Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna-Lisa, 74: Drömmen är att få råd med en resa

– Utan min man vid min sida hade det varit tufft, säger Anna-Lisa Larsson.
Foto: JONAS MALMSTRÖM/KOMMUNALARBETAREN
Foto: JOHAN VALKONEN / JOHAN VALKONEN/STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Anna-Lisa Larsson, 74, insjuknade i borrelia och vid 55 år blev hon förtidspensionär.

I dag har hon en pension på 7 600 kronor i månaden.

Under tre år har hon sparat ihop till sin drömresa.

– Nästa sommar vill jag åka till Shetland, men det är inte lätt, säger hon.

I Sverige lever i dag runt 245 000 svenskar som så kallade fattigpensionärer, enligt de senaste siffrorna.

– Ungefär en miljon lever antingen under, på eller precis över gränsen. Det är många som har det tufft, alldeles för många tycker vi, säger Anna Eriksson, sakkunnig på SPF Seniorerna.

De har en så låg inkomst att de hamnar under gränsen för relativ fattigdom i Sverige. Gruppen har en inkomst som är lägre än 60 procent av landets medianinkomst.

Gränsen för att löpa risk för fattigdom ligger på omkring 12 100 kronor. 

Anna-Lisa ligger under EU:s fattigdomsgräns

En av dem som kämpar med ekonomin är pensionären Anna-Lisa Larsson, 74, från Torö utanför Nynäshamn. 

I en röd stuga bor hon tillsammans med sin man Berth Larsson, 78. 

Anna-Lisa har en pension på 7 600 kronor, efter skatt, i månaden. 

– Jag själv ligger under EU:s fattigdomsgräns, det vet jag, säger hon.

Anna-Lisa är uppväxt i ett fattigt hem i Skara, i Västergötland, och har gått på folkhögskola och på flickskola. När hon var 18 år började hon jobba på restaurang. När hon hade sparat ihop lite pengar begav hon sig till Österrike och där träffade hon Berth.

– Han var fiskare från utanför Nynäshamn. Så 1967 flyttade jag upp hit. Vi gifte oss och fick två döttrar, säger Anna-Lisa.

– De rika, är de verkligen lyckligare än vad en fattig är?, frågar sig Anna-Lisa Larsson.
Foto: JONAS MALMSTRÖM / FOTOGRAF JONAS MALMSTRÖM

Efter några år flyttade makarna till den röda stugan ute på Torö. Medan Berth var ute på sjön hade Anna-Lisa hand om barnen, jobbade som städerska och på 1980-talet började hon jobba i en skolmatsal. Men sedan hände något. Läkarens ord var svåra att ta in: 

”Du blir inte 60 år om du inte lugnar ner dig”

– Jag fick borrelia och blev sjuk. Det var ingen rolig sjukdom, jag kände mig helt utslagen. Jag kunde varken äta, dricka och till sist orkade jag inte jobba.

Drabbades av borrelia

Anna-Lisa blev först sjukskriven och som 55-åring blev hon förtidspensionär.

Av Försäkringskassan fick hon sjukpension som gav en inkomst tills att hon blev pensionär och kunde ta ut ålderspensionen.

– Sjukdomen har klart påverkat min situation. Det är tufft men tack och lov så har jag haft en man. Utan honom hade det varit svårt, säger hon.

Anna Eriksson på SPF säger att det är vanligt precis det Anna-Lisa berättar.

– Är man två klarar man sig i regel hyfsat. Men systemet är tänkt att det ska bygga på det man själv har tjänat in. Man ska inte tvingas leva och bo ihop bara för att kunna klara ekonomin, men så kan det se ut, säger Anna Eriksson.

Pension på 7 600 kronor

Berth får ut en pension på omkring 12 500 kronor och med de pengarna klarar makarna sig. Men de lever i enkelhet och unnar sig inte saker i överflöd.

– Vi köper bara det nödvändiga som mat. Kläder det kör man med det gamla. Vi måste göra det för att pengarna ska gå ihop.

Anna-Lisa får både pensionspengar från den allmänna och tjänstepensionen. Tillsammans blir det 7 600 kronor i månaden. 

– Man har inte jobbat så mycket genom alla år. Jag har varit en fiskarfru och varit hemma, då blir det så. Nu fungerar det med min man. Men om jag blir ensam hur har jag råd då? Med bara min pension? Men jag vill inte tänka så mycket på det, vi tar det när den dagen kommer.

Anna Eriksson på SPF Seniorerna.
Foto: Tomas Södergren / © Foto Tomas Södergren.+46 70 0209150.tomas@sode

I årsskiftet kommer det ske förändringar i grundskyddet. Garantipensionen kommer att höjas med 200 kronor och taken i bostadstillägget kommer höjas.

– Det är bra, men hela systemet måste följa med. Man måste förstärka inkomstpensionen också, säger Anna Eriksson.

Makarna bor i sitt eget hus och betalar några tusen kronor i månaden för försäkring, el och annat som rör hemmet. Något bostadsbidrag har de inte sökt, då de själva upplever klara sig bra med Berths inkomst.

”Jag vill till Shetlandsöarna”

Förutom vävning som är ett stort intresse för båda makarna, gillar Anna-Lisa att resa. Men det är svårt ekonomiskt att ha råd. Hon har nu sparat ihop pengar i tre år för en resa nästa sommar.

– Nästa sommar vill jag till Shetlandsöarna. Det är inte lätt att spara ihop pengarna, så jag har börjat i god tid. Jag gillar att se saker och vidga mina vyer, säger hon.

Men solresor är inget för Anna-Lisa.

– Nej, jag vill åka på lite annorlunda resor, så man får se lite. När jag ärvde från mina föräldrar åkte jag och min dotter till Ryssland. Jag ville visa henne hur fattigt det var. För mig är det viktigt. Kanske är det lättare att förstå när man själv har det tufft.

Pension

Allmän pension

Den allmänna pensionen kommer från staten och grundas på alla inkomster som du betalar skatt för. Den består av flera olika delar. Till exempel, inkomstpension, premiepension och garantipension. Pensionen betalas ut så länge du lever.


Tjänstepension

En pension från din arbetsgivare. 


Eget sparande till pension

Privatsparande i bank eller via försäkringsbolag.


Källa: Pensionsmyndigheten