PPM-systemets fem värsta pensionsfonder

Ålandsbanken på på plats fyra över sämsta PPM-förvaltarna.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Göran Persson är styrelseordförande i Ålandsbanken som tog eller köpte över 70 000 av Allras PPM-sparare när Pensionsmyndigheterna villa placera spararna i den statliga AP7 Såfa-fonden.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Högt ansedda Ålandsbanken – med Göran Persson som styrelseordförande – pekas ut som en av Sveriges sämsta PPM-förvaltare av Småspararguiden.

De stora förlorarna är spararna som slapp Allra men som sitter kvar med skyhöga avgifter.

– Om man tittar på siffrorna så är det bara att konstatera att starten inte gått enligt våra förväntningar. Det är tyvärr fakta, säger Tom Pettersson, vd för Ålandsbanken fonder.

För andra året listar Småspararguiden PPM-systemets värsta fonder, fonderna som pensionssparare kan välja och vraka mellan på  Pensionsmyndighetens lista över fondbolag

Sparare som inte väljer ansluts automatiskt till statliga AP7 Såfa, som med betydligt lägre avgifter gång på gång visat bättre resultat än de flesta av de valbara fonderna.

ORANGA HÖRNET: Den allmänna pensionen i pyramidens botten består av både inkomstpensionen och den valbara PPM-delen. Det är de här pengarna pensionsbolagen vill placera åt dig, ofta med höga avgifter.
Foto: PENSIONSMYNDIGHETEN

I fjol innehöll Småspararguidens svarta lista fonder från Allra, Solidar, Söderberg & Partners, Independent och Zensum.

I dag återstår endast två av de här bolagen som valbara på Pensionsmyndighetens fondtorg.

– Det känns naturligtvis bra och det är en jättevinst för alla konsumenter som inte är så insatta, säger Patrick Siegbahn, som är medgrundare till Småspararguiden.


LÄS OCKSÅ: Solidar utreds – men spararna stannar 

Vinster äts upp av höga avgifter

Många av bolagen som sågas lockar med ”aktiv förvaltning”, en hantering som sällan eller aldrig gynnar spararna enligt Småspararguiden.

– Det finns ingen kompetens i något av de här bolagen som kan räkna hem deras höga avgifter. Hade det funnits förvaltare som kan motivera högre avgifter så sitter de inte i den här typen av bolag, säger Patrick Siegbahn.

Eventuella vinster äts med råge upp av de höga avgifterna.

– Man tjänar nästan alltid på att ha pengarna i den statliga AP7 Såfan, säger Patrick Siegbahn.


LÄS OCKSÅ: Pensionsmyndighetens svarta lista – här är bolagen med flest missnöjda kunder 

Ålandsbankens vd: ”Det är ett misslyckande”

Bland Småspararguidens svarta lista på fem fondbolag att undvika finns bland annat ansedda Ålandsbanken, som tog över Allras 70 000 fondsparare i maj i fjol.

– Om man tittar på siffrorna för den här hösten så är det bara att konstatera att starten inte gått enligt våra förväntningar. Det är tyvärr fakta, säger Tom Pettersson, vd för Ålandsbanken fonder.

Dagens industri har tidigare skrivit om att Stefan Gothenby, chef för Ålandsbanken kapitalförvaltning och bankens aktiechef, Albert Häggström, fått lämna sina tjänster efter att avkastningen inte nått upp till förväntad nivå.

– Vi har entledigat två anställda efter det här förvaltningsresultatet. Vi har en ny organisation nu som vi tror har bättre förutsättningar för att skapa en bättre avkastning, säger Tom Pettersson.

Ålandsbanken i centrala Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG

När Ålandsbanken tog över fonderna från Allra sänktes avgifterna några få punkter.

Kommer ni att sänka avgifterna ytterligare?

– Vi har en uppgörelse om förvaltningen och kan därför på kort sikt inte göra något. Men på längre sikt kan det bli så att vi tittar på avgiftssänkningar, säger Tom Pettersson.

Han konstaterar:

– Det som hände var ett misslyckande. Jag hoppas vi snart kan visa upp ett starkare resultat och att avkastningen kommer att ligga över fondgenomsnittet.


LÄS OCKSÅ: Miljardregn över PPM-spararna – men så upp för rådgivarna

Här är de fem sämsta fonderna

Småspararguiden granskar hundratals verksamma PPM-bolag.

Här är de som anses göra sämst jobb – för spararna:

1. Solidar

Stoppades nyligen av Pensionsmyndigheten efter Småspararguidens avslöjande om att kunder mjölkats på 35 miljoner kronor via Malta-bolag, vilket bland annat SVT rapporterade om) samt att sparare snuvats på hundra miljoner via dolda avgifter på Irland, vilket Svenska Dagbladet skrev om.

”Småspararguidens prognos är att bolaget förmodligen kommer att bli utkastat från premiepensionssystemet eller få sitt tillstånd indraget. För den som sparar i deras fonder kan det därför vara bra att byta fond innan ett eventuellt dödläge uppstår där bolaget hamnar i juridisk tvist med myndigheterna och försöker hindra att folk kan lämna fonden”, skriver Småspararguiden i sin motivering.

– De är köpstoppade och utreds av både Finansinspektionen och Pensionsmyndigheten. Det är väldigt anmärkningsvärt att man kopierat ett upplägg (Allras, red. anmn) där det finns misstankar om brottslig verksamhet, säger Patrick Siegbahn.

Helene Jansbo, kommunikationschef på Solidar:

– Vi tycker att det är upprörande att aktörer som Siegbahn med starka egna intressen försöker påverka medier och få sparare att tro att något gjorts fel. Det finns inga belägg för Siegbahns påståenden, det enbart gissningar och antydningar.

Avgift för bolagets största fond, Solidar Flex 100 Plus: 0,49 procent.

Avgift för statliga AP7 Såfa: 0,11 procent.


2. Monyx 

Förvaltar de 18 miljarder inom PPM-systemet, majoriteten har enligt Småspararguiden förmodligen jagats in via telefonförsäljare. Finns också med på Pensionsmyndighetens svarta lista.

”Monyx tillhör samma bolagskoncern som skandalbolaget iZave (tidigare Cerberus) som gjorde sig kända för att locka folk med gratis bio och godis för att sedan lura in kunderna i sina egna fonder med höga avgifter. Som systerbolag i koncernen har många sparare också blivit skjutsade till Monyx dyra fonder”, skriver man i motiveringen till andraplatsen.

– De är inte köpstoppade och har seglat under radarn i några år, trots att de är väldigt stora. De påminner på många sät om Allra och Solidar, säger Patrick Siegbahn.

Avgift för bolagets största fond, Monyx Strategi Världen: 0,37 procent.

Avgift för statliga AP7 Såfa: 0,11 procent.


3. Granit

En tidigare styrelseledamot och delägare har spelat en nyckelroll i bolagsstrukturen på Malta, som nyttjats av Allra och Solidar. Svenska Dagbladet har rapporterat om att Granit har en rad förmedlare som minoritetsägare. 

”Även om Granits fonder inte varit delaktiga så finns det anledning att undvika bolag med kopplingar till misstänkt brottslighet”, skriver Småspararguiden i motiveringen.

– De här ska man hålla sig borta ifrån så långt det bara går, Patrick Siegbahn.

Avgift för bolagets största fond, Granit Basfonden: 0,60 procent

Avgift för statliga AP7 Såfa: 0,11 procent.


4. Ålandsbanken

Ålandsbanken, med styrelseordförande Göran Persson, tog eller köpte över 70 000 av Allras sparare när Pensionsmyndigheterna villa placera spararna i den statliga AP7 Såfa-fonden.

”Ålandsbanken startade upp en helt ny fond för detta ändamål med en avgift som fortfarande är fyra gånger högre än det statliga alternativet. Förlorare är de kunder som först drabbades av Allras mjölkande och sedan fortsätter få sina pensionspengar urholkade av Ålandsbanken”, skriver Småspararguiden.

– De sänkte avgifterna med några punkter när de tog över fonderna från Allra. Men avgifterna fortsätter att vara väldigt höga. Det är en ur elden i askan-situation, säger Patrick Siegbahn.

Avgift för bolagets största fond, Ålandsbanken: 0,49 procent.

Avgift för statliga AP7 Såfa: 0,11 procent.


5. Independent

Köpstoppades under en period men är i nuläget åter valbara.

”Upplägget är suspekt då syftet från första början enligt många källor varit att dölja avgifter från spararna eftersom irländsk lagstiftning såg annorlunda ut. Som om inte det vore nog går fonderna också otroligt dåligt. Och det är ju märkligt eftersom de investerar i en exakt spegling av aktiemarknaden”, skriver Småspararguiden.

– De verkar inte ens försöka göra något, de sitter mest och låter avgifterna regna in medan konsumenterna inte har en aning om vad de håller på med, säger Patrick Siegbahn.

Avgift för bolagets största fond, Independent Aktiv Max: 0,89 procent.

Avgift för statliga AP7 Såfa: 0,11 procent.