Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jobbat ett helt liv – har inte råd att köpa kläder

– Jag har inte råd att köpa presenter till mina barnbarn, säger Inger Stark.
Foto: Privat
Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten är det ensamstående, äldre kvinnor över 65 som löper störst risk att hamna under gränsen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL

Hon har arbetat sedan 16 års ålder och i dag har hon inte råd att köpa nya kläder. 

Inger Stark, 69, är pensionär och vänder på varenda krona. 

– Det är inte mycket guldkant i vardagen, om det ens är någon, säger hon.

I Sverige lever cirka 245 000 pensionärer under EU:s fattigdomsgräns, som ligger på 12 100 kronor i månaden. Kvinnorna är en stor majoritet av dem. Inger Stark, 69, från Farsta, söder om Stockholm, är medlem i Tantpatrullen och arbetar med att förändra situationen för pensionärerna.

– Det är oerhört många ledsna och upprörda pensionärer som har det otroligt tufft ekonomiskt. För kvinnorna är det värst, vi har betydligt lägre pension än männen.


Det här är Tantpatrullen

Tantpatrullen beskriver sig som en politiskt fristående och antirasistisk organisation som arbetar för ett nytt och rättvist pensionssystem och för äldre kvinnors villkor. De kräver att Sveriges regering och riksdag arbetar fram ett nytt pensionssystem som ger alla pensionärer ett värdigt liv.


Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten är det ensamstående, äldre kvinnor över 65 som löper störst risk att hamna under gränsen.

Siffror från 2017 visar att 15,2 procent av kvinnorna lever under inkomstgränsen. För männen är siffran 9 procent. Ole Settergren, som arbetar som analyschef på Pensionsmyndigheten menar att skillnaden har två förklaringar:

– Det första handlar om att kvinnor har lägre livsinkomster än männen. Den andra förklaringen är att kvinnor lever längre än männen. Många blir ensamstående och får det svårare att bekosta sitt liv som ensam än när man var två, säger Ole Settergren.

– Kvinnorna har lägre livsinkomster än männen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Utgifterna stora, inkomsterna små”

Inger lever i dag som änka och har det svårt att få ihop pengar till hyra, el och andra utgifter varje månad. 

– Nu när jag lever ensam är det så klart svårare att klara sig. Jag balanserar ständigt på gränsen och om jag går jämt ut varje månad blir jag väldigt glad. Mycket blir dyrare också, som SL-kortet och elen. Att köpa nya kläder är det inte fråga om.

Inger började arbeta vid 16 års ålder på Postgirot och arbetade där tills hon blev 27 år. 

– De åren räknas inte in, det var inga pensionspoäng förrän man fyllde 28 år. 

Senare utbildade hon sig till barnskötare och arbetade på förskola. Efter några år tog hennes reumatiska sjukdom över och hon var tvungen att omskola sig och gå ner till deltid.

– Jag har haft ett långt arbetsliv och sitter nu med en dålig pension. Det är inte värdigt i ett land som Sverige. Som pensionär ska man kunna kräva att få leva ett bra och värdigt liv.


”Jag har en ständig oro”

Snart fyller Inger 70 år och drömmer om att kunna gå på bio och äta ute med sina vänner. Hon har en kolonistuga som hon inte vill förlora.

– Jag har haft den i många år och den betyder jättemycket för mig. Jag oroar mig ständigt att förlora den, den är livet för mig. Mina barn skulle säkert ställa upp och betala men jag vill klara av det själv.

Inger har en pension på 13 000 kronor i månaden och ligger över EU:s fattigdomsgräns men hon träffar många som har det tuffare.

– Många av mina vänner får ut cirka 9 000 kronor i månaden, det är bedrövligt. Hela pensionssystemet måste göras om och politikerna måste göra systemet rättvist, inte skapa en mängd fattigpensionärer. Vi i Tantpatrullen är skitförbannade.

Fattigdom bland svenska pensionärer i siffror

EU:s fattigdomsgräns är 12 100 kronor i månaden.


245 000 svenskar över 65 ligger under gränsen, cirka 12 procent.


162 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, 15,2 procent.


83 000 manliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, 9,0 procent.


Sverige har högre andel äldre med relativ låg ekonomisk standard jämfört med de nordiska länderna.


Källa: Pensionsmyndigheten

Kort om pension

Pensionen i tre delar:


Allmän pension

Pensionen kommer från staten och består av inkomstpension och premiepension som båda är inkomstgrundande.


Tjänstepension

Pensionen kommer från arbetsgivare. Här förekommer det olika åldersgränser för när arbetsgivaren börjar betala in till den. Det finns många olika kollektivavtalande tjänstepensioner. Till exempel:


Om du är privatanställd tjänsteman och född 1978 eller tidigare, börjar du tjäna in till din tjänstepension från 28 års ålder.


Om du är privatanställd arbetare, börjar du tjäna in till din tjänstepension från 25 års ålder.


Om du är anställd inom kommun- och landsting och född 1986 eller senare, börjar du tjäna in till din tjänstepension från den dag du börjar jobba, oavsett ålder.


Eget sparande

Pensionen sparar du privat i band eller via försäkringsbolag. Det är ett frivilligt sparande.


Källa: Pensionsmyndigheten