Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa

Alexander Ernstbergers villa på Lidingö.
Foto: MAGNUS OLOFSSON
Här bor Ernstberger.
Foto: MAGNUS OLOFSSON
Alexander Ernstberger.
Foto: JOHANNA HANNO / JOHANNA HANNO

Huvudpersonen i härvan kring pensionsbolaget Allra köpte Sveriges dyraste villa i fjol: 50 miljoner kronor för 250 kvadratmeter med havsutsikt på Lidingö.

Alexander Ernstberger, 31, levde liv i lyx på pensionsspararnas bekostnad. När han inte körde runt i en av sina två Porsche-bilar flög han sin egen helikopter.

Men kort före en börsnotering i miljardklassen kraschlandade affärsidén.

Alexander Ernstberger är en självlärd entreprenör, ofta kallad underbarn i näringslivskretsar.

I ett porträtt i Fokus i april beskrivs hur han startade sin karriär genom att kontakta småföretagare och erbjuda dem hjälp med att skapa hemsidor.

Efter jobb bland annat som webbmaster på Stureplan.se kom han i kontakt med David Persson som tidigt jobbat med telefonförsäljning och haft PPM-rådgivare som uppdragsgivare.

Tillsammans grundade de Svensk Fondservice 2008, 22 och 28 år gamla.

Alexander Ernstberger 2008.
Foto: OLLE SPORRONG

Nu inledde ett intensivt arbete med att ringa runt och få svenska sparare att byta till Allras fonder.

Och bolaget växte – snabbt.

Efter ett år hade man 25 000 betalande kunder och förvaltade 13 miljoner kronor, skriver Fokus.

Byter namn till Allra 2013

Efter att bolaget kritiserats av Konsumentverket (för att man skickat fakturor på tjänster som aldrig beställts) byter man namn till Allra i september 2013.

Affärsidén – att locka svenskar att flytta sina premiepensioner till Allras pensionsfonder – fick en skjuts när kända namn med hög trovärdighet tog plats i styrelsen: Thomas Bodström, Ebba Lindsö och Meg Tivéus gjorde att många sparare valde Allra.

Fonderna fick namn som ”Allra Strategi Lagom” och ”Allra Strategi Försiktig” för att trumma ut ett budskap om trygga placeringar.

Tre år efter namnbytet var Allra en av de största aktörerna inom PPM-systemet.

Sammanlagt förvaltade man pensioner åt 130 000 svenska sparare till ett kapital på runt 16 miljarder kronor i början av 2017.

Köpte Sveriges dyraste villa

Under tiden lät Allras vd Alexander Ernstberger pengarna rulla.

I november i fjol köpte han en villa för 50 miljoner kronor på Lidingö utanför Stockholm, vilket gjorde den till 2016 års dyraste hus i Sverige.

Villan på Lidingö.

Husköpet var en affär mellan två kompisar i pensionsbranschen, säljaren var Klas Hellman, 44, styrelseledamot för Granit Fonder och tidigare delägare i bolaget. De två hade tidigare varit med och startat en mäklarfirma, DS Platforms, på Malta. 

Men samtidigt började Allras fonder uppmärksammas, bland annat för den höga fondavgiften på 2,25 procent.

När det dessutom visade sig avkastningen låg långt under index – och betydligt sämre än den statliga AP7 Såfa (med en fyra gånger lägre avgift) – började det skaka i bolaget.

Kändisarna lämnade skeppet

14 februari i år beslutade Pensionsmyndigheten att utreda Allras fonder och stoppade all verksamhet på fondtorget under granskningen.

Samma månad hoppade Ebba Lindsö av ordförandeposten i Allra. Senare väljer även styrelseledamoten Thomas Bodström att lämna, liksom Svenska Spels tidigare vd Meg Tivéus.

I mitten av mars meddelade Pensionsmyndigheten att man kastar ut Allra ur premiepensionssystemet och krävde att Allra ska betala tillbaka alla pensionspengarna i fonderna.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Dessutom polisanmälde myndigheten Allra till Ekobrottsmyndigheten för trolöshet mot huvudman, grovt brott samt förberedelse och stämpling till de här brotten.

En vecka senare inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning mot Allra och i maj meddelade Ålandsbanken att man köper Allras alla fyra PPM-fonder.

Spararnas pengar, cirka 13 miljarder kronor, flyttades till Ålandsbanken.

Häktning, gripande och polisrazzia

I slutet av september inleddes nästa kapitel i Allra-härvan när en tidigare chef inom pensionsbolaget häktades misstänkt för grov trolöshet mot huvudman. Mannen anklagas för inblandning i pensionshärvan.

29 september beslagtog åklagare 140 miljoner kronor, bland annat vinster från Alllras verksamheten i Dubai.

I tisdags genomfördes en polisrazzia mot Allras huvudkontor i centrala Stockholm, där polis och revisorer gjorde en rad beslag av mobiltelefoner, datorer, handlingar och annat bevismaterial.

Samma dag greps Alexander Ernstberger och en av hans närmaste medarbetare.

Båda delgavs misstanke om brott vid ett så kallat 24:8-förhör.

Medarbetaren begärdes häktad på onsdagen och Alexander Ernstberger i dag torsdag.

Ernstberger: ”Rättsövergrepp”

Alexander Ernstberger har hela tiden varit fåordig om turerna kring Allra och hela tiden förnekat att han har varit inblandad i någon form av brottslig verksamhet.

Efter att bolagets fonder plockats ur PPM-systemet i mars sa han till Dagens Industri:

– Jag är väldigt förvånad. Ur mitt perspektiv är jag övertygad om att det här är kommer att ses som ett rättsövergrepp i framtiden.