Kan min pension sjunka om börskursen går ner?

Kristina Kamp.
Foto: OLLE SPORRONG
Kan pensionen bli lägre när börsen backar?
Foto: Shutterstock
Det är lätt att bli orolig när det pratas mycket om börsfall.
Foto: Shutterstock

Premium: Börsen svajar sen några veckor tillbaka.

Påverkas pensionen av svängningarna?

Svaret är både ja och nej.

– Det finns tre saker att tänka på kring tjänstepensionen, skriver Kristina Kamp som svarar på veckans pensionsfråga.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

FRÅGA: Jag blir orolig när börskurserna svajar. Jag vet inte hur beroende min pension är av hur det går. Kan jag få sänkt pension om det här fortsätter? 


SVAR: Det är lätt att bli orolig när det pratas mycket om börsfall. Vad händer med min pension om jag börjat ta ut pengarna eller tänker mig att börja ta ut pension snart? 

De flesta av oss har merparten av vår pension i den allmänna pensionen, i den del som heter inkomstpension. De pengarna växter ungefär som Sveriges ekonomi. Ser bra ut nu. 

Premiepensionen, PPM-pengarna, har inte särskilt stor betydelse för din totala pension om du har gått i pension eller snart ska göra det. Hittills i år är de allra flesta fonderna på plus och det ska nog mycket till för att det ska sluta på minus i år.

Är du redan pensionär och tar ut dina PPM-pengar så räknas de om en gång om året. Har värdet stigit får du högre pension. Har värdet sjunkit märks det också. Om du har en tusenlapp av din pension i premiepension och börsen backar med tio procent så minskar du pension med en hundralapp i månaden i ett år, innan det är dags att göra en ny beräkning. 

Om du oroar dig inför fallande börskurser inför pensionen så kom ihåg att premiepensionen ska betalas ut så länge du lever. Den hinner både stiga och falla i värde på vägen. Den långsiktiga trenden brukar peka uppåt. 

Tjänstepensionen är en annan femma. Här finns det tre saker att fundera på. 

1. Hur stor andel av din totala pension är tjänstepension? Har du haft en ganska normal lön brukar det handla om omkring 20 procent. Har du haft hög lön kan det vara uppemot halva pensionen. 

2. Hur är den placerad? Har du en stor del i fonder? Det vanligaste är att du har en tjänstepension som liknar inkomstpensionen och då finns den inte på börsen. Kolla på Minpension.se eller hos bolaget som betalar ut pensionen. 

3. Hur lång tid är utbetalningen? Har du valt en utbetalningstid på fem år och har pengarna i fonder? Då kan det vara dags att fundera på om det är bra att ha allt i aktier. Tål din pensionärsekonomi ett börsfall på 30 procent?

Om du svarar nej på punkt tre kan du behöva göra något. Annars kan du ta det lugnt. 

Så påverkas pensionsdelarna

A) Inte beroende av hur det går på börsen

Garantipensionen. Det här är ett statligt stöd som du får om du har låg pension.

Inkomstpensionen. Växer med svensk ekonomi. Du har inget konto där pengarna finns.

Förmånsbestämd tjänstepension. Vad du får beror på hur länge du jobbar i ett avtal om vilken lön du har innan du går i pension. Är du pensionär växer pengarna oftast med inflationen.


B) Något beroende av hur det går på börsen.

Tradtionella försäkringar i tjänstepensionen. Om du har en pension där du kan välja och inte har valt något brukar pengarna ligga i en traditionell försäkring. En del av de pengarna brukar placeras i aktier men inte allt. Kolla på Minpension.se om du är osäker på vad du har.


C) Beroende av hur det går på börsen

Fondförsäkringar i tjänstepensionen. Här kan du ha gjort egna val. Kolla på Minpension.se så vet du om du gjort det. Vill du ändra något gör du det hos bolaget som förvaltar pengarna.

Premiepensionen.

Har du gått i pension kan du ha pengarna i en traditionell försäkring. Har du inte gjort det finns pengarna i fonder. Kolla på Minpension.se vad du har valt. Vill du byta gör du det hos Pensionsmyndigheten.

När Rosanna kom hem var mamma borta – kvar låg polisens lapp

Premium: Barnen med familj i fängelse • ”Har tänkt att det var mitt fel"

Elin, 22, skrevs ut av psykiatrin mot sin vilja – tog sitt liv

Premium: Mamma Ingalill: ”Elin ska inte bli en siffra i statistiken”

”Vi bryr oss inte om elaka kommentarer”

Premium: ”Älskar, älskar inte”-paret Fiona, 40, och Lars, 81, nya liv