Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionärsilskan efter nya regler om din skatt

Ingen stående jämkning i år.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Nya skatteregler gör det svårare för pensionärer att hålla koll på sin tjänstepension.

Många riskerar nu att betala för mycket skatt under reglernas startfas – och det har väckt stor kritik.

– Man kan inte förvänta sig och hänvisa alla till internet, säger Anna Eriksson, presschef, SPF Seniorerna.

De nya reglerna påverkar alla som tar ut tjänstepension, med undantag för pensionsförsäkringar. 

Tidigare år har pensionärer kunnat skatta på sin tjänstepension enligt tabell. Men från och med i år kan man i stället få 30 procent i skatteavdrag och samtidigt betala enligt tabellen.

Med det riskerar att leda till en del fel i beskattningen. Flera pensionärer kan tvingas betala mer i skatt än de egentligen ska medan systemet sätts i rullning.

Och det har fått Sveriges pensionsorganisationer att ilskna till. 

– En del kommer att få ligga ute med pengar, som egentligen inte borde vara nödvändigt för dem, säger Jan Andersson, första vice ordförande på Pensionärernas riksorganisation, PRO.

– Man vill inte ligga ute med pengar, säger Jan Anderson, 1:e vice ordförande, PRO.
Foto: Anneli Nygårds

Blir svårare att jämka

För att undvika att betala för mycket i skatt kan pensionärer begära jämkning. Men det måste man själv ansöka om varje år, eftersom det inte längre går att ha stående jämkning.

Jämkningen måste göras digitalt med bank-ID, på en pappersblankett som skickas till Skatteverket eller på ett av Skatteverkets 120 servicekontor.

”Det blir krångligt”, säger Anna Eriksson, presschef, SPF Seniorerna.
Foto: Tomas Södergren

– Man kan inte förvänta sig och hänvisa alla till internet. Vi vet att ungefär en halv miljon svenskar inte använder internet, och majoriteten är äldre människor. Genom telefon kan man bara få tips, säger Anna Eriksson, presschef på SPF Seniorerna.

Det håller Jan Andersson med om.

– För de som bor på landsbygden kanske inte har ett servicekontor att åka till och det går inte att ringa och ordna det genom telefon. Det har upprört en del pensionärer, säger han.

Ska minska fel och fusk

Den nya lagen som började gälla i år betecknas som arbetsgivardeklarationer på individnivå, eller AGI. Den innebär en förändring i hur utbetalningar och skatteavdrag ska redovisas av arbetsgivare varje månad.

– Det är en otroligt stor förändring, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Foto: Jeanette Andersson

– Arbetsgivaren ska varje månad tala om vem man betalade ut ersättning till, hur mycket man betalade ut och hur stort skatteavdrag man gjorde, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Förhoppningen är att lagen ska minska mängden fel och fusk i skatteredovisningen.

– Hittills har Skatteverket och andra myndigheter under året aldrig vetat vad folk haft för inkomster. Det fick man först veta när kontrolluppgiften kommer. Nu blir det lättare att upptäcka fel, säger Pia Blank Thörnroos.

Kan få hjälp

För att få guidning med jämkningen kan man genom telefon ringa till Skatteupplysningen och få en blankett som man fyller i och lämnar till Skatteverket.

– Man måste själv skriva under den men man får hjälp hur man ska tänka av handläggare genom telefon eller på servicekontor. För oss är det viktigt att ha alla kanaler öppna och hjälpa alla så mycket som möjligt. Men att göra det på automatik fungerar inte, utan var och en måste fatta beslutet själv, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.

– Vi är skyldiga att vara tillgängliga för alla, säger Katrin Westling Palm, generaldirektör för Skatteverket.
Foto: SARA BURMAN

Men pensionärsorganisationerna önskar en förändring.

– Det allra bästa hade varit om man kunde dra rätt skatt från början. Jag förmodar att det på sikt blir bättre, säger Jan Andersson.

Arbetsgivardeklaration på individnivå

Nya regler från 1 januari 2019


Reglerna för arbetsgivaravgifter och skatteavdrag har ändrats. Arbetsgivaren ska varje månad tala om vem man betalade ut ersättning till, hur mycket man betalade ut och hur stort skatteavdrag man gjorde. Det ska minska andelen fel och fusk.


De nya reglerna innebär att skatten delas upp beroende på vad utbetalningen består av. Om man har flera delar i sin utbetalning kan man innan de nya reglerna haft en skattesats enligt tabell, men nu kan man få 30 procent i skatteavdrag eller både och. Man kan därför behöva få betala mer eller mindre skatt.


Man kan begära jämkning och få tillbaka pengar. Om du inte gör det får du tillbaka dina pengar vid återbäringen. Den slutliga skatten påverkas alltså inte.


Källa: Skatteverket