Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nya attackplanen – så ska pensionsmiljonerna spåras

Pensionsmyndigheten ger inte upp kampen om de hundratals miljoner som nu "försvinner" från polisutredningen.

– Ur ett pensionsspararperspektiv är det olyckligt att inte hela brottet utreds, säger Jimmy Larsson-Hagberg på Pensionsmyndigheten.

Jakten på de försvunna pensionsmiljonerna ska därför fortsätta. 

Expressens avslöjande om att Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger ner merparten av de anmälda fallen i Falcon Funds-härvan får Pensionsmyndigheten att reagera.

– Vi är medvetna om att man inom straffprocessen i sådana situationer ofta begränsar en förundersökning av processekonomiska skäl, säger Jimmy Larsson-Hagberg.

Beslutet berör indirekt de 22 000 pensionssparare som satsade pengar i det maltabaserade fondbolaget Falcon Funds tre PPM-fonder. 

Kammaråklagare Arne Fors har lagt ner 15 av de 22 anmälda fallen av misstänkt grova bedrägerier, misstankar som riktats mot fem personer, däribland affärsmannen Emil Amir Ingmanson. De nu nedlagda förundersökningarna omfattar cirka 400 miljoner kronor.


LÄS OCKSÅ: Smällen för pensionsspararna – utredningarna läggs ner

Misstänkta brott för 600 miljoner utreds vidare

De sju utredningar som drivs vidare omfattar cirka 600 miljoner av pensionsspararnas PPM-pengar.

Åklagaren motiverar nedläggningsbesluten med att det vid eventuellt fällande domar när upp till maxstraffet sex års fängelse även med sju fall.


LÄS OCKSÅ: Kronofogden tog Ingmansons ”James Bond-bil” 

”Olyckligt att inte hela brottet utreds”

Ingmanson - som misstänks vara en av nyckelpersonerna i härvan - är häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt och begärd utlämnad från Storbritannien där han greps i december.

– Ur ett pensionsspararperspektiv är det olyckligt att inte hela brottet utreds, en mer omfattande utredning skulle kunna innebära att möjligheterna att få tillbaka det som förskingrats från pensionsspararna ökar. Vi kommer dock att fortsätta att använda alla till buds stående lagliga medel för att återvinna de pengar som försvunnit, även om det innebär att vi nu i vissa fall måste driva talan på egen hand, säger Jimmy Larsson Hagberg.

Pensionsmyndigheten signalerar nu efter åklagarens beslut att man inte tänker ge upp utan ska försöka driva in miljonerna som inte finns med i förundersökningen längre, på egen hand.

– Vi har sedan en längre tid tittat på möjligheten att själva driva processer i Sverige och utomlands, och detta stärker argumenten för att vi ska fortsätta det arbetet, säger Jimmy Larsson Hagberg.