Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så påverkas Sveriges pensionärer av ”coronabudgeten”

Eva Eriksson, ordförande SPF Seniorerna.
Foto: Tomas Södergren
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade på onsdagen regeringens vårändringsbudget.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
I Sverige har cirka 2,2 miljoner personer allmän pension.
Foto: Colourbox
Pengar satsas bland annat på att korta Pensionsmyndighetens köer.
Foto: Martina Holmberg / TT
Christina Tallberg, PRO.
Foto: Pressbild

Regeringens vårbudget fokuserar i huvudsak på coronasituationen.

Men hur påverkas Sveriges 2,2 miljoner pensionärer?

Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna, menar att regeringen glömt bort de 200 000 äldre som ännu arbetar och nu riskerar att drabbas i krisen.

– Här skulle vi önska att regeringen överväger stöd vid förlust av arbetsinkomst också för seniorer, säger hon.

När finansminister Magdalena Andersson (S) på onsdagen presenterade regeringens vårändringsbudget handlade det mesta om hur samhället ska ta sig igenom coronakrisen.

Mer och bättre a-kassa, stöd till näringslivet för att kunna korttidspermittera och undvika massarbetslöshet. De flesta åtgärderna var redan kända. Regeringens stora nyhet är att man vill höja utgiftstaket med hela 350 miljarder kronor för att ta höjd för en utdragen ekonomisk kris.

”Får inte spara in på äldreomsorg”

– Vi har full förståelse för att coronakrisen övertar i stort sett allt i detta läge, säger Anna Eriksson, sakkunnig på pensioner vid SPF Seniorerna och fortsätter:

– Statsbidragen till kommuner och regioner ökar ordentligt, det är bra för att hantera krisen. Vi utgår ifrån att inga kommuner sparar in på äldreomsorgen, tvärtom måste de se till så att personalen har adekvat skyddsutrustning och att de kan testas för viruset. Tryggheten för personal och äldre måste sättas högst upp.

Plus och minus för pensionärerna

+ Pensionsmyndigheten får extra pengar för att kapa köerna till bland annat ansökningar om bostadstillägg.

+ Satsning på fler bostäder anpassade för äldre.

– Inga besked om stöd vid förlust av arbetsinkomst också för äldre som fortsatt jobba.

– Inget besked om kostnadsfria hemleveranser av mat och läkemedel till äldre.

– Inget om stöd till att ytterligare motverka ensamhet bland äldre, där det finns risk att isolering och psykisk ohälsa ökar.


Fotnot: I Sverige finns 2,2 miljoner personer som tar ut allmän pension (61 år och äldre). 2,1 miljoner är 65 år eller äldre.

Källa: SPF Seniorerna, PRO

Även om vårändringsbudgeten beskrivs som en ”coronabudget” finns det en del som direkt påverkar Sveriges pensionärer, om man noggrant läser finansministerns nådiga lunta. 

Vänsterpartiets Ulla Andersson hävdar att budgeten innebär nedskärningar i välfärden. Hon varnar i en kommentar för stora besparingar i vård, omsorg och skola, eftersom regeringen räknar med att konsumtionen i den offentliga sektorn ska minska.

Då kan köerna kortas

Expressen har bett de största pensionärsförbunden kommentera vårbudgeten.

– Jag tror det kan behövas ytterligare pengar för att klara en säker äldreomsorg, med utbildad personal och säkra rutiner.  En enskild äldre ska inte som i dag behöva ha besök av tolv olika anställda i hemtjänsten, man ska träffa så få som möjligt säger Christina Tallberg, ordförande i PRO, Pensionärernas Riksorganisation och understryker.

– Vi är mycket oroade över hur smittan sprids på äldreboenden.

På plussidan, enligt både PRO och SPF Seniorerna, ligger bland annat ytterligare pengar till Pensionsmyndigheten så att de långa handläggningstiderna kan kortas.

Man ser också positivt på att Statens bostadsomvandling får ett kapitaltillskott och skärpt uppdrag för att bygga bostäder anpassade för äldre.

– Däremot saknar vi synvinkeln hur de omkring 200 000 äldre som arbetar kan drabbas i denna kris. A-kassan upphör till exempel vid 65 år – här skulle vi önska att regeringen överväger stöd vid förlust av arbetsinkomst också för seniorer, säger Eva Eriksson, förbundsordförande i SPF Seniorerna.

”Hemleveranser bör vara kostnadsfria”

En del äldre som fortfarande jobbar och har fast anställning kan sannolikt få ta del av det statliga stödet till korttidspermitteringar. Men det finns också många timanställda, egenföretagare och som jobbar inom ROT och RUT, påpekar SPF Seniorerna.

Man saknar även stöd till att ytterligare motverka ensamhet bland äldre.

En annan viktig fråga i coronatider är hur karantänsittande 70-plussare ska få hjälp att köpa mat och få tag i läkemedel.

– Att ta ut avgifter för detta i en kris är oskäligt, detta är tider när vi ställer upp för varandra. Kommunerna bör se till så att hemleveranser är kostnadsfria, annars finns risk att äldre på grund av låg pension ändå går till affären, säger Anna Eriksson, sakkunnig och presschef vid SPF Seniorerna.


Finansministerns varning: Kan bli dyrare