Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionen höjs kraftigt för en stor grupp äldre

Högre garantipension, höjt tak för bostadstillägg och lönsammare för äldre som vill ta ett jobb.

Det är de tre viktigaste nyheterna i Pensionsgruppens nästa förslag, avslöjar Dagens Nyheter. 

– Det är bra att de med lägst pensioner får mer. Men det sänder ut konstiga signaler när de 100 000-tals som jobbat i 40 år får lika mycket eller mindre i pension än gruppen med grundskydd, säger Anna Eriksson på SPF Seniorerna.

Nästa stora pensionsjustering vänder sig mot de äldre som har det svårast ekonomiskt och som omfattas av grundskyddet, då man tjänat in en liten eller ingen pension alls under arbetslivet.

På torsdag samlas Pensionsgruppen – som består av ledamöter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna – för att finslipa detaljerna för tre nya förslag, skriver DN i dag. 

Här är förslagen som väntas komma från Pensionsgruppen inom kort:

1. Garantipensionstillägg.

Garantipensionen höjs från 8 076 kronor med ett tillägg på som mest 1 000 kronor i månaden före skatt. Tillägget ska betalas ut automatiskt till alla som är berättigade av det, oftast rör det sig om ensamstående kvinnor med låg pension, och senaste deklarationen ligger till grund för vilken nivå ett eventuellt tillägg hamnar på.


LÄS OCKSÅ: Pensionsbrevet görs om – alla sparare påverkas 

Hamnar på samma nivå

– Det är bra att alla med lägst pensioner som får det bättre. Nackdelen är att 100 000-tals pensionärer som jobbat i 40 år och kanske har tusen kronor mer i månaden än garantipensionärer med fullt bostadstillägg inte innefattas här, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

En svensk snittpensionär har 13 500 kronor att röra sig med efter skatt. Garantipensionären har med bostadstillägg runt 12 000 kronor.

Anna Eriksson, SPF: ”Nackdelen är att 100 000-tals pensionärer som jobbat i 40 år och kanske har tusen kronor mer i månaden än garantipensionärer med fullt bostadstillägg inte innefattas här.”
Foto: TOMAS SÖDERGREN

Med höjningar för den sistnämnda gruppen hamnar man på samma nivå, eller till och med högre.

– Vi brukar prata om att det ska finnas ett respektavstånd mellan de som jobbat och de som inte gjort det. Med de här höjningarna riskerar det avståndet att försvinna, säger Anna Eriksson.

2. Höjt tak för bostadstillägget.

Högsta bostadstillägget höjs från 5 560 kronor till runt 6.200 kronor, skriver DN.

Sen höjs taket för högsta hyran som tillägget beräknas på via en trappa upp till 7 000 i månaden. Tillägget läggs på mellan 70–100 procent beroende boendekostnaden.

Den som har en hyra på 7 000 kronor i månaden ska som mest kunna få ungefär 6 200 kronor i skattefritt bostadstillägg.

– Syftet med bostadstillägg är att man ska kunna efterfråga en bostad även i nyproduktion. Men en genomsnittshyra för en nyproducerad tvåa ligger på 8 000 kronor, säger Anna Eriksson.


LÄS OCKSÅ: Många betalar avgift till pensionen helt i onödan 

SPF: Fler måste kunna söka

Att tillägget höjs välkomnas av SPF Seniorerna, men man menar att det finns fortsatt stora brister kring vem som berättigas tillägget. Man ska inte ”straffas” för att man varit sparsam eller för att man har ett torp på landet.

– Man måste göra om den nuvarande förmögenhetsgränsen så att de som sparat pengar på banken eller som har en liten sommarstuga också kan få bostadstillägg.

3. Garantipensionärer kan tjäna in högre pension.

I dag lönar det sig sällan för en garantipensionär att ta ett jobb, eftersom lönen som tillkommer suddas ut av att garantipensionen ryker enligt krona mot krona-principen.

Med det nya förslaget ska det bli möjligt att höja pensionsinkomsten utan att garantipensionen sänks.

– Generellt ett bra förslag eftersom det lönar sig att ta ett seniorjobb när man är pensionär eller på väg in i pension, säger Anna Eriksson.


LÄS OCKSÅ: Billigast och dyrast matkassar i Sverige 

”Visar stora fel i systemet”

Att det ska löna sig för en förtidspensionär att ta ett jobb efter 60 eller att en 67-åring tar ett seniorjobb är bra.

Värre är att miljoner svenskar som jobbat i 40 år ligger farligt nära fattigdomsgränsen på 12 000 kronor.

– Det visar att det finns stora fel i systemet och det borde politikerna åtgärda. Förtroendet för systemet urholkas när man märker att det inte lönar sig att jobba, säger Anna Eriksson.

Fotnot: SPF Seniorerna uttalar sig artikeln med reservation för att man inte har sett hela grundskyddsutredningen än.