Grattis, soffliggare – din PPM-fond ökade rejält

Foto: ANN JONASSSON

Du som inte har valt fonder i premiepensionen behöver knappast känna dåligt samvete.

AP7Såfa, där pengarna hamnar om du inte väljer, gick betydligt bättre än den aktiva spararens genomsnittliga portfölj förra året.

Det statliga förvalsalternativet AP7Såfa steg under förra året med 14,4 procent, medan genomsnittet för de sparare som själva valt fonder var 11,3 procent. 

Också sedan start har AP7 Såfa gått bättre än aktiva sparares portföljer. I genomsnitt har icke-valsalternativet gett 9 procent per år, medan snittet för egna portföljer varit 6,6 procent. 

En förklaring till att AP7 Såfa gått bättre än andra fonder är att icke-valsalternativet har en högre andel aktier än fonderna på fondtorget, enligt Pensionsmyndighetens rapport. Dessutom har AP7Såfa en hävstång på 1,25 i förvaltningen, som innebär att kapitalet belånas. På så sätt ökas exponeringen mot aktier, och fonden stiger mer i uppgång. Det innebär dock samtidigt att en eventuell nedgång förstärks. 

Över hälften av alla sparare i premiepensionen, 52 procent, har sina pengar i Ap7 Såfa. Fondkapitalet motsvarar dock 33 procent av det totala PPM-kapitalet.


FRIDA BRATT: Vem är premiepensionen till för? 

Unga sparare i Såfan

Pensionssparare med egen portfölj har i snitt 241 200 kronor i sin PPM-portfölj, medan sparare som har sina pengar i AP7Såfa har 109 800 kronor. 

– En förklaring till skillnaden i behållning är att en stor del av kapitalinflödet till AP7 Såfa kommer från unga sparare, som vanligtvis har lägre inkomster och därmed också lägre pensionsinsättningar, säger Bengt Norrby, statistiker på Pensionsmyndigheten. 

De flesta som valt egen portfölj i premiepensionen är äldre. 

- De har dels högre inkomster och större pensionsavsättningar men även flera års ackumulerat pensionssparande i bagaget, förklarar Bengt Norrby.

Den populäraste fonden bland aktiva sparare i premiepensionen är Swedbank Robur Technology, som även hamnade i topp förra året. Fonden hette tidigare Swedbank Robur Contura, och var den fond som flest pensionssparare valde vid första PPM-valet år 2000. På andra plats kommer Didner & Gerge Aktiefond. Enligt Pensionsmyndigheten drog fondbolaget Didner&Gerge totalt in närmare 76 miljoner kronor genom fondavgifter under förra året. 


Premiepensionen

18,5 procent av din lön sätts in i det allmänna pensionssystemet och 2,5 procentenheter av dessa förs över till din premiepension.

Här får du själv välja fonder att placera pengarna i.

Förra året omfattade premiepensionssystemet 7,4 miljoner pensionssparare.