Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Perssons sågning: De har fullständigt missat

Göran Persson håller tal i Vingåker på 1 maj – där kommer han att rikta krav mot Löfven om höjda pensioner.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Statsminister Stefan Löfven.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Tidigare statsministern Göran Persson håller på tisdag sitt första maj-tal i Vingåker där han föddes för 69 år sedan. 

I talet riktar han ett tydligt krav på sin efterträdare Stefan Löfven: 

– Jag ska tala om att fullfölja pensionssystemet så att vanligt folk får lite bättre pensioner. Det har vi råd att rätta till!

Den förre statsministern och partiledaren för Socialdemokraterna, Göran Persson, har tidigare varnat för vad som kommer att hända när det går upp för folk hur det nya pensionssystemet slår.

– Jag brukar säga att vi har världens bästa pensionssystem med det lilla felet att det ger för låga pensioner.

Sverige har flest fattigpensionärer av de nordiska länderna och fler än majoriteten av EU:s länder – var sjätte svensk pensionär räknas som fattig. 

”Har råd att rätta till”

Enligt Göran Persson kan man inte bara prata om pensionsålder. Han konstaterar att det är bra att regeringen tar bort skillnaden i beskattning mellan pensionärer och löntagare – men det räcker inte. 


LÄS OCKSÅ: Så blir nya PPM–systemet


När den tidigare statsministern den 1 maj håller tal i Vingåker, där han föddes i januari 1949, riktar han sig till sin efterträdare, statsminister Stefan Löfven. 

– Det är oerhört viktigt att man fullföljer pensionssystemet så att vanligt folk får lite bättre pensioner. Det har en väldigt tydlig rättvisedimension. Hårt arbetande människor – efter ett långt yrkesliv – får i Sverige en för låg pension. Det har vi råd att rätta till, säger Göran Persson.

Det borde ha skett för länge sedan?

– Ja, jag tycker att pensionsarbetsgruppen fullständigt har missat den frågan. 


LÄS MER Partierna: Så satsar vi på pensionärerna


Pensionssystemet underfinansierat från början

Enligt Göran Persson var det lätt att se att pensionssystemet redan när det beslutades 1994 – i spåret av den statsfinansiella krisen – var underfinansierat. 

I december förra året presenterade pensionsgruppen – som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna – en "blocköverskridande överenskommelse för långsiktigt höjda och trygga pensioner."

– Vi är alla överens och tar nu ett helhetsgrepp och renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten för både dagens och framtidens pensionärer, hävdade Pensionsgruppens ordförande Annika Strandhäll då. 

Göran Persson i Vingåkers första maj-tåg 2013.
Foto: LEIF HALLBERG

PRO: Många frågor återstår

Några månader senare, i februari i år, kom regeringens  "översyn av grundskyddet för pensionärer". 

Det stod då klart att de med de allra lägsta pensionärerna får det bättre – men enligt pensionärsorganisationen PRO återstår många frågor. 

– En förbättring av de lägsta pensionerna är helt nödvändig för att minska de ekonomiska klyftorna. De med de allra lägsta pensionerna får det bättre. Det är bra. Men det behöver skjutas till mer pengar. Förslaget omfördelar resurser mellan dem som har det sämst ställt. Det är ingen bra lösning, säger PRO:s ordförande Christina Tallberg.

Statsminister Stefan Löfven, som håller sitt första maj-tal på Norra Bantorget i Stockholm, lovade i en debattartikel i januari i år: 

"Socialdemokraterna kommer alltid att slå vakt om en trygg ålderdom för alla med rättvis skatt, en trygg pension och en välfärd att lita på."

LÄS OCKSÅ: " Visa tjänstepensionen i anställdas lönekuvert