Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Birgitta, 74: Efter hyran har jag 3 000 att leva för

"Jag skulle älska att resa men även om jag skulle ha råd med det måste jag betala för två", säger Birgitta Larsson – som hela tiden möts av normen att man ska vara ett par.
Foto: Privat
Många pensionärer tvingas vända på varenda krona. "En del avundsjuka personer påpekar att jag har pengar sparade. Men skulle jag göra allt de föreslår skulle jag sitta här utan ett öre. Pengarna ska räcka i några år till", säger Birgitta Larsson.
Foto: Fredrik Sandberg/TT NYHETSBYRÅN

Pensionären Birgitta Larsson, 74, har inte råd att prenumerera på lokaltidningen.

För att betala sin senaste tandläkarräkning var hon tvungen att sälja sin mammas gamla guldkedja – och hon berättar att hon aldrig skulle överleva en oväntad utgift.

– Man straffas för att man är ensam. Det är en oro hela tiden, säger Birgitta Larsson.

LÄS MER: ”Mot slutet av månaden räcker inte pengarna till mjölk”, berättar Margareta, 65 


Birgitta Larsson i Örebro har varit pensionär i snart nio år. Men pensionärslivet har inte alls blivit vad hon hade tänkt sig.

Tvärtom.

Efter så här många år har Birgitta Larsson vant sig. Det blir ingen guldkant på tillvaron. Hon har till och med valt bort att prenumerera på lokaltidningen – det blir för dyrt.

– Min tanke var inte att sitta här ensam som pensionär. Jag hade tänkt att vi skulle var två och jag hade älskat att vara ute och resa, säger hon.


LÄS MER: Fler fattigpensionärer – så är läget på din ort 


Svårare att vara ensam pensionär

Birgitta Larsson har varit ensamstående i cirka åtta år. 

Med en hyra på 6 200 kronor i månaden och en pension på 9 200 kronor i månaden blir det inte mycket över i plånboken.

– Det kan vem som helst räkna ut, att det inte går ihop. De som är två personer kan klara sig ganska bra men jag får ta hela smällen själv, säger Birgitta Larsson.


Birgitta Larsson

Ålder: 74 år

Bor: Örebro

Yrke: Tandtekniker, tjänsteman på kommunen.

Har arbetat: I cirka 40 år.

Pension: 9 206 kronor i månaden efter skatt.

Övrigt: Studerade ett år i början av 1970-talet, jobbade sedan deltid på kommunen från 1973 för att ha tid med hem och barn.

I början av sin yrkeskarriär jobbade hon heltid som tandtekniker i Växjö, efter att ha tagit examen 1965. Sedan flyttade hon till Örebro och studerade i något år i början av 70-talet. Därefter började hon jobba administrativt inom kommunen på deltid.

– Jag prioriterade hem och barn. Det var ganska vanligt att man gjorde det på den tiden men det får man sota för nu.


LÄS MER: Efter 45 år av jobb – pengarna räcker inte 


Deltidsarbetare får sämre pension

Ensamstående kvinnor som har jobbat deltid får generellt ut låga pensioner i Sverige. Samtidigt är det lätt att hamna i kläm om de har besparingar eller till exempel äger ett fritidshus.

Birgitta Larsson får inget bostadstillägg på grund av att hon har en del pengar i fonder efter sina föräldrar. Men Birgitta Larsson har tänkt leva länge – och sparpengarna måste räcka.


LÄS MER: De lever liv i lyx – på dina pensionspengar 


– Det är mitt räddningskapital som jag skjuter över ett par tusen kronor från varje månad. Så länge jag har dem överlever jag om inget oförutsett inträffar. Men det är inte skoj att ta av de pengar mamma och pappa har slitit ihop bara för att kunna överleva.

Samtidigt är hon tacksam över att hon har ett mindre kapital – och tänker på dem som inte har några besparingar alls.

"Pensionerna står still"

Ändå räcker inte pengarna riktigt till. När Birgitta Larsson var tvungen att göra en rotfyllning för två år sedan hamnade tandläkarräkningen på över 7 000 kronor.

– Jag har sålt av guldsmycken jag har fått av min mamma, och där rök den sista fina guldkedjan, säger Birgitta Larsson.


LÄS MER: 100 000-tals svenskar har för låga pensioner


Enligt henne är pensionssystemet "förfärligt". Hon känner sig maktlös – och tycker att politikerna inte gör något åt problemen. Hon lever med en ständig känsla av oro, berättar hon.

– Hyrorna stiger, allt i samhället stiger, men pensionerna står stilla. Det är bedrövligt att läsa om att allt går ut på att höja bidragen. Jag tycker att alla som har jobbat hela livet ska ha rätt till en dräglig pension utan bidrag.