Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför ska du se upp med pensionsrådgivare

Claes Hemberg, Avanza: ”Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto.”
Foto: / PRESSBILD

När du ska välja sparformer för din pension kan det hända att du kommer i kontakt med olika rådgivare. Då ska du alltid vara på din vakt och se till att ställa många frågor eftersom det finns många oseriösa aktörer där ute.

– Rådgivare ska ha lön och säljer hellre dyra sparformer än billiga. De är för dina pensionspengar vad karies är för dina tänder, de gröper ur dem, varnar Avanzas sparekonom Claes Hemberg.

Det finns företag och aktörer som erbjuder sig att hjälpa dig att välja eller förvalta dina pensionspengar. Här gäller det att vara på sin vakt för höga avgifter och våga jämföra med andra alternativ.


LÄS MER: Hur tar jag ut min pension? Expertråd


De som erbjuder förvaltningstjänster måste först få ett tillstånd av Finansinspektionen, och det kan du kontrollera på myndighetens webbplats.

Hur väljer jag fondrådgivare?

Det finns många aktörer som kan hjälpa dig med ditt fondval, men det finns några viktiga saker att tänka på i mötet med en rådgivare.


LÄS MER: Tjänstepensionen – så fungerar den


Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, uppmanar dig att ställa frågor och varnar för oseriösa aktörer.

– Rådgivare ska ha lön och säljer hellre dyra sparformer än billiga. De är för dina pensionspengar vad karies är för dina tänder, de gröper ur dem. En avgift på 1 procent sänker din pension med en tredjedel på 40 år, allt annat lika, säger Claes Hemberg.


LÄS MER: Pensionspyramiden – så ser din pension ut


Han rekommenderar dig att begära betänketid om du tvekar. Ett dyrt val kan kosta flera tusenlappar extra i pensionspengar.

Be fondrådgivaren att jämföra

När rådgivaren föreslår en fond ska du be personen att jämföra den med en lågprisfond inom samma fondtyp.


LÄS MER: Skatt på pension – detta bör du känna till


– För att du ska betala dyrt för en fond bör den ha slagit index senaste åren, även om det inte är en garanti för framtiden, säger Claes Hemberg.

Det kan också vara så att det är din arbetsgivare som väljer fel rådgivare. Claes Hemberg menar att många arbetsgivare föreslår rådgivare utan att ha full koll.


LÄS MER: Det här är premiepensionen


– Så var tveksam, försiktig och håll fast vi dina egna principer. Välj gärna lågprisfond, välj gärna breda fonder (Sverige eller globalfond) och välj gärna ISK-konto, säger han.

Våga säga nej till fondrådgivaren

Claes Hemberg varnar för rådgivare som ringer upp dig på telefonen.


LÄS MER: Spara till pensionen – expertens bästa råd


– De är inget annat än säljare. Jobbar på provision och har inte ditt bästa för ögonen.

Claes Hemberg rekommenderar dig att välja lågprisfonder om du är osäker, ointresserad eller inte vill lägga för mycket tid på ditt pensionssparande.

– Välj då lågprisfonder med en fondavgift på max 0,4 procent. Det är en säker rabatt.


LÄS MER: Detta är ISK

Om du är drabbad

Du har ofta 14 dagars ångerrätt när du handlar av telefonförsäljare inom Sverige. Kontakta företaget om du vill ångra dig. Känner du dig lurad kan du slå larm så här:

– Begär kompensation från rådgivaren.

– Kontakta polisen för att anmäla händelsen.

– Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå kan hjälpa och vägleda dig vidare.

Du kan även anmäla till Allmänna reklamationsnämnden eller Konsumentverket

Källa: Pensionsmyndigheten