Många frågar i dag om de har råd att gå i pension. Ersättningsnivåerna sjunker och vi förväntas att leva längre nu än vad folk gjorde förr.
Att pensionsspara är en lösning. Flexpension en annan. Och jo, man kan göra båda.
Men för att få flexpension krävs att din arbetsgivare och fack är överens och har infört systemen i ditt avtalsområde. Fråga din arbetsgivare eller fackrepresentant om du kan få den.
Det här är flexpension i siffror
För dig som är med gäller följande: Från 1 november 2017 betalar arbetsgivarna en flexpensionspremie om 0,2 procent av den pensionsmedförande lönen till dem som fyllt 25 men inte 65 år, skriver arbetsgivarorganisationen Almega på sin hemsida.
Det betyder blygsamma 70 kronor på en lön på 35 000 kronor. Procentsatsen ingår inte i löneförhandlingen, vilket betyder att alla får samma procentsats. Målet, enligt fackförbundet Unionen, är att höja nivån till 2 procent.
Tänk att det är en hävstångseffekt på de 70 kronorna. År 2, om blir de 140 kronor och år 3 blir de 210. Jobbar du i 20 år med flexpension och det är samma summor kommer systemet ha generat 1 400 kronor i månaden till din tjänstepension.
Det är då pengar du aldrig sett i lönerapporten, men du kan ta ut när du går i pension.
Det finns dock ett tak i flexpensionen som landar på 2,0 procent av din lön.

Hur mycket ger flexpensionen i riktiga pengar?
Enligt Unionens beräkningar kommer en 25-åring som i dag tjänar 29 000 kronor i månaden få 7 500 kronor extra i pension i månaden.
35-åringen som tjänar 36 000 kronor i månaden får 3 750 kronor extra.
45-åringen med 40 000 i månaden får 1 500 extra och 55-åringen med samma lön får 400 kronor extra i tjänstepension.
Vinnarna är de som är unga i dag.
Vad händer om jag byter jobb?
Din flexpension försvinner inte för att du byter arbete. Insatta pengar i ITP-systemet är kvar hur många gånger du än byter jobb. Men saknar din nya arbetsplats kollektivavtal kommer det inte att sättas in nya pengar i systemet.
Vad händer om jag avstår flexpension?
Då kommer de pengar som skulle gått till flexpensionen att bakas in i din lön. Du är inte garanterad kommande avsättningar till flexpensionen.
Pensionsspara tidigt – här är de 8 bästa råden
1. Börja jobba tidigt
Varje år med inkomst bidrar till en högre pension.
2. Arbeta länge
Orkar du arbeta några år till efter 65 års ålder så kan det innebära tusenlappar till i pension varje månad.
3. Arbeta vitt – aldrig svart
All inkomst som beskattas ligger till grund för din pension,
4. Dela lika på familjelivet
Vid föräldraledighet, VAB och deltidsarbete påverkas ekonomin inte bara här och nu, utan även i framtiden. Lägre inkomster innebär lägre pension. Ett sätt är att dela frånvaron från arbetsmarknaden lika med partnern. Ett annat är att kompensera parten som stannar hemma längre med ett eget pensionssparande.
5. Välj arbetsgivare som ger dig tjänstepension
Om din arbetsgivare betalar in till en tjänstepension eller inte spelar stor roll för din framtida pension. Om din arbetsgivare inte gör det, kan det vara en idé att förhandla upp din lön och påbörja ett eget pensionssparande.
6. Behöver du efterlevandeskydd?
Har du barn som är minderåriga eller en partner som är beroende av din inkomst kan det vara smart att teckna efterlevandeskydd
7. Ha koll på försäkringar
Att vara sjukskriven innebär lägre inkomster men också lägre pension. Både den allmänna pensionen och tjänstepensionen kan påverkas om du är blir långvarigt sjuk. Ha därför koll på försäkringarna som du har på jobbet men även privat. På så sätt är du bättre rustad ifall något händer.
8. Påbörja ett sparande
Ju tidigare du börjar spara, desto mindre summor behöver du spara.
Dela upp ditt sparande i tre delar:
A) Buffert: För oväntade utgifter i vardagen.
B) Större utgifter längre fram: Ett sparande för lite längre fram, som en ny bil eller renovering.
C) Pensionsspara: Sparande på 20–40 års sikt. Öppna ett ISK-konto dit du varje månad för över en bestämd summa. Pengarna på ISK-kontot placerar du med fördel i breda fonder som till exempel globala aktieindexfonder som ger dig en bra avkastning på pengarna med så liten avgift som möjligt.
När kan jag gå ner i arbetstid?
Du kan gå ner i arbetstid när du fyllt 62 och ditt arbete tillåter det. Kommer arbetsgivare och fack inte överens om att du skulle få kortare arbetsvecka kan du kräva central förhandling. Men du kan inte få en rättslig prövning och arbetsgivaren motiverat avslaget utifrån verksamhetens krav och behov.
Tänk på att om du går ner i tid minskar inte bara lönen, utan också ersättning vid sjukdom eller arbetslöshet och på sikt intjänandet av allmän pension.
Vad vinner arbetsgivaren på det här?
Som arbetsgivare innebär det extra administration att hålla koll på flexpensionen. Men å andra sidan är arbetsgivaravgiften lägre för pengar som betalas in i tjänstepensionen.