Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Premiepensionsspararna får dela på rekordbelopp under 2022

Både sparare och redan pensionerade kommer få ta del av miljardkakan.
Foto: Tom Merton / TT NYHETSBYRÅN
Det blir en rekordstor insättning till svenskarnas premiepension 2022.
Foto: Patrik Österberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Erik Fransson är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning.
Foto: Daniel Roos / Digital

Varje år sätter Pensionsmyndigheten över pengar från fondrabatter och arvsvinster till pensionsspararna.

I år mäter summan 11,8 miljarder – det högsta beloppet hittills.

Pensionssparare och pensionärer kan vänta sig en rekordstor boost på sina premiepensionskonton 2022. 

Hälften av summan kommer i form av en fondrabatt. För att få delta med fonder på premiepensionens fondtorg måste fondbolagen rabattera sina fondavgifter, som ges till pensionssparare och pensionärer en gång per år.

För pengarna köps fler fondandelar till spararnas premiepensionskonton, och ligger på drygt 6,5 miljarder kronor 2022. 

Arvsvinster delas ut

Dessutom får premiepensionsspararna dela på nästan 6,4 miljarder kronor i arvsvinster – pensionspengar från personer som avled i fjol, och som nu fördelas till övriga sparare och pensionärer. 

Men det är inte gratis att rodda runt hela premiepensionssystemet. Varje år tar Pensionsmyndigheten ut en av regeringen beslutad avgift, som 2022 uppgår till 512 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär 62 kronor per person.

När den administrativa avgiften har dragits uppgår summan som betalas ut till pensionssparare och pensionärer till 11,8 miljarder kronor 2022 – det högsta beloppet någonsin. För 2021 uppgick premiepensionsinsättningen till 9,1 miljarder kronor.

Ska vara klart 11 maj

– Premiepensionssparare och pensionärer får tillbaka 11,8 miljarder kronor i rabatter och arvsvinster. Rabatten på fondernas avgifter är i genomsnitt 76 procent lägre på premiepensionens fondtorg och leder till att sparare och pensionärer får en större del av värdeutvecklingen, säger Erik Fransson som är chef för Pensionsmyndighetens fondtorgsavdelning, i en kommentar.

Handeln med de miljarder som placeras på pensionsspararnas premiepensionskonton tar vid fredag 6 maj, och beräknas för de allra flesta vara avklarad onsdag 11 maj.