”Avsikten är att berika ägarna, inte spararna”

I dagarna skickar Pensionsmyndigheten ett brev till de svenskar som har kvar sin premiepension hos Allra. Enligt myndigheten kan Allras upplägg inte tolkas på annat sätt än att avsikten varit att använda fonderna för att berika ägarna istället för pensionsspararna.
Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten. Eftersom Allra är registrerat i Luxemburg är det inte Pensionsmyndigheten utan myndigheter i Luxemburg som ansvarar för att pengar inte försvinner från bolagets fonder.

Det brottsmisstänkta pensionsbolaget Allra förvaltar fortfarande PPM-pengar åt 102 000 svenskar.

Nu skickar Pensionsmyndigheten ett brev till dem för att informera om vad som händer med deras pengar.

Beskedet: det beror på Allra.

I början av 2017 var Allra ett av PPM-systemets största fondbolag och förvaltade 19 miljarder kronor åt sammanlagt 130 000 sparare.

Efter att medier rapporterat om bolagets skyhöga avgifter, låg avkastning och ägarnas lyxliv har många valt att flytta sin premiepension annanstans. Men i mars förvaltar Allra fortfarande sammanlagt 16 miljarder kronor åt 102 000 svenskar.

På tisdagen inledde Ekobrottsmyndigheten en förundersökning mot Allra. Brottsmisstanken är grov trolöshet mot huvudman. 


LÄS MER: Förundersökningen har inletts mot Allra 


Pensionsmyndigheten beslutade förra veckan att slänga Allra ut ur PPM-systemet och krävde att bolaget betalar pengarna tillbaka omedelbart. Det vägrar Allra att göra. 

I stället har PPM-bolaget krävt att beslutet ska frysas i väntan på rättslig prövning samt anmält Pensionsmyndigheten till Konkurrensverket för missbruk av dominerande ställning, skriver Dagens industri.

Spararna måste vänta

Och nu är det för sent för Allras kunder att själva flytta bort sina pengar.

– Man kan ansöka om fondbyte, men det kommer inte att få effekt förrän det hela är klart, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressekreterare på Pensionsmyndigheten.

Pensionsmyndigheten skickar i dagarna ut ett brev till Allras alla 102 000 kunder. 

I brevet förklarar Pensionsmyndigheten att spararnas innehav i Allras fonder kommer att föras över till den statliga fonden AP 7 Såfan, som har både högre avkastning och mycket lägre avgifter än Allra. Spararna kan också välja att flytta pengarna till en annan PPM-fond.

Men detta sker först när Allra betalat tillbaka alla pengarna. Tills dess måste spararna vänta.

– Vi vet i dagsläget inte hur lång tid detta kommer att ta, då det beror på hur Allra väljer att agera, skriver Pensionsmyndigheten.

Myndigheten skriver också varför de valt att göra en polisanmälan:

– I Allras fall förekommer det upplägg som vi inte kan tolka på annat sätt än att avsikten är att använda fonderna för att berika ägarna till bolaget istället för pensionsspararna, står det i brevet.

Skiljer sig från Falcon Funds

I det uppmärksammade fallet med PPM-bolaget Falcon Funds försvann 1,2 miljarder kronor av svenskarnas pensionspengar.

Hur vet man att pengarna inte försvinner som i fallet med Falcon Funds?

– Med Falcon Funds handlade det mycket om att kontrollen inte funkade. Finansinspektionen på Malta gjorde inte vad de skulle. I Allras fall är det ett förvaringsinstitut i Luxemburg och finansinspektionen i Luxemburg som ska säkerställa att de här pengarna finns kvar. Vi för en dialog med dem, säger Jimmy Larsson Hagberg på Pensionsmyndigheten.

Kan de 102 000 spararna som har kvar sina pengar hos Allra känna sig trygga?

– Vi kan inte garantera det, men de här aktörerna i Luxemburg ska garantera det. Och det vilar ett väldigt tungt ansvar på Allra.

Hur stor är risken att det blir som med Falcon Funds?

– Problemet med Falcon Funds var att de hade innehav som var till synes väldigt svåra att förstå eller sälja. Det är inte av samma skäl som vi har sagt upp Allra. Det vi vet om Allras innehav är att de borde gå att sälja snabbt. Om Allra gör som de ska enligt regelverket ska spararna få pengarna tillbaka, säger Jimmy Larsson Hagberg.


LÄS MER: Här är alla turerna i fondbolaget Allra 


Så gör du om du har avtal med Allra

• I dagsläget kan du inte själv flytta premiepensionen från Allra. Alla pengar kommer att flyttas samtidigt till AP 7 Såfa så fort Allra betalat tillbaka pengarna.

• Men det finns även pensionssparare som har tecknat avtal med Allra, där kunden betalar en avgift antingen via autogiro eller via faktura. Det har inte med Pensionsmyndigheten att göra och avslutas därför inte automatiskt. Har du avtal med Allra som du vill säga upp ska du höra av dig till bolaget. Det är bäst att göra det skriftligt, antingen via brev eller via e-post.

• Allra har också sålt ett så kallat efterlevandeskydd på premiepensionen, det vill säga en fristående livförsäkring som man betalar en avgift för innan pensionering. Som regel finns det billigare alternativ till livförsäkring, till exempel via din arbetsgivare eller ditt fackförbund. 


Källa: Pensionsmyndigheten