Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allraprofilerna vädjar om ny prövning i HD

Alexander Ernstberger döms för mutbrott och trolöshet mot huvudman till sex års fängelse och näringsförbud i tio år.
De tre häktade Allra-profilerna hålls inlåsta under större delen av dygnet.
Foto: © Fotograf Ann-Sofi Rosenkvist
Pensionsbolaget Allra har i dag tagit ned skylten och verksamheten är avvecklad.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES
Besöken på häktet är strikt reglerad.
Foto: AXEL ÖBERG

Inlåsta på Kronobergshäktet försöker nu Allraprofilerna få Högsta Domstolen att ta sig an deras fall.

Alla anser sig oskyldigt dömda.

Inlåsningen har tagit hårt på de tre som sitter häktade.

I den strängt reglerade häktesmiljön fick bolagets vd Alexander Ernstberger nyligen avslag på sin begäran att få närvara när hustrun skulle föda barn.

Hovrätten anklagas för att gjort sig skyldiga till grova rättegångsfel när de fällde de fyra åtalade.

När Kronobergshäktet i dag serverar kokt fisk i sås med grönsaker och potatis till middag kan de tre häktade Allraprofilerna börja hoppas på att de ska slippa ut från sina tillfälliga bostäder på Kungsholmen i Stockholm.

Det hänger på Högsta domstolen, HD, om de ska passera det juridiska nålsögat och beviljas prövningstillstånd. Statistiken talar inte för det. Av 6781 avgjorda mål under förra året var det endast i 125 fall som HD beviljades prövningstillstånd. 

HD är Allra-profilernas sista halmstrå i försöken att undgå att deras domar blir fastställda och de tvingas i fängelse för att börja avtjäna.

– Flera statsråd och statliga tjänstemän har uttryckt sitt önskemål om en fällande dom i media vilket kan ses som ett uppenbart försök till att påverka domstolen. Därför är det särskilt viktigt att domstolen redovisar sina slutsatser i tydliga domskäl, säger Alexander Ernstberger i det pressmeddelande som hans försvarare skickade ut på tisdagseftermiddagen.

Alexander Ernstbergers försvarare, advokaterna Slobodan Jovicic  och Carl-Johan Malmberg riktar i inlagan till HD skarp kritik mot hovrätten och anklagar domstolen för ha begått grova rättegångsfel under processen.

”Hovrättens dom innehåller sådana brister att grovt rättegångsfel (domvilla) förekommit. Det föreligger även grund för resning. Målets utgång i hovrätten beror även uppenbarligen på grovt förbiseende eller grovt misstag”, skriver advokaterna som anser att det föreligger ”synnerliga skäl” för HD att pröva Allramålet. Deras inlaga är på sammanlagt 75 sidor.

Ny bevisning

Advokaterna åberopar också ny bevisning i målet. Det rör sig om ett  internt protokoll upprättat av  Finansinspektionen som utvisar att Finansinspektionen ska ha haft full insyn i de berörda affärerna affärerna och känt till både priset på warranterna och storleken på investmentbankernas ersättning till värdepappersbolaget Oak Capital.

Alexander Ernstberger med dåvarande socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) innan Allra rasade samman.
Foto: ALLRA

Tre av de fyra Allra-profilerna - däribland Alexander Ernstberger - häktades i samband med hovrättens dom den 22 juli.

Allras tidigare vd Alexander Ernstberger hann knappt provköra sin nyinköpta Porsche innan hovrättens fällande dom på sex år med omedelbar häktning slog ned med överraskning för honom.

Och tiden i häkte sedan den 23 juli har varit minst sagt turbulent för pensionsbolaget tidigare vd. 

Hustrun födde en dotter den 27 augusti utan att han fick närvara. Upplägget med lyxvillan på Lidingö där han tidigare gett halva fastigheten till sin hustru i gåva grusades när Pensionsmyndigheten satte hårt mot hårt vilket ledde till att husgåvan återlämnades. 

Nu kommer Pensionsmyndigheten/pensionsspararna och långivaren Ålandsbanken få dela på pengarna när villan säljs till betaljätten Trustlys styrelseordförande Johan Tjärnberg och hans hustru. 

Vecknas måtider på häktet

Måndag

Minestronesoppa, bröd, pålägg

Frukt

Falukorv, persiljestuvade morötter, potatis

Tisdag

Cajunkassler m. grönsaksris (fläsk)

Frukt

Kokt fisk, sås, grönsaker, potatis

Onsdag

Linsröra, bulgur

Frukt

Köttbullar i indisk gräddsås, ris, haricot vertes

Torsdag

Ärtsoppa m. fläsk, senap, bröd och ost

Frukt

Lasagne med nötfärs, vitkålssallad m. morot.

Fredag

Kycklingwok m. ris och grönsaker

Frukt

Korv Forsell, matvete, grönsaker

Lördag

Krämig potatissallad, rökt kalkon, sallad

Frukt

Stekt fisk, potatis, grönsaker, kall sås

Söndag

Fransk köttgryta, potatis

Frukt

Pasta Provencale (veg)

Alexander Ernstberger har på flera sätt mött den hårda miljön på häktet.

Kriminalvården lutar sig mot häkteslagen. Bland annat avlyssnas de flesta samtal som han tillåts ringa.

Besöken är hårt reglerade. När han ansökte om att få tillstånd at närvara vid hustruns förlossning av parets dotter blev det avslag.

Det blev också stopp när han ville besöka henne efter förlossningen. Kriminalvården ansåg att det räckte med att hon kom med barnet till häktet.

David Persson Rothmans försvarare Thomas Olsson skriver i sin 21 sidor långa begäran om prövningstillstånd att det i första hand rör sig om en ”uppenbart felaktig rättstillämpning” när hans klient dömdes i hovrätten.

Olle Marcussons försvarare, Per E Samuelson angriper också hovrätten på en rad punkter och sammanfattade för Dagens Juridisk sin åsikt om hovrättens dom med orden ”Det här är den sämsta dom jag har sett”. 

Johan Bergsgård, med ett förflutet som aktieförvaltare, analytiker och som journalist vid Affärsvärlden och Veckans Affärer, är den ende bland de fyra som som fått fortsätta att andas frisk luft i avvaktan på ett slutligt besked om HD ska ta sig an fallet eller eventuellt återförvisa det till hovrätten för ny prövning.

Bergsgårds begäran hade inte kommit in när HD stängde för dagen, men hans försvarare har tiden fram till midnatt på sig att komma in med begäran n om prövningstillstånd.

– Du får prata med min advokat, var hans kommentar när Expressen talade med Johan Bergsgård på tisdagseftermiddagen.

Samtidigt med den juridiska prövningen av brottsdelen fortsätter Kronofogden jakten på tillgångar hos de åtalade. De fyra krävs på sammanlagt 314 miljoner kronor och Kronofogden har utmätt en del av deras ägodelar. 

De dömds i Allramålet

• Alexander Ernstberger, 35, Allras grundare och vd, är dömd för mutbrott och trolöshet mot huvudman. Sex års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• David Persson Rothman, 41, medgrundaren av Allra och dess föregångare Svensk fondservice, är dömd för mut- och häleribrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Olle Marcusson, 44, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg och vd för mäklarföretaget Oak Capital, dömd för mutbrott, medhjälp till trolöshet mot huvudman och bokföringsbrott. Fem års fängelse och näringsförbud i tio år. Häktad.

• Johan Bergsgård, 51, tidigare direktör inom Allra, dömd för trolöshet mot huvudman. Fängelse i fyra år. Inte häktad, men har anmälningsplikt.