Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allt fler pensionärer är fattiga i Sverige i dag

I Sverige ökar risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns.
Foto: Tomas Leprince
Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

Allt fler svenska pensionärer lever på EU:s fattigdomsgräns.

Svenska pensionärer hör till de värst drabbade i Europa - mest utsatta är äldre kvinnor, enligt EU-kommissionens statistik.

– Ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen och be om pengar, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Allt färre pensionärer i EU:s medlemsländer riskerar att hamna under fattigdomsgränsen, enligt färska beräkningar från SPF, som bygger siffror från Eurostat, EU-kommissionens statistikorgan.

Pensionärerna i grannländerna har fått det bättre - till skillnad från svenskarna

Pensionärerna i Norge, Danmark och Finland är några av vinnarna som kan glädja sig åt ljusare tider. Men i Sverige ökar istället risken för att pensionärer ska hamna under gränsen för EU:s fattigdomsgräns. Dessutom är fattigdomsrisken för svenska seniorer betydligt större, jämfört med de nordiska grannländerna, enligt SPF:s sammanställning av EU:s statistik.


Christina Rogestam, ordförande SPF.

LÄS OCKSÅ: Så mycket shoppade vi för på Black Friday


2015 riskerade 18,2 procent av svenskarna över 65 år att hamna under EU:s gräns för risk för fattigdom, som motsvarar 60 procent av medianinkomsten.

Foto: SPF

– Vi arbetar längst upp åldrarna och flest timmar - och så ser det ut så här. För dagens pensionärer, som får betala mer i skatt än löntagarna, är det bekymmersamt, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

355 000 svenska pensionärer lever under EU:s gräns för risk för fattigdom

Den genomsnittliga fattigdomsrisken pensionärer i alla EU:s 27 medlemsländer låg på 14 procent, medan risken för pensionärerna i Finland, Norge och Danmark var 13,8, 8,9 respektive 9,1 procent.

För tio år sedan var fattigdomsrisken för svenska pensionärer en av de lägsta i hela EU och låg på under 10 procent.

Enligt Eurostats beräkningar lever 355 000 svenska pensionärer under EU:s gräns för risk för fattigdom - en ökning med 40 000 personer på ett år.


LÄS OCKSÅ: Barnleksak återkallas – kan kväva småbarn



Det innebär att nästan var femte pensionärer omfattas av EU:s fattigdomsgräns, varav de flesta är kvinnor, konstaterar Christina Rogestam.

– Det är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige att vi har ett pensionssystem som inte klarar av att ge ekonomisk trygghet i dag eller i framtiden, säger hon.

Christina Rogestam: "De här siffrorna är helt förfärliga"

Foto: SPF

Sveriges Pensionärsförbund kräver nu att pensionssystemet måste granskas och åtgärdas.

– Jag tycker de här siffrorna är helt förfärliga. De pekar väldigt starkt på att vi måste göra något åt pensionssystemet och inte bara sikta på att förändra för de som ska gå i pension om 20 år, säger Christina Rogestam.

PRO kräver höjt bostadsstillägg

Även Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation, PRO, står bakom kravet.

EU:s fattigdomsgräns omfattar pensionärer som lever på cirka 11 800 kronor netto inklusive bostadstillägg, eller mindre.

– Regeringen borde öka bostadstillägget, säger Christina Tallberg.

PRO vill höja maxbeloppet för bostadstillägg från 5 000 till 7 000 kronor i månaden.

– Hyran ofta är den största kostnaden, säger Christina Tallberg.


LÄS OCKSÅ: Så drar du nytta av det nya räntekriget


Beräkningarna från EU-kommissionens statistikorgan visar också att risk för fattigdom ökar med åldern för de svenska pensionärerna.

25,4 procent av pensionärerna över 75 år lever under EU:s gräns för risk för fattigdom.

Störst fattigrisk för äldre svenska kvinnor

Mest utsatta är kvinnor över 75 år, där var tredje har inkomster under EU:s gränsvärde för risk för fattigdom.

– Trasiga glasögon eller ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen, kyrkan eller Röda korset och be om pengar. Det är ovärdigt det svenska samhället, säger Christina Rogestam.