Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mystiken kring Allras ''bokföring''

Alexander Ernstberger, Allras tidigare vd och grundare, sitter häktad sedan den 13 oktober. Han misstänks för grov trolöshet mot huvudman, men förnekar brott.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET
Allra-direktören Olle Marcusson, som i förra veckan släpptes ur häktet, har varit chef för bolagets verksamhet i Luxemburg. Han förnekar brott och säger sig kunna förklara alla transaktioner..
Foto: / ALLRA
- Det är mycket märkligt att jag inte fått några handlingar från Allra, säger kammaråklagare Thomas Hertz.
Foto: MARC FEMENIA / TT NYHETSBYRÅN
Allras huvudkontor i Stockholm.
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Var finns Allras "bokföring" från Luxemburg som visar på bolagets affärer med pensionsspararnas pengar?

Polis och åklagare har förgäves försökt komma åt handingarna som direkt skulle kunna avslöja om bolaget lurat spararna eller inte.

– Det är mycket märkligt, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

I den nu pågående polisutredningen av Allra-härvan så ligger ett fokus på Allras dotterbolag i Luxemburg och dess verksamhet med pensionsspararnas PPM-pengar. 

Pensionsmyndigheten anser att de 130 000 pensionsspararna i Allras dåvarande fonder blivit blåsta på pengar. Myndigheten har ett grundkrav på 242 miljoner kronor plus 8 procents ränta.

Allra-utredarna i en återvändsgränd

Brottsutredningen har plötsligt hamnat i en återvändsgränd för Ekobrottsmyndigheten som utreder misstankarna mot bolaget och nyckelpersonerna. Utredarna kommer inte åt den viktigaste pusselbiten: bolagets handlingar som sannolikt skulle visa om pensionsspararna lurats eller inte.

Kammaråklagare Thomas Hertz har i brev till de berörda personerna krävt in handlingar och dokument från Allras Luxemburg-bolag. Enkelt uttryck skulle man kunna kalla det för bolagets bokföring. Det handlar bland annat om dotterbolagets olika transaktioner med pensionsspararnas pengar.

 I fredags gick tidsfristen ut.

– Jag har skickat en begäran till bolagen, bolagens styrelser och till verkställande direktörerna och deras ombud som är advokater, bekräftar Thomas Hertz.


LÄS OCKSÅ: Allraägarnas lyxliv - partyresa i privatjet 

"Mycket märkligt"

Men när tidsfristen löpte ut i fredags hade inte ett enda papper kommit.

– Jag har svårt att förstå varför de inte visar de underlagen för mig. Framförallt inte när jag begär dem. Det är mycket märkligt. Hade vi skickat motsvarande begäran till vilket bolag som helst så hade de förmodligen legat på mitt skrivbord dagen efter.

Har du fått någon förklaring till varför de begärda handlingarna inte dykt upp?

– Nej.

Vad är det för papper du efterlyser?

- Det gäller handlingar som visar hur transaktionerna har genomförts. Det gäller bland annat avräkningsnotor och underlag för upphandling och omfattar åren 2015 och 1016.


LÄS OCKSÅ: Kronofogden tog Alexander Ernstberger exklusiva Rolexklocka

Husrannsakan eller anhållanden

Åklagaren hotar nu att ta till tvångsmedel  - husrannsakan eller anhållanden av nyckelpersoner - för att få ut de eventuella handlingar som finns. 

– Bolagen har sagt till mig att det har svårt att förstå vilka handlingar som jag har begärt. Men det är lagreglerat vilka handlingar som ska förvaras och på vilket sätt, säger kammaråklagare Thomas Hertz.

Vad händer om ni inte får in handlingarna?

– Då kan det bli tal om tvångsmedel.

Allras ombud slår tillbaka

Advokaterna Marcus Johansson och Daniel Waerme på advokatbyrån Gernandt & Danielsson är Allras ombud.

Marcus Johansson förnekar att de förhalat något när det gäller handlingarna från Allras dotterbolag.

– Vi har svarat på åklagaren brev. Nu väntar vi på att han ska svara på vårt brev.

Vad är oklarheten?

–Jag tror inte jag har mandat att prata om det.

Luxemburghandlingarna viktiga

Handlingarna hos Allras bolag i Luxemburg är en viktig pusselbit för att reda ut om pensionsspararna hos Allra blivit blåsta på pengar eller inte.

Det var Allras nybildade dotterbolag i Luxemburg som tog över bolagets fyra fonder i slutet av sommaren 2015.

”Vi är mycket nöjda över att äntligen kunna erbjuda samlad fondförvaltning i egen regi. För Allras framtida tillväxt är det grundläggande att vi har en framgångsrik förvaltning och en flexibel fondplattform som kan leverera sparprodukter som adderar tydligt mervärde till våra kunder. Med ett eget fondbolag och våra oerhört kompetenta medarbetare på plats i Luxemburg har vi lagt grunden för nya möjligheter och en fortsatt expansion”, skrev Allras dåvarande koncernchef och bolagets grundare Alexander Ernstberger i ett pressmeddelande. I dag sitter han häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, ett brott som han förnekar.

Förnekar brott

Direktören Olle Marcusson - som tidigare var vd för Oak Capital, det bolag som Allra gjorde affärer med under det dåvarande namnet Svensk Fondservice, var chef för bolaget i Luxemburg. Han satt fram till i torsdags i förra veckan häktad misstäkt för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott under 2012, men släpptes sedan Ekobrottsmyndigheten kommit fram till att utredningen kunde fortsätta utan att han satt inspärrad på Kronobergshäktet.

Marcusson har via sin advokat förnekat att han gjort sig skyldig till något brottsligt.


LÄS OCKSÅ: Olle Marcussons försvarare. "Vi ska syna åklagarens kort"