Pensionsrådgivare får kritik: ”Bondfångeri”

Det är från 61 år som du kan ta ut din inkomstpension – tidigare ofta kallad för ålderspension – oavsett om du fortsätter att jobba eller inte.
Foto: Leif Hallberg

Plocka ut pensionen redan när du jobbar och placera pengarna.

Men lockelsen från vissa pensionsrådgivare kan stå dig riktigt dyrt.

– Det är lite av bondfångeri, säger Carsten Karlström som tillsammans med hustrun Karin var nära gå i rådgivarnas fälla.

Pensionsmyndigheten varnar nu för riskerna med att ta ut inkomstpensionen i förtid i spekulationssyfte.

Den magiska åldern 61 år har blivit allt mer intressant för pensionsrådgivare från både seriösa och mindre seriösa företag.

Det är från 61 år som du kan ta ut din inkomstpension – tidigare ofta kallad för ålderspension – oavsett om du fortsätter att jobba eller inte.

Det rör sig om många pensionsmiljarder som rådgivarna nu vill komma åt och tjäna provisioner på.

Pensionsrådgivarna är ute efter alla de som fortsätter att jobba. De frestar helt enkelt personer i målgruppen med att börja ta ut pensionen i förtid och låta rådgivningsföretagen placera pengarna, som regel i dyra sparprodukter, med lockelsen att pengarna ska växa och förränta sig mer än om de inte gör något förtida uttag på pensionen.


LÄS MER: Så påverkas du av nya pensionshotet


Om pengarna tas ut betyder det att pensionspengarna slussas vidare till en sparprodukt förslagen av pensionsrådgivare.

Pensionsmyndigheten är i dag så oroad över utvecklingen med förtida uttag av pensionen att i nästa vecka ska kalla till presskonferens.

– Vi har tagit fram en rapport som visar effekterna av förtida uttag, säger Monica Zettervall, på Pensionsmyndigheten.


LÄS MER: Falcon stoppas från att sköta pensionerna

Lägre pension senare i livet

Monica Zettervall menar alla som funderar på ett förtida uttag av pensionen bör tänka sig för en extra gång – speciellt om man blivit lockad av pensionsrådgivare.

– Det är viktigt att ta reda på vad det kostar i avgifter. Och man får lägre pension senare i livet. Därför är det också viktigt att veta hur mycket jag får ut senare, vid 70, 75 och 80 års ålder, säger pensionsexperten Monica Zettervall på Pensionsmyndigheten.

Rådgivningsföretagen satsar på möten, ofta påkostade, för att locka de inbjudna att skriva på att de börjar ta ut den allmänna pensionen månad efter månad och låter rådgivarna placera pengarna.


LÄS MER: Pensionstricket som ger dig extra pengar


Monica Zettervall skissar på fyra viktiga punkter att tänka på:

• Vad kostar det?

• Är du villig att riskera de pengar du placerar?

• Hur längre tror du att du lever? Om du lever genomsnittslängen 86 år behöver du ha en avkastning på 7 procent mellan 61 och 65 år för att det ska gå jämt upp. Och då har du inte gått plus.

• Undersök alternativ och jämför några olika sparformer om du trots allt vill ta ut den allmänna pensionen tidigt och placera den. Sparformer med låga avgifter kan till exempel vara direktsparande i fonder, sparande i fonder på ett investeringssparkonto (ISK) eller sparande på konto hos bank eller kreditmarknadsbolag. Tänk på att även själva rådgivningen och placeringen av pensionspengarna kan medföra en avgift.

”Väldigt bristfällig rådgivning”

Pensionsmyndigheten har också upptäckt att många inte förstått att de börjat ta ut pensionen när de skrivit på rådgivarnas papper om uttag och placering.

– Vi får många samtal där man inte förstått att man börjat ta ut den allmänna pensionen, säger Monica Zettervall.

Men hur kan de inte förstå det?

– Ja, väldigt bristfällig rådgivning får man säga. Om man inte förstått vad man har köpt så tycker jag inte att det är seriös rådgivning.

Oftast görs upptäckten först när de ska börja ta ut den allmänna pensionen vid 65 år åldern, trots att uttagen då redan gjorts från 61 års ålder.


LÄS MER: Så mycket ökar pensionerna nästa år


Monica Zettervall varnar också för andra obehagliga överraskningar vid ett förtida uttag av pensionen.

– Det kan påverka andra ersättningar och a-kassan är definitivt något som påverkas. Så fort du tar ut en del av den allmänna pensionen när du arbetar och skulle bli arbetslös, då sjunker a-kassan. De ser dig som pensionär trots att du fortfarande arbetar.

– Det går att stoppa uttaget av allmän pension, men det spelar ingen roll. Du kommer fortfarande att ses som pensionär i a-kassans ögon, säger hon.

Detta faktum har makarna Carsten och Karin Karlström från Norsborg utanför Stockholm bittert fått erfara. Båda är i dag pensionärer, men blev innan pensioneringen inbjuden till ett typiskt lockmöte.

”Det är lite av bondfångeri”

– Vi var på ett möte där de räknade fram att vi skulle få mellan 400 000 och 500 000 kronor om vi tog ut pensionen i förskott. De skulle placera pengarna mot viss ersättning.

De skev först på, började ta ut pensionspengar, men avbröt senare när de upptäckte effekterna på a–kasseersättningen.

– Ingen sa att det inte betalades ut någon a-kassaersättning om vi blev arbetslösa under tiden. Det är lite av bondfångeri.

Hustrun blev också arbetslös, och henens förtida uttag av pensionen fick direkt inverkan på ersättningen från a-kassan.

– Det är ett jäkla fult sätt att lura folk på. De satt i fina lokaler, bjöd på kaffe och smörgåsar och bredde på hur bra det skulle bli om vi bara skrev på, säger Carsten Karlström

Makarna Karlström är i alla fall glada att de snabbt hävde avtalet och lät pengarna vara kvar fram till pensioneringen.

Fakta om den allmänna pensionen olika delar.

• Inkomstpension är en del av den allmänna pensionen. 16 procent av dina skattepliktiga ersättningar sätts automatiskt av till denna del av pensionen varje år.

• Varje år som du arbetar och betalar skatt får du pensionsrätt, som är din intjänade pension. Pensionsrätterna är grunden för att beräkna pensionen.

• Även när du får till exempel sjuk- och aktivitetsersättning och a-kasseersättning tjänar du också in till allmänna pensionen.

• Inkomstpensionen beräknas med ett delningstal som huvudsakligen grundar sig på återstående livslängd.

• Premiepensionen, PPM, är den del av den allmänna pensionen som du kan påverka själv.

• När du tjänat in dina första pensionsrätter kan du välja fonder i premiepensionen.

• Du behöver inte välja fonder själv. Gör du inget val placeras dina fonder i statens fondportfölj AP7 Såfa som är ett förvalsalternativ.

• Garantipension ingår i den allmänna pensionen och är ett grundskydd för dig som haft låg eller ingen arbetsinkomst under livet.