Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionerna – stor grupp får 2 000 mer i månaden

Kristina Kamp är pensionsekonom och råder alla att göra en prognos för sin egen prognos, för att ha koll.
Foto: Minpension.se / Pressbild
800 000 pensionärer ska få mer i plånboken med start januari 2020.
Foto: HENRIK ISAKSSON/PINIRO / IBL

Höjd pensionsålder, utökad garantipension och ett kraftigt bantat PPM-torg.

Här är pensionsnyheterna du behöver ha koll på – och så här påverkas du.

– Det är väldigt omfattande förändringar för väldigt många, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension.

En ny undersökning från Alecta visar att de fattigaste pensionärerna får betydligt mer i plånboken – hela 2 000 kronor mer i genomsnitt via bostadstillägg och garantipension. Det skriver TT.

Tjänstepensionsföretaget har följt inkomstutvecklingen för alla födda 1941, från 62 till 75 års ålder. Undersökningen gäller för åren 2003-2016.

– Att det skulle vara de här nivåerna hade jag inte förväntat mig. Det handlar om en ganska så ordentlig nivåhöjning, säger Magnus Billing, vd på Alecta.Enligt beräkningar som gjorts av Facket för försäkring och finans (FTF) krävs 41 års arbete med en genomsnittlig månadslön motsvarande 33 700 kronor för att komma upp över gränsen för när man inte längre har rätt till garantipension, skriver TT.

Det gör att det för många yrkesgrupper egentligen inte lönar sig att arbeta några år extra – då den högre inkomstpensionen och sänkningen av garantipensionen tar ut varandra.

Bred pensionsöverenskommelse

För att Sveriges pensionärer ska få det bättre har den parlamentariskt sammansatta pensionsgruppen – med företrädare från alla riksdagspartier utom SD och V – gjort en bred överenskommelse om en rad förändringar i den allmänna pensionen.

Det finns nu flera färdiga förslag, som under våren skickas ut på remiss. Därefter ska riksdagen ta ställning.

Här är alla förändringar – och hur de påverkar dig.


Höjd pensionsålder i tre steg

År 2020

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 61 till 62 år. Det innebär att du som är född 1958 eller tidigare kan gå i pension vid 61, men är du född 1959 eller 1960 kan du tidigast ta ut pension vid 62 års ålder.

Samtidigt höjs las-åldern från 67 till 68 år. Det innebär att du som är född 1953 eller 1954 har rätt att stanna kvar på jobbet till du är 68 år.

Pensionsåldrarna kan höjas flera gånger till. Särskilt yngre generationer får räkna med att de kan behöva jobba längre än till 64 år.
Foto: Shutterstock

År 2023

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 62 till 63 år. Det innebär att du som är född 1961 eller 1962 kan gå i pension tidigast vid 63.

Samtidigt höjs las-åldern från 68 till 69 år. Det innebär att du som är född 1955 eller senare har rätt att stanna kvar på jobbet till du är 69 år.

Lägsta ålder för garantipension höjs från 65 till 66 år. Det innebär att du som är född 1958 eller 1959 kan få ut din garantipension tidigast vid 66 års ålder.

65-årsgränserna i trygghetssystemen höjs till 66 år, vilket innebär att du kan få till exempel sjukförsäkring och a-kassa ett år längre.


År 2026

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension höjs från 63 till 64 år. Det innebär att du som är född 1963 eller senare tidigast kan du ta ut din pension vid 64 års ålder.

 Garantipension knyts till en ny riktålder, vilket väntas innebära en höjning till 67 år. Även las – och övriga pensionsrelaterade åldrar – kommer att knytas till riktåldern. Det innebär att för dig som är född 1960 eller senare kan åldern för garantipension med mera bli högre än 66 år.

Ett undantag är dock om du har jobbat i 44 år eller mer, då ska du kunna få garantipension redan vid 65 år.

Det här är allmän pension

Den allmänna pensionen är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över, och skiljer sig alltså från tjänstepensionen.

Alla som har arbetat eller bott i Sverige får allmän pension, som grundas på dina inkomster du har betalat skatt för.

Den allmänna pensionen betalas ut livet ut.

Den allmänna pensionen består i regel av inkomstpension och premiepension (PPM). Den som har haft liten eller ingen inkomst kan också ha rätt till garantipension.

Även bostadstillägg, äldreförsörjningsstöd och efterlevandepension ingår i allmänna pensionen.

Källa: Pensionsmyndigheten 

Premiepensionen: Bantat PPM-torg

Hela premiepensionssystemet (PPM) reformeras, och drygt 800 valbara fonder ska bli betydligt färre. Redan nu håller 269 PPM-fonder på att avregistreras, vilket berör 630 000 pensionssparare i Sverige.

Hur många fonder som i slutändan kommer att vara valbara på fondtorget är ännu oklart, men totalt har 553 fonder ansökt.

Premiepensionen är en del av den allmänna pensionen, som du själv kan påverka genom att välja mellan ett antal olika fonder.
Foto: ANN JONASSON

– Det betyder inte att det är 553 fonder som kommer med. De ska bli godkända också vid vår granskning, sa Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen hos Pensionsmyndigheten, till Expressen i januari.


Syftet med att PPM görs om är att stänga ute skandalbolag som Falcon Funds och Allra, som genom avancerade upplägg misstänks ha mjölkat pensionssparare på pengar.

Pensionsmyndighetens mål är att vara klar med reformen vid halvårsskiftet.


Höjt grundskydd från 2020

I januari 2020 höjs enligt ett förslag garantipensionen och bostadstillägget, som båda ingår i grundskyddet. Det ska innebära mer i plånboken för 800 000 pensionärer.

– Vi kommer satsa 2,1 miljarder årligen för att öka tryggheten för de sämst ställda pensionärerna, har socialförsäkringsminister Annika Strandhäll sagt.

”Det här innebär att regeringen och de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen går fram med en betydande förbättring för de sämst ställda pensionärerna”, har Annika Strandhäll sagt.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Garantipensionen

För dig med garantipension innebär det 200 kronor mer i månaden före skatteavdrag. Det innebär också att du som i dag ligger på gränsen kan ha rätt till garantipension från januari 2020.

Gränsen för garantipension ligger på 11 906 kronor i månaden för ogifta, 10 553 kronor i månaden för gifta. Gränserna ska höjas till 12 104 respektive 10 750 kronor.

Bostadstillägget

Dels höjs taket för bostadskostnaden från 5 600 till 7 000 kronor, dels kommer de inkomstgrundade pensionerna påverka bostadstillägget i mindre omfattning.

Det gör att fler kan ha rätt till bostadstillägg.

Sammantaget höjs också det maximala bostadstillägget från 5 560 till 6 540 kronor.


BOSTADSTILLÄGG FÖR PENSIONÄRER

Bostadstillägget är en del av pensionssystemet, och är till för dem med låga pensioner. Du måste dock själv ansöka om att få tillägget.

Bostadstillägget räknas ut utifrån boendekostnad, inkomst och förmögenhet. Bostaden räknas dock inte in så även om du bor i villa eller bostadsrätt så kan du ha rätt till bostadsrätt om du har låg inkomst.

En enkel tumregel är att du som är ensamstående med en månadsinkomst som är lägre än cirka 15 000 kronor efter skatt har rätt till tillägget. För gifta par gäller andra belopp.

Bostadstillägget är skattefritt och maxbeloppet är i nuläget 5 560 kronor per månad.

I dagsläget har cirka 286 000 pensionärer bostadstillägg. Enligt Pensionsmyndighetens uppskattningar kan dock många fler vara berättigade till det.


Källa: Pensionsmyndigheten

Äldreförsörjningsstödet

Ett fribelopp för arbetsinkomster på 24 000 kronor per år införs. Syftet är att ge de pensionärer som har det sämst ställt en möjlighet att förändra sin ekonomiska situation genom arbete.

De nya förslagen ska göra det bättre för pensionärer – men gör också att en stor del av Sveriges befolkning tvingas jobba längre.
Foto: Shutterstock

Tjänstepension och privat pension

Din tjänstepension berörs inte av pensionsgruppens förslag. Den kan dock på sikt ändras för att anpassas till den allmänna pensionen, skriver pensionsekonomen Kristina Kamp på minpension.se: 

”Det är upp till arbetsmarknadens parter att besluta om det”.

Inte heller ditt privata pensionssparande berörs av pensionsgruppens förslag.Pensionsekonomens råd – tänk på detta

Enligt Kristina Kamp berörs i stort sett alla av förändringarna. De som redan är pensionärer, de som snart går i pension och framför alla de som ska jobba i ett antal år till.

– Och i framtiden kanske vi får räkna med att jobba ännu längre. Särskilt de som är lite yngre, då kan det bli upp till 70-årsåldern, säger Kristina Kamp.

Enligt Kristina Kamp finns en rad frågetecken, och hon säger att flera socialförsäkringssystem nu måste hakas i de nya pensionsförslagen.
Foto: Pressbild

Hon råder alla att hålla koll på den så kallade riktåldern, som ska styra bland annat garantipensionen från år 2026. När åldern för garantipension och åldern för lägsta pension fortsätter att höjas framöver måste rimligtvis även las, a-kassa och skatter hänga med.– Till exempel pensionsskatten, den sänks i dag när man fyller 66 år. Ska det hänga med upp i åldrarna också? säger Kristina Kamp.

Hon tillägger:

– Det finns en del frågetecken fortfarande.

Det är också smart att hålla koll på sin egen pension, och göra en prognos på minpension.se för att se hur den kan påverkas.