Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carina, 69, första pensionären i dagens pensionssystem

”Det man känner som pensionär är att om man har jobbat hela sitt liv, sen man fick börja jobba, och det har de flesta av oss i den här åldern gjort, varje dag året runt, så ska man inte behöva leva i fattigdom när man går i pension”, säger Carina Bylund Sarnelid.
Foto: Privat
Håkan Svärdman på Folksam har skrivit boken Försäkringsvär(l)den, som är tänkt som en introduktionsbok om försäkringar. Han tar upp pension, sjukförsäkring, arbetsskadeförsäkring, a-kassa, hemförsäkring samt bilförsäkring.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carina Bylund Sarnelid jobbade som sjuksköterska i hela sitt liv, senast på sjukhuset i Oskarshamn. Bilden är dock från en annan plats.
Foto: Spotmatik Ltd / Shutterstock

Premium: Carina Bylund Sarnelid, 69, skulle få 60 procent av sin slutlön i pension.

I stället blev det 40 procent.

Hon är den första som helt omfattas av dagens pensionssystem och berättar här om sitt liv som pensionär.

– Jag skalade bort allt onödigt, säger hon.

Expressen Premium

Läs Premium gratis i en vecka

Få tillgång till hela Expressens digitala värld. Alla läsare kan använda den fria provperioden en gång. Därefter är priset 89 kr/mån. Digital tillsvidareprenumeration. Ingen bindningstid – säg upp när du vill.

Allt detta ingår:

• Expressen.se och Expressen–appen – obegränsad tillgång till alla artiklar

• E-tidning och korsord alla dagar

• Alla artiklar på skonahem.se, halsoliv.se, levaochbo.se, teknikensvarld.se, mama.nu, alltomresor.se, amelia.se och alltommat.se

• Dela din prenumeration med upp till 3 personer

Genom att klicka på “STARTA PREMIUM” godkänner du Bonnier News AB:s (org.nr. 559080-0917) prenumerationsvillkor för Expressen Premium och bekräftar att du tagit del av personuppgiftspolicy. Av tekniska skäl kan ett belopp på 1 kr komma att reserveras på ditt konto, men betalas tillbaka inom kort.