”Jag har råd med jul– klappar vart femte år”

"Jag önskan att jag kunde leva ett vanligt liv", säger Jeniffer Thurairaj
Foto: Jeniffer Thurairaj
Kerstin Wickman sjukpensionerades vid 42 års ålder.

328 000 svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns.

De flesta är kvinnor.

”Jag har inte råd att äta fisk”, säger Jeniffer, 66.

”Julklappar till barnbarnen köper jag bara var femte år”, säger Eva, 76.

”Jag önskar jag kunde ha lite roligare för mina besparingar än att bara överleva”, säger Kerstin, 66.

Läs deras berättelser här.

Sverige har sämst siffror i Norden när det gäller antalet pensionärer som lever i fattigdom, enligt EU:s statistikorgan Eurostat. 

Allra värst är det för de allra äldsta – av pensionärer över 75 år lever en fjärdedel under EU:s fattigdomsgräns på 11 830 kronor i månaden efter skatt enligt de senaste siffrorna.


LÄS MER: Larmsiffrorna – så många äldre riskerar fattigdom 


Under valår går Kerstin runt i alla valstugor och berättar om sitt liv och ekonomiska situation. Hon tycker inte att det pratas tillräckligt om fattigpensionärer. 

– Vi är ju flera hundratusen fattigpensionärer och vi begär inte så mycket. Jag förstår inte varför det är så svårt? Det är inte så mycket som behövs för att vi ska komma över fattigdomsgränsen. 

Sparade pengar gör att hon inte får bostadstillägg 

Trots sin låga inkomst har Kerstin sparade pengar på banken, bland annat från ett arv från sin far. Men de sparade slantarna krånglar till hennes situation. Pengarna gör att hon inte har rätt till bostadsbidrag och arvet som var öronmärkt för en resa går nu till räkningar. 

– Varje månad måste jag ta 5 000 kronor av mina besparingar. Min mamma är 92 år och bor i Skåne på ett hem för dementa, dit vill jag gärna åka två gånger om året. Sen bor min son i Örnsköldsvik med två av mina barnbarn. Min dotter och mina två andra barnbarn bor på Cypern. Det kostar att åka och hälsa på familjen. Jag klagar inte på hur jag har det, jag vet att det är många som har det sämre. Men jag tycker att man skulle kunna få ha lite roligare för sina sparade pengar än att bara överleva, säger Kerstin.

Kerstin Wickman

Ålder: 66 år.

Bor: Snättringe, Stockholm.

Tidigare yrke: Budbilschaufför. 

Nettopension: 7 800 kronor.

Fasta utgifter: 5 100 kronor.

Kvar att leva för: 2 700 kronor. ”Varje månad måste jag ta 5 000 kronor av mina sparade pengar. Jag önskar jag kunde ha lite roligare för mina besparingar, än att bara ha till att överleva.”

Julklappar till barnbarnen vart femte år 

Eva, 76, har jobbat sen hon var 16 år. I dag får hon klara sig på mindre pengar än EU:s fattigdomsgräns. 

– Jag är van att leva fattigt. Men det är inte så roligt i alla fall.

Eva från Farsta jobbade på Posten i 43 år. Idag är hon fattigpensionär med 11 000 kronor efter skatt. Det är innan hyra, försäkringar och det nödvändigaste är betalt. Det blir knapert. Julklappar till barnbarnen kan hon bara köpa var femte år. 

– De fick julklappar i fjol, jag har inte råd med mer, säger hon. 

Hon har ingen dator eller tv, men fram tills i våras hade hon en bil. Nu ligger den på skroten. 

– Jag brukade ta bilen till landet i april och stanna där tills oktober. Nu försöker jag spara ihop till en begagnad så att jag kan åka upp igen till våren. Jag lägger undan 300 kronor i månaden. Man får leva efter vad man har helt enkelt.

Att leva efter vad hon har är hon vad vid. När hon föddes för 76 år sedan var det också knapert. 

– Jag är född statare. Vi bodde i en statarlänga och det var dragigt med råtthål. Vi var elva syskon så jag är van att leva fattigt. Men det är inte så roligt i alla fall. 

En burk surströmming om året

Planering är nyckeln för att få vardagen att gå runt. Eva tittar i affärer efter varor med nedsatt pris. För ett par veckor sedan fyndade hon två paket Pan Pizza för en billig slant.

– Jag har varit lite slarvig nyligen och köpt surströmming tre gånger. Ett år utan surströmming går inte för mig. Den billigaste burken kostar 59 kronor så den brukar jag köpa. Det är lyx för mig, säger Eva. 

De första slantarna av pensionen spenderar hon på katten Svartis. 

– Jag köper torrfoder, blötmat och kattsand så det räcker en hel månad. Katten är ju ett levande väsen som inte valt att komma till mig själv, så han går före allt annat. 

Tandläkaren kan hon betala på avbetalning och underhållning finns att låna på biblioteket. Där hämtar hon ut både böcker och ljudböcker.

– Jag har en radio också. När jag skaffade den ringde jag upp till Kiruna för att erbjuda mig att betala radiolicensen. Men som tur är tar de bara avgift om man har tv.

En annan sak hon har lagt sina slantar på är en begravningsförsäkring. 

– Jag tänker egentligen inte så mycket på hur det blir i framtiden. Då skulle jag bara bli gnällig och inte se något positivt. Men jag har tecknat en begravningsförsäkring, den lägsta på ett halvt basbelopp. Jag vill inte att mina barn ska bli lidande när jag går bort, säger Eva. 

Eva från Farsta

Ålder: 76 år.

Bor: Farsta, Stockholm.

Tidigare yrke: Brevbärare.

Nettopension: 11 000 kronor.

Fasta utgifter: 6 508 kronor.

Kvar att leva för: 4 492 kronor. "Jag köper julklapp till mina barnbarn var femte år eftersom jag inte har råd med mer. De fick i fjol." 

”Jag har inte råd att hälsa på mina barn”

Jeniffer Thurairaj måste överleva på 4 067 kronor i månaden. 

– Jag skulle behöva äta fisk eftersom jag har högt kolesterol. Men det är för dyrt. I stället äter jag frysta grönsaker med ris, säger hon. 

Jeniffer är 66 år gammal och nybliven pensionär. Efter skatt har hon 4067 kronor att leva för. Det är 7 763 kronor under EU:s fattigdomsgräns. Bostadstillägget täcker hennes hyra, men pengarna som blir över räcker inte till hennes fasta utgifter. Mat, kläder och bussbiljetter till och från hennes regelbundna läkarbesök gör att pengarna drar i väg. 

– I augusti var jag hos läkaren fyra gånger. Det var blodtryckskontroller och lämna blod. Jag fick lägga 1400 kronor bara på mediciner. Då tar pengarna slut, säger hon.


Hon flyttade till Sverige från Sri Lanka för 18 år sedan. Hon lärde sig svenska på SFI på ett halvår och började arbeta på Gille kakor i Åsljunga. 

– Jag hade en bra lön på cirka 25 000 kronor, men det var ett slitsamt jobb. Vi packade kakor på löpande band så det blev många lyft under ett arbetspass. Det har slitit på kroppen och jag fick astma av mjölet, berättar Jeniffer. 

”Nu måste jag räkna varenda krona”

Förra hösten gick hon i pension och får nu leva på en sjättedel av lönen. 

– Jag tjänade jättebra och helt plötsligt har jag ingenting och måste leva så här. Tänk dig själv att bara ha 4 000 kronor i månaden. Jag har varit i Sverige i många år, betalat för mig, jobbat hårt och fixat allt själv. Nu måste jag räkna varenda krona. Det är som att min hjärna inte fungerar längre för att jag är så ledsen över min situation. 

Jeniffer har två vuxna barn och en 90-årig mamma som bor kvar i Sri Lanka. När hon tjänade pengar brukade hon åka och hälsa på dem varje år under semestern. Men det är inte längre möjligt. 

– Jag önskar att jag hade råd att åka och hälsa på min familj. Jag skulle vilja prata med dem. Nu sitter jag mest hemma, men ibland måste jag gå ut för att inte bli tokig. Då går jag till kyrkan, säger Jeniffer och fortsätter:

– Jag vill inte leva lyxliv, men jag önskar att jag kunde leva ett vanligt liv. 

Jeniffer Thurairaj

Ålder: 66 år.

Bor: Åsljunga, Skåne.

Tidigare yrke: Fabriksarbetare.

Nettopension: 4 067 kronor.

Fasta utgifter: 494 kronor.

Kvar att leva för: 3 573 kronor. "Jag önskar att jag hade råd att hälsa på min familj, jag skulle vilja prata med dem. Nu sitter jag mest hemma."


Så många pensionärer i Sverige är fattigpensionärer

EU:s fattigdomsgräns är 11 830 kronor i månaden. 

16,8 procent av Sveriges pensionärer lever under gränsen för fattigdomsrisk. 

Kvinnor är överrepresenterade bland fattigpensionärer i Sverige. 229 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen och 99 000 män. 

En fjärdedel av svenskar över 75 år lever under EU:S fattigdomsgräns

Den högsta garantipensionen är 7 046 kronor per månad för den som är gift och 7 899 kronor per månad för ogifta. Har du bott i Sverige kortare än 40 år minskar garantipensionen med 1/40 för varje år. 

Källa: EUROSTAT