Småspararguiden listar för tredje året PPM-systemets värsta fonder.
I fjol började en helrenovering av det svårgreppbara PPM-systemet för att få bort oseriösa eller usla aktörer.
Torget har bantats rejält från när det innehöll 800 fonder och telefonförsäljning har förbjudits liksom Malta-baserade fonder.
Men fortfarande finns det fallgropar.

– Fonder med höga avgifter som skaffat sina kunder genom telefonförsäljning eller märkliga intressekonflikter levererar i princip aldrig någonting som är bra för kunden. De bästa fonderna har lägre avgifter och mindre komplicerade affärsmodeller, säger Patrick Siegbahm på Småspararguiden.
Topplistan ser snarlik ut den i fjol – varför?
– På topplistan har vi bara med indexfonder. Det som utmärker dessa fonder är låga avgifter och en förutsägbarhet i att de presterar mycket nära något av marknadens index. Det innebär sällan några överraskningar och heller inte att det plötsligt dyker upp några nya stjärnskott. Pensionsförvaltning är inte, och bör heller inte vara, ett spännande sprintlopp. Därför förväntar vi oss att topplistan kommer se likadan ut även nästa år, säger Siegbahm.
Varför är det viktigt att lyfta fram kassa fonder?
– Vi brukar säga att vi vill ge vanligt folk enkla expertråd så att de skall slippa bli finansexperter själva och då måste man veta både vilka fonder man ska ha och vilka man absolut inte ska ha. Annars är det lätt att låta sig övertygas av duktiga säljare som säljer dåliga fonder. Dessutom har vi i flera fall varit före myndigheterna med att avslöja det som senare visat sig vara regel- eller tom lagbrott.
Många fonder som ni skrivit om har sedermera rykt från fondtorget. Vilka är du mest nöjd med att ha kampanjat mot?
– Mest nöjda är vi med att vi avslöjade uppläggen hos både Allra och Solidar som senare ledde till att de blev utslängda från fondtorget och misstänkta för ekobrott.
Så gick det sen för fonderna som Småspararguiden varnat för
LISTA: FEM VÄRSTA PPM-FONDERNA 2019
1. Monyx
Småspararguiden: ”Pensionsmyndigheten har kommunicerat att Monyx fonder inte längre är valbara då deras förvaltningsbolag saknar den treåriga historik som behövs. Vi är inte beredda att ropa hej innan pengarna landat tryggt i AP7 Såfa och låter därför Monyx toppa årets lista.”
2. Ålandsbanken
Småspararguiden: ”Ålandsbanken gjorde entré på listan förra året efter att ha gjort en deal med de ekobrottsmisstänkta företrädarna i Allra. Spararna som blivit blåsta av Allra blev alltså sedan blåsta igen av Ålandsbanken som i sista stund styrde in spararna till sina egna “usla” fonder i stället för statliga AP7. Med de nya reglerna på fondtorget riskerade Ålandsbanken att bli av med sina kassakor. Lösningen blev att skicka över kunderna till ett annat finskt bolag FIM och sedan ta över förvaltningen. Intäkterna behålls och enligt uppgift lyckas man i samma veva häva avtalet så att Allra inte längre får betalt.”
3. East Capital Multi-Strategi
Småspararguiden: ”Fonden East Capital Multi-Strategi hette tidigare East Capital Pension och är en fond-i-fond som investerar i East Capitals andra fonder till den i premiepensionssammanhang höga avgiften 0,52 procent. Bolaget verkar ha anammat en ny affärsidé som primärt handlar om att köpa kunder från andra obskyra fonder och stoppa in dem i sin egen fond. East Capital Multi-Strategi ser ut som en slaskhink där man lägger passiva sparare och tar ut oskäliga avgifter. Man har också misskött sin verksamhet så pass att det lett till en sanktion från Finansinspektionen.”
4. Cicero World 0–100
Småspararguiden: ”Ett annat bolag som anammat East Capitals strategi är Cicero. De har varit drivande i en sammanslagning av tio fonder som var och en varit kandidater för att vara med på skitlistan tidigare år. Kunderna kommer från Zmartics fyra Zmart-fonder, Max Matthiessens tre Navigera-fonder och tre fonder från Cicero. Nu har alla dessa pengar hamnat i fonden Cicero World 0–100 med en avgift på 0,60 procent. Fonden intog också i SvD en föga smickrande förstaplats över de som ger högst provision till rådgivare att sälja in fonden.”
5. Cicero Focus
Småspararguiden: Cicero kvalar in även på en femteplats med sin Sverigefond Focus. Avgiften är höga 0,51 procent och avkastningen betydligt sämre än en enkel svensk indexfond. Fonden recenseras flitigt i Expressens Dina Pengar, bland annat som ett ”magplask” samtidigt som ägarna plockat hem vinster. Cicero har även här köpt kunder från andra fonder. Mest anmärkningsvärt är de stackars kunderna från Viking Fonder som kvalade in som dyraste och sämsta Sverigefond.”
Här finns Småspararguidens hela lista över dåliga fonder
Småspararguidens bedömningar: Detta utmärker usla fonderna
Potentiellt brottsliga transaktioner eller upplägg som inte är brottsliga, men som uppenbart är till för att ta ut höga avgifter utan att kunderna förstår vad som händer.
Vår definition av höga avgifter. Dvs, det överpris man sätter kontra en motsvarande fond med samma inriktning. I brist på underlag som styrker att det finns mervärde i att betala högre avgifter anser vi att de är onödiga. Fond-i-fonder har ett lager av avgifter ovanpå de underliggande indexfonderna som är ett typexempel.
Hur många kunder som drabbas och i vilken utsträckning kunderna är informerade eller passiva.
Huruvida konsumenterna har haft en transparent och ärlig chans att förstå och bedöma rimligheten i avgiftsuttag kontra värde.
Ett tydligt definierat och relevant jämförelseindex.
Om produkterna sålts genom intressekonflikter eller telefonförsäljning.
LISTA: FEM BÄSTA PPM-FONDERNA 2019
1. AP7 Såfa – för dig som vill ha mycket pension
Namn: AP7 Såfa
Avgift: 0,10 procent.
Aktier: 110 procent.*
Generationsfond: Ja.**
Hållbarhetsrating: –
Region: Global.
Småspararguidens kommentar:
”Mycket aktier för unga sparare. Eftersom premiepensionen är ett komplement till den mesiga inkomstpensionen motiverar det ett extra svängutrymme. Pengarna satsas globalt för bästa riskspridning. Automatisk nedvarvning för den som inte vill engagera sig och superlåg avgift. Dessutom skattelättnad för statliga fonder innebär att avkastningen blir 0,25% högre än för andra globala fonder.”
* Fonden en hävstång som innebär att fonden lånar 10 kronor för varje 100-lapp som investerats. Alla under 55 år får därmed 110 procent aktier.
**När du fyller 55 år börjar fonden sakta smyga in försiktigare innehav år efter år så att risken tas ned i takt med att det blir dags att ta ut pengarna.
2. Handelsbanken Pension XX – för dig som gillar billigt
Namn: Handelsbanken Pension XX.
Avgift: 0,01 procent.
Aktier: 100 procent.
Generationsfond: Ja.**
Hållbarhetsrating: –
Region: Global.
Småspararguidens kommentar:
”Handelsbanken Pension 60, Handelsbanken Pension 70 osv har mycket gemensamt med AP7 Såfa. Den väsentliga skillnaden är att Handelsbanken inte har hävstång och att de nästan är helt gratis – bara 0,01%procent i avgift. Hävstången i AP7 Såfa har hittills gett riktigt bra avkastning, men i en sicksackmarknad där börsen pendlar upp och ned runt en stabil nivå är det här en dålig strategi. Vill man vara lite extra försiktig kan det därför finnas anledning att välja den billigaste fonden utan hävstång. Och då är det Handelsbankens Pension XX som gäller.”
3. Länsförsäkringar Global Indexnära – för dig som varken gillar generationsfonder eller hävstång
Namn: Länsförsäkringar Global Indexnära
Avgift: 0,16 procent.
Aktier: 100 procent.
Generationsfond: Nej.
Hållbarhetsrating: 3
Region: Global.
Småspararguidens kommentar:
”Listans etta och tvåa är generationsfonder. Det betyder att de har maximalt med aktier tills du fyller 55 år ungefär och smyger sedan automatiskt in räntefonder allteftersom du blir äldre. Många personer har dock tillräckligt bra marginaler för att fortsätta spara fullt ut i aktier för att förvänta sig högre avkastning och då är det läge att se sig om för en aktiefond utan den här funktionen. Länsförsäkringar Global Indexnära är vår allmänna rekommendation för det privata sparandet.”
4. SPP Global Plus – för dig som vill fokusera på hållbarhet
Namn: SPP Global Plus
Avgift: 0,18 procent.
Aktier: 100 procent.
Generationsfond: Nej
Hållbarhetsrating: 5
Region: Global.
Småspararguidens kommentar:
”Ska vi välja ut en hållbar fond så har vi i år valt SPP Global Plus. Den är en tämligen billig globalfond som jobbar med flera aspekter av hållbarhet samt kombinerar olika strategier på ett sätt som vi upplever som seriöst.”
5. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära – för dig som vill krydda
Namn: Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Avgift: 0,20 procent.
Aktier: 100 procent.
Generationsfond: Nej.
Hållbarhetsrating: 3
Region: Tillväxtmarknader.
Småspararguidens kommentar:
”Vill man sprida sina pengar ännu mer än en vanlig aktiefond så kan man krydda portföljen med en tillväxtmarknadsfond. Tillväxtmarknaderna är lite skakigare, men det finns skäl att tro att de ska öka mer i värde än mer etablerade marknader vilket är en anledning att investera där trots att avgiften är lite högre. Denna är den billigaste tillväxtmarknadsfonden i PPM-systemet. Se detta som ett komplement till din portfölj så du inte lägger alla dina pengar i den här typen av fonder, ungefär 10–15procent brukar vara lagom.”