Hon lever på 10 000 kronor i månaden

Ulla Grandin unnar sig bara en lyx - ett årskort på SL. – Det gör att jag kan åka mycket till olika gratisaktiviteter.
Foto: Ewa Hjelm
– Det är helt ovärdigt i ett välfärdssystem att över 320 000 ligger på gränsen till fattigdom, säger Eva Eriksson, ordförande för SPF Seniorerna.
– Att handla på H&M känns lyxigt, säger Ulla Grandin.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL
Ekonomiskt kan pensioneringen bli en chock för många. I Sverige lever 16,9 procent av pensionärerna under EU:s fattigdomsgräns – en klart högre siffra än hos våra grannländer.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

328 000 svenska pensionärer får en pension som ligger under EU:s fattigdomsgräns. 

Ulla Grandin är en av dem – hon får en pension på 10 658 kronor. 

– Att handla på H&M tycker jag känns för lyxigt.  

I Sverige lever 16,9 procent av pensionärerna under EU:s fattigdomsgräns – en klart högre siffra än hos våra grannländer. Statistik från EU visar att det sammanlagt är 328 000 svenskar som ligger under gränsen. En majoritet är kvinnor.

Ulla Grandin, 75, är en av de som lever med en pension som ligger under gränsen. Hon har under sitt yrkesverksamma liv jobbat som sjuksköterska, mycket på halvtid och deltid. I dag får hon ut 10 658 kronor efter skatt och det skulle aldrig falla henne in att köpa något onödigt. 

– Jag handlar aldrig till fullt pris, jag letar bara efter röda lappar. Det gäller att ha en stor frys, säger Ulla Grandin. 


LÄS OCKSÅ: Fonddirektörerna som lever lyxliv - på dina pensionspengar 


Ulla berättar om hennes knep för att få ekonomin att gå ihop. Att bara köpa mat på extrapris är ett – att aldrig köpa plastpåsar, utan att vända på de plastpåsar  hon har  är ett annat. 

Är du drabbad?

Är du själv drabbad och vill berätta om din situation. 

Mejla då dinapengar@expressen.se så kontaktar vi dig.

Unnar sig SL-kort 

Hennes vanligaste måltid är havrekligröt – som hon äter en halv portion av på morgonen och andra halvan senare under dagen.  

– Det är lite dyrare än havregryn men det är mycket godare och så får jag i mig bra fibrer. Jag åker till Willys och köper 20 paket åt gången, för där är de några kronor billigare än i de andra affärerna. 

Ulla Grandin är skild och bor i dag ensam i en bostadsrätt. Avgiften är på 3 802 kronor, sen tillkommer el och försäkringar. En sak kan Ulla unna sig – och det är ett årskort på SL. 

– Det är min lyx. Det gör att jag kan åka mycket till olika gratisaktiviteter. I somras var jag på parkteatern 15 gånger. Jag tänkte gå på jazz i kväll, men jag råkade tappa 200 kronor tidigare i veckan, så jag får skippa jazzen, säger hon. 


LÄS OCKSÅ: De svenska pensionärerna lever under gränsen för fattigdom


Vad gäller kläder kan hon inte unna sig att gå in på H&M och köpa nytt längre – som hon gjorde förr. 

– Det tycker jag är för lyxigt. Det finns en second hand-butik här i Huddinge som pingstkyrkan driver. Där köper jag mina kläder. Och ibland har de fina på Lidl, då handlar jag där. 

"Ovärdigt och respektlöst" 

Ulla har varit hemma och tagit hand om sina två barn, och därför jobbat mycket på halv- och deltid. Det är hon inte ensam om att ha gjort – och det gör skillnad på pensionen. 

– Många kvinnor har valt att jobba deltid eller kanske 75 procent, vilket ger utslag i pensionssystemet. Dessutom är det många kvinnor som varit hemma periodvis för att sköta barnen eller något annat. Eller som kanske valt har valt att vara hemma med barnen och sen gått ut på arbetsmarknaden. Då har man ju inte betalat in sin pensionsavgift under många år och då blir det en väldigt låg pension, säger Eva Eriksson, förbundsordförande på SPF Seniorerna.


LÄS OCKSÅ: Männen tar större risker än kvinnorna med premiepensionen


Det finns ett problem med pensionssystemet när 16,9 procent av pensionärerna får en inkomst som ligger under EU:s fattigdomsgräns. 

– Det är helt ovärdigt i ett välfärdssystem att över 320 000 ligger på gränsen. Det finns ett problem i pensionssystemet som ger sådana effekter. Pensionssystemet i sig är bra finansiellt för staten, men det levererar inte till pensionärerna det man har förväntat sig. Det blir allt tydligare i rapport efter rapport som kommer. Det är ovärdigt och respektlöst, säger Eva Eriksson. 

Inte bitter

Trots att Ulla Grandin får leva på en knaper pension är hon inte bitter. I stället har hon hon fått lära sig att få det att gå runt på de pengarna hon har.

– Jag måste säga att jag tar reda på allting. Ser jag en stor mutter på gatan, tar jag hem den och tänker att jag kan använda den till något. Jag får leva ekonomiskt. Jag tar allt som man kan få gratis. 

Fattigpensionärer i Sverige

EU:s fattigdomsgräns är 11 830 kronor i månaden. 

16,8 procent av Sveriges pensionärer lever under gränsen för fattigdomsrisk. 

Kvinnor är överrepresenterade bland fattigpensionärer i Sverige.

229 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, motsvarande tal för män är 99 000.

Sammanlagt beräknas 328 000 svenskar ligga under gränsen. 

En fjärdedel av svenskarna över 75 år lever under EU:S fattigdomsgräns.


Källa: EUROSTAT