Dystrare tider att vänta för sjunde AP-fonden

Sveriges största fond, den sjunde AP-fonden, har haft bättre avkastning än genomsnittet år efter år.

Men utsikterna framåt är något dystrare.

– Vi står sannolikt inför en period där vi inte kan förvänta oss lika hög avkastning, säger Ingrid Albinsson, vice vd och kapitalförvaltningschef för AP7 i Expressen TV:s Dina Pengar.

Den som inte gjort några aktiva fondval för premiepensionen har fått en bra avkastning i den sjunde AP-fonden eller Soffliggarfonden som den även kallas.

Över fyra miljoner svenskar har allt eller delar, totalt runt 500 miljarder kronor hos Såfa. På fem år har fonden dubblats och sen 2010 är uppgången över 220 procent – betydligt bättre än snittet för premiepensionssystemet.

– Vi jobbar hela tiden med med kostnaden med fonden och försöker ha så låg förvaltningskostnad som möjligt, säger Ingrid Albinsson, vice vd och kapitalförvaltningschef för AP7.

Vid årsskiftet sänkte aktiefonden förvaltningsavgiften till 0,09 procent från tidigare 0,10 procent.

Fondens historiska avkastning kan förklaras i den allmänna positiva utvecklingen på aktiemarknaderna. Men framöver räknar inte Albinsson med att avkastningen blir lika hög.

– Vi står sannolikt inför en period där vi inte kan förvänta oss lika hög avkastning som vi sett de senaste 5–7 åren. Tittar man historiskt är det inte vanligt. Man kan tänka sig en period som är ganska utdragen där man inte får särskilt hög avkastningen. Man kan också tänka sig att det kommer en snabbare justering.”Kan hantera en högre risk”

Merparten av aktiefondens tillgångar ligger i globala aktier, med viktning mot de med högst börsvärde. I nuläget teknikjättarna Apple, Microsoft och Googles modersbolag Alphabet.

– Fonden är speciellt utformad för premiepensionen. Vi ser ju premiepensionen som en del av hela av den totala statliga pensionen. Den andra delen är inkomstpension och liknar väldigt mycket ett räntesparande. Det innebär att sparandet som vi hanterar kan ha en högre risk.

Sjunde Ap-fonden använder sig även av en så kallad hävstång, även om den sänkts de senaste åren. För ett par år sen var hävstången uppe i 50 procent. Nu ligger den på knappt 15 procent.

Det innebär att uppgången bli högre men också att risker vid ett börsras förstärks.

– Det här är ett långsiktigt sparande och då kan man ta mer risk. När man börjar jobba är man 20–25 år. Då sparar man under hela sitt arbetsliv. Det gör att det är väldigt långsiktigt. Man behöver inte oroa sig vad som händer med börsen varje dag, säger Ingrid Albinsson i Expressen TV:s Dina Pengar.