pensionsdagar med ett fiskespö i handen.
Foto: Privat
När husbilen står parkerad under vintern reser de till Thailand.
Foto: Privat
Husbilen köpte de ett år in i drömpensionen. Med den reser de runt i Sverige och Europa.
Foto: Privat
De hyr ett hus i Ban phe tillsammans med barn och barnbarn.
1 / 9

Kjell började planera för en tidig drömpension redan som 50-åring. När han fyllde 61 lämnade han arbetet på IF Metalls fackklubb och firade med restaurangbesök.

– Jag vet inte hur mycket tid jag har, så jag lever livet nu. Inte i morgon, säger Kjell. 

Kjell Eriksson, 67, från Borlänge är inne på sitt sjätte år som pensionär. Tillsammans med hustrun Pirjo, 66, reser han runt med husbilen i Sverige och Europa. På vintern åker de en månad till Thailand. 

– Vi har hittat ett bra ställe i Ban phe där vi hyr ett hus. Barn och barnbarn brukar följa med så ofta blir det hela familjen. Ibland är vi nio personer där, säger Kjell. 

Barnbarnen är en av anledningarna till att paret valde att gå tidigare i pension. De ville spendera mer tid tillsammans. 

LÄS MER: Dolda pensionen avgör hur ditt liv blir som äldre

– De bor en bit ifrån oss i Sandviken. Men så fort de behöver hjälp så packar vi ihop och åker dit. Min son har byggt en större grind så vi kommer in på gården med husbilen, sen sover vi i den, säger han. 

Tog husbilen till Kroatien

Paret är inte några nybörjare för husbilslivet. Tidigare hade de en gammal Mercedes som var ombyggd till husbil. För fem år sedan som nyblivna pensionärer slog de till på en ny för ett bekvämare och friare pensionärsliv. 

– Vi tar ut den i maj och åker fram till mitten av oktober. Hittills har vi varit i Kroatien, Polen, Tyskland, Frankrike och för ett par veckor sedan åkte vi runt i Norge. Jag gillar att fiska så vi åker mycket i Sverige också. Min fru är inte lika intresserad av det men då sitter hon och solar eller läser en bok. 

LÄS MER: Se upp för fällorna om du väljer tidig pension

Kjell jobbade med pension och försäkringsfrågor på IF Metalls fackklubb på SSAB. Därför har han stenkoll på allt som rör pensionen.  Det hjälpte honom att göra det bästa av sin egen och hustruns framtid. 

SÅ GJORDE VI: KJELLS TIPS FÖR EN TIDIG PENSION

Engagemang

Engagera dig och ta reda på mer om hur pensionssystemet fungerar.

Satsa på olika fonder 

Placera dina PPM pengar i flera olika fonder som du tror ger en bra avkastning. 

Håll koll på fonderna

Kolla med jämna mellanrum hur det går med fonderna. Går det dåligt?  Byt. Låt inte andra sköta dina val, det kan du göra lika bra själv. 

Fixa återbetalningsskydd

Se till att du har återbetalningsskydd på tjänstepensionen. 

Spara privat

Om möjligt är det bra att ha ett privatsparande som ett komplement till pensionen. Kom ihåg att du tidigast kan ta ut pension från 61 års ålder. 

– Jag såg hur mina medlemmar gick bort i tidig ålder och blev sjuka. Då bestämde jag att jag skulle gå hem så tidigt som möjligt. Dessutom hade jag jobbat sen jag var 14 år och det tyckte jag räckte. 

Satte upp ett pensionsmål som 50-åring

När han fyllde 50 år började han aktivt förbereda inför parets yrkessorti. 

– Vi hade båda tidigare börjat spara i pensionsförsäkringar. När jag fyllde 50 satt jag upp målet att vi skulle kunna gå vid 61 år. Jag började försöka få bort alla skulder jag hade så att jag skulle vara skuldfri dagen jag gick hem, säger han och fortsätter: 

– När jag gick tog jag ut min tjänstepension på fem år. Efter det sparkade jag i gång mitt privatsparande som jag också tar ut under fem år. 

LÄS MER: Så mycket tjänar du på att jobba kvar efter 65

När han fyller 71 är privatsparandet slut. Då blir han ”en riktig fattigpensionär”. 

– Jag gråter inte för det. Vi bor i ett hus som vi inte är skyldiga en krona på. Det gör att vi lever billigt. 

Paret oroar sig inte för livet efter privatsparandet. Istället lever de här och nu. 

Varnades för att gå i pension tidigt

– Jag har inte några större förhoppningar och är glad om jag lever till att fylla 70 år.  Man vet aldrig vad som finns i generna. Farsan min blev bara 52 år gammal, och lillbrorsan blev inte äldre han heller, berättar Kjell. 

Många varnade honom för hur den tidiga pensionen skulle påverka ekonomin. Men hittills har han inte ångrat beslutet. 

– Hade jag väntat med att gå i pension tills jag var 65 år hade jag fått 3 500 kronor mer i månaden. Men det är omöjligt att veta hur länge man lever. 

LÄS MER: Tusenlappar att tjäna på pensionärsrabatter

– Vi leker med tanken att jag skulle leva tills jag är 67 år. Då får jag ut 1 200 000 kronor i pension från att jag går vid 61. Om jag i stället väntar tills jag är 65 år och sen dör när jag är 67 så hade jag bara hunnit få ut 140 000 kronor. Det ville jag inte riskera. Det finns inget återbetalningsskydd på den allmänna pensionen. 

När han pratar om pensionen och hur man maximerar sina pengar blir han irriterad. Han tycker att folk är för dåligt insatta i sina ekonomiska möjligheter. 

Vill att andra ska engagera sig i sin pension

– Jag träffar folk varje dag som inte begriper ett dugg om det här. Många vet inte ens att man måste ansöka om pension, de tror att det kommer per automatik när de fyller 65 år. Det är konstigt att man inte engagerar sig mer i sin framtid. 

– Ta och läs på om pensionssystemet och se till att skaffa en buffert inför pensionen. Tänk till hur du placerar ut dina pensionspengar. Det är det som kommer avgöra om du åker sparkcykel eller Mercedes på äldre dagar, säger Kjell. 

LÄS MER: Så lyckades Catarina gå i pension vid 62

Passionen för ett genomtänkt förhållningssätt inför pensionen har gnuggat av sig på deras barn. En av sönerna som också arbetar fackligt använder ofta pappa Kjell och mamma Pirjo som exempel. 

– När han har diskussioner med sina medlemmar brukar han fråga: ”Varför kan ni inte göra som min far och gå hem vid 61 år?” När man fyllt 61-62 år är det väl lika bra att packa ihop och gå hem. Lev livet nu, i morgon kan det vara försent, säger han. 

Kjell och Pirjo Eriksson

Ålder: 67 och 66 år gamla

Bor: Radhus i Borlänge

Tidigare yrke: Pirjo var barnskötare. Kjell arbetade med pension och försäkringsfrågor på IF Metalls fackklubb. 

Pension efter skatt: Kjell får ut 16 000 kronor och Pirjo 8000

Gör i dag: Åker husbil genom Sverige och Europa. Spenderar tid med barnbarn.