Nya smällen i miljardhärvan – 15 anmälningar läggs ned

De 22 000 pensionsspararna som blev blåsta i Falcon Fundshärvan kan inte räkna med att få tillbaka alla sina pengar. Mellan 700 och 800 miljoner är fortfarande borta.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Affärsmannen Emil Amir Ingmanson, som bytt namn till Max Serwin, är begärd utlämnad från Storbritannien.
Kammaråklagare Arne Fors har beslutat att lägga ner 15 av de misstänkta brotten i Falcon Funds-härvan.
Advokat Stefan Häge försvarar Emil Amir Ingmanson, som förnekar brott. Häge har nu begärt att häktningen ska rivas upp.
Emil Amir Ingmanson i London där han bor i stadens utkanter.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Emil Amir Ingmanson - utpekad som en av nyckelpersonerna i miljardhärvan kring fondbolaget Falcon Funds - kommer inte att utredas i majoriteten av de misstänkta brottsfallen. 

Expressen kan i dag avslöja att åklagaren lägger ner 15 anmälningar.

– Jag har begränsat förundersökningen, bekräftar kammaråklagare Arne Fors.

En ny smäll drabbar pensionsspararna i miljardhärvan kring det numera nedlagda fondbolaget Falcon Funds.

I klartext betyder det som nu har hänt att anmälda misstankar för ungefär 400 miljoner kronor inte kommer att utredas av svensk polis. Dessa anmälningar nu läggs ner av Ekobrottsmyndigheten, EBM.

Pensionsmyndigheten, som anmälde de misstänkta brotten i oktober 2016, har underättats om beslutet.

Det var totalt 22 fall av misstänkt grovt bedrägeri som ingick i utredningen kring det maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds och deras tre PPM-fonder. Pensionsmyndigheten anser att mellan 700 och 800 miljoner kronor fortfarande är borta.

22 000 svenska premiepensionssparare satsade flera miljarder i det maltaregistrerade fondbolaget Falcon Funds.
Foto: SHUTTERSTOCK

Ingmanson förnekar brott

Brottsmisstankarna är riktade mot affärsmannen Emil Amir Ingmanson och tre andra personer med koppling till honom. Ingmanson förnekar brott och all inblandning i härvan.

Kammaråklagare Arne Fors försvarar åtgärden att lägga ner förundersökningarna i 15 av de misstänkta fallen outredda.

– Man brukar göra så här om man anser att straffvärdet ändå slår i taket och inte kommer att påverkas vid en eventuell  fällande dom där maxstraffet i det här fallet är sex års fängelse.  Annars hade man fått utreda alla 22 värdepapper. Nu koncentrerar vi oss i stället på sju värdepapper.


LÄS OCKSÅ: Ingmanson gripen - razzia mot misstänkta 


”Övermäktigt att utreda alla värdepapper”

Beror det på att hela ärendet är så komplext med kopplingar till flera länder?

– Tittar man på de enskilda värdepappren, i och med att de är baserade i andra länder, behöver man ta in information från andra länder på varje värdepapper. Då blir det nästan övermäktigt att utreda alla värdepapper. Därför har jag tagit beslut om att fokusera på sju värdepapper där förlusten är ungefär 600 miljoner.

Maxstraff

Enligt kammaråklagare Arne Fors slår man i taket för maxstraffet oavsett om Ingmanson vid ett åtal med fällande dom skulle fällas för sju eller 22 brott.

Är ni överbelastade?

– Alla i utredningsgruppen jobbar effektivt. 

Vad säger Pensionsmyndigheten om det här?

– Jag har skickat över beslutet för kännedom.


LÄS OCKSÅ: Ingmanson blev av med sin Aston Martin


Ingmanson kräver att häktningen hävs

Samtidigt kräver nu Emil Amir Ingmansons försvarare, advokat Stefan Häge, att den svenska häktningen ska hävas. Han anser att häktningsskälen fallit bland annat med hänvisning till att Ingmanson inte längre sitter i häkte i England. Han har i stället anmälningsplikt till polisen sju dagar i veckan. 

Enligt en brittiskt domstolshandling som Expressen tagit del av, måste Ingmanson uppehålla sig i bostaden nattetid. Det nattliga utegångsförbudet övervakas elektroniskt. 

Affärsmannen Emil Amir Ingmanson förnekar brott och säger sig inte ha någon koppling till Falcon Funds.

Emil Amir Ingmanson och en av de tre övriga huvudmisstänkta greps i Storbritannien i december och är begärd utlämnade till Sverige. Båda har motsatt sig utlämning, men är kallade till utlämningsförhandling den 22 maj.

Efter att ha suttit häktade i mer än en månad släpptes Ingmanson och hans kollega  i slutet av januari mot borgen. I Ingmansons fall sattes borgen till 2,9 miljoner svenska kronor.


LÄS OCKSÅ: Ingmanson log och kastade slängkyssar i rätten 


Ingmanson och hans kollega fick sitta i samma cell

Den 14 december häktades Emil Amir Ingmanson i sin frånvaro vid Stockholms tingsrätt. Han hade då redan dagen före gripits i Storbritannien efter att ha anlänt med flyg från Dubai och landat på Heathrowflygplatsen.

Men nu visar det sig att Ingmanson och hans kollega, som också  greps i London och suttit i brittiskt häkte, inte bara satt på samma anstalt utan också i samma cell där de kunde tala fritt med varandra.

Ingmanson greps av brittisk polis på Heathrowflygplatsen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Därför anser Ingmansons försvarare, advokat Stefan Häge, att det inte finns någon kollusionsfara - det vill säga att han inte kan försvåra utredningen - genom att de suttit i samma cell. Ingmanson har också fritt kunnat telefonera från häktet.

Det maltabaserade Falcon Funds med sina tre fonder var tidigare valbara inom premiepensionssystemet. Cirka 22 000 sparare hade pengar i Falcons fonder. 

Den 22 februari 2016 stoppade Pensionsmyndigheten insättningarna i Falcon Funds tre fonder, efter misstankar om bland annat att tusentals pensionssparares bank-id kapats för att göra otillåtna fondbyten inom premiepensionssystemet. Den 15 juni samma år sade myndigheten upp avtalet med Falcon.


LÄS OCKSÅ: Här lever utpekade nyckelmannen i Falcon-härvan


Ingmanson har stämt Expressens ansvariga utgivare

Emil Amir Ingmanson, som pekats ut som en av nyckelpersonerna i pensionshärvan, har stämt Expressens ansvariga utgivare Thomas Mattsson på grund av tidningens  rapportering om Falcon Funds–härvan. Han anklagar honom för grovt förtal alternativt förtal och kräver 50 000 kronor i skadestånd.

– Vår granskning av Falcon Funds kommer naturligtvis att fortsätta och vi kommer i rätten att tillbakavisa alla krav. I Expressens uppdrag ingår att genomlysa missförhållanden och pensionsspararna saknar alltjämt minst 700 miljoner av sina pengar, säger chefredaktör Thomas Mattsson.