Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Allra-härvan: Det här har hänt

130 000 premiepensionssparare fanns hos Allra.
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES
Allras grundare Alexander Ernstberger
Foto: JOHANNA HANNO / JOHANNA HANNO

Skandalerna kring Allra exploderade i början av 2017 – och turerna har sedan dess varit många.

Totalt är sex personer delgivna misstanke för brott, i en härva där svenska pensionssparare misstänks ha lurats på flera miljoner.

Här är allt som har hänt.

Vad är Allra?

Allra är ett fondbolag, som tidigare förvaltade premiepensionspengar åt de svenskar som aktivt valde någon av Allras fyra fonder på premiepensionens fondtorg. Det grundades av Alexander Ernstberger och David Persson Rothman år 2008, då som Svensk Fondservice.


LÄS MER: Smällen för Bodström: Nekas ansvarsfrihet


Vad har hänt i Allrahärvan?

Skandalerna i Allra började rullas upp i början av året, då både Expressen och Svenska Dagbladet granskade fondbolaget. I mitten av februari beslutade sig Pensionsmyndigheten för att köpstoppa bolagets PPM-fonder. Då hade myndigheten fått ta emot ett stort antal klagomål från kunder som kände sig lurade av Allras marknadsföring.

Polisutredning mot Allra

Ett av problemen var att företrädare för bolaget levde lyxliv – trots fondernas låga avkastning.

I mars inleddes en förundersökning mot Allra och flera nyckelpersoner kopplade till bolaget, efter att både revisorsfirman Deloitte och Pensionsmyndigheten polisanmält fondbolaget. Misstankarna handlade om grov trolöshet mot huvudman.

Utredningen pågår fortfarande.


LÄS MER: Allras förre vd: "Inga pengar har försvunnit" 


Samtidigt har Pensionsmyndigheten meddelat att man planerar en stämning på minst 240 miljoner kronor mot de personer som har varit inblandade i skandalerna.

Hur många svenskar har drabbats?

Enligt Pensionsmyndigheten hade 130 000 svenskar PPM-pengar i Allra innan skandalerna rullades upp. Det handlade då om ett sparkapital på närmare 19 miljarder kronor.

Här är de misstänkta i Allrahärvan

Vilka är de misstänkta och vad är de misstänkta för?

Sex personer är formellt misstänkta för brott, vilket innebär att de har delgivits misstanke. Det handlar om:

Allras grundare Alexander Ernstberger, 31, misstänks för grov trolöshet mot huvudman. Han satt häktad i sju veckor men släpptes i slutet av november.

Han förnekar brott.

Olle Marcusson, 41, ansvarig för Allras verksamhet i Luxemburg, misstänks för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han häktades samtidigt som Ernstberger men släpptes fri efter sex veckor.


LÄS MER: Allras plan: Stämma sin tidigare revisionsbyrå 


Han förnekar brott.

Ewran Mersin, 40, som var Allras ansvarige för verksamheten i Dubai. Han är häktad i sin frånvaro misstänkt för grov trolöshet mot huvudman, men har via sin advokat förnekat brott.

Mattias Bengtsson, 39, en annan utpekad nyckelperson i Allra–härvan, är häktad i sin frånvaro misstänkt för grovt penninghäleri.

Han förnekar brott.

Johan Bergsgård, 47, tidigare direktör inom Allra, satt häktad misstänkt för grov trolöshet mot huvudman i två veckor.

Han förnekar brott.

En sjätte person har fått advokat och misstänks för grov trolöshet mot huvudman.

Flera i Allras styrelse hoppade av

Vad har styrelsen för roll i det hela?

Den förre justitieministern Thomas Bodström satt tidigare som ledamot i Allras styrelse, och har av kritiker kallats för Allras "skyltdocka". Men när det började storma kring bolaget efter Expressens och SvD:s granskningar hoppade han av i mitten februari.


LÄS MER: Thomas Bodströms jättehyllning av Allra


Även ordföranden Ebba Lindsö lämnade Allra i februari. Och i mars lämnar ännu fler styrelsen.

Styrelsen har anklagats för att ha blundat för problemen i Allra. Revisorerna ville också att flera ledamöter från den gamla styrelsen, däribland Thomas Boström, Ebba Lindsö och Alexander Ernstberger, skulle nekas ansvarsfrihet.

På den senaste bolagsstämman den 21 december beviljades dock hela den tidigare styrelsen ansvarsfrihet.