Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

18 smarta trick som ger dig en högre pension

Foto: Odilon Dimier / ODILON DIMIER / PHOTOALTO PHOTOALTO

Oroar du dig också över pensionen?

Du är inte ensam – undersökningar visar att just pension är det som vi svenskar oroar oss över mest när det gäller vår privata ekonomi.

Här ger experterna sina bästa tips för hur du får mer i plånboken på ålderns höst.

Tre år i rad var pensionen det som svenskarna oroade sig mest över när det gäller den personliga ekonomin, visade en undersökning som genomfördes av TNS Gallup på uppdrag av Nordea förra året.  Det är fram för allt kvinnor som känner en oro över hur de ska lyckas försörja sig som pensionärer.

– När vi frågar folk om pension så visar det sig att det är ganska många som oroar sig. När man frågar varför så är det en stor del som oroar sig för att de inte har koll. Som inte vet hur mycket pension de kan förvänta sig att få, säger Pensionsmyndighetens pensionsexpert, Monica Zettervall.


LÄS MER: Pensionsrådgivare får kritik för ”bondfångeri”


Hon brukar försöka uppmuntra de som är oroliga att logga in på minpension.se. Där går det att få en bra överblick över sin framtida pension.

Det oranga Pensionskuverter – om det är en bra läsning eller dyster läsning beror på dina val genom livet kring sparande, arbetsgivare och studier.
Foto: Magnus Glans

– Det är ju viktigt att man har koll på de viktigaste sakerna. Har man tagit reda på det en gång så räcker det. Så det krävs inte en speciellt stor insats för att ändå ha en hyfsad koll, säger hon.

Kvinnor får mindre i pension

Att det är just kvinnor som oroar sig mest över pensionen är kanske inte heller så konstigt. Enligt en rapport från SCB som publicerades i sommar så kan kvinnor i genomsnitt kvittera ut 67 procent av männens lön.

Något som kan kopplas till att kvinnor i en högre utsträckning arbetar deltid.

– Deltid är en typisk kvinnofälla. Eftersom långa perioder av deltid påverkar pensionen negativt, säger Monica Zettervall.

Kvinnor och som regel barnlediga längre än män. Det påverkar pensionen avsevärt, liksom det faktum att fler kvinnor jobbar deltid.

Kvinnor stannar också i genomsnitt hemma längre hemma med barnen, visar SCB:s rapport. För att jämna ut glappet mellan en man och en kvinna som har barn ihop, kan mannen sätta över en viss del av premiepensionen till kvinnan.


LÄS MER: Så mycket ökar pensionen nästa år


– Det är viktigt att man ser till att kompensera den som eventuellt jobbar deltid och kanske tar det största ansvaret hemma. Att man gör det där och då, inte kommer sedan när man kanske är 60 plus och har separerat, säger Monica Zettervall.

Tänk på detta om du för över premiepensionen

Viktigt är dock att komma ihåg att det då dras sex procent av pensionen när den betalas ut. Pengarna kommer att betalas ut oavsett om man separerar eller inte.

– Har mannen överfört premiepensionen så är den hennes. Det går inte att ta tillbaka. Det är också meningen, säger Monica Zettervall.

För den som vill få mer i plånboken under pensionstiden är det också viktigt att se till att man har en tjänstepension.

– Att jobba och betala skatt. Det är grunden för att kunna tjäna in pengar till sin pension. Det är det första man behöver ha koll på, säger Monica Zettervall.


6 expertråd från Monica Zettervall, pensionsexpert Pensionsmyndigheten

Monica Zettervall.
Foto: / DANIEL ROOS

1. Jobba och betala skatt.

– Jobba helst heltid, hela livets inkomster påverkar din pension.

2. Tjänstepension.

– Se till att du har en tjänstepension hos din arbetsgivare.

3. Jobba längre.

– Att jobba längre är ett sätt att höja din pension, du får då också arbetsinkomster under en längre period

4. För över premiepension.

– Är du gift och det är stora inkomstskillnader mellan er så kan den med högre inkomst föra över sin premiepension till den med lägre inkomst. Det är ett sätt att höja pensionen för den i förhållandet som har den lägsta inkomsten.

5. Spara själv.

– Att spara själv till din pension är också ett sätt att få en bättre pension, ett enkelt alternativ kan vara att öppna ett investeringssparkonto och spara månadsvis i en global aktiefond som kostar runt 0,4 procent i avgift.

6. Kolla tjänstepensionen.

– Saknar du tjänstepension på jobbet eller är företagare så är det viktigt att du sparar extra till din pension. Du som tillhör denna grupp får fortfarande göra avdrag i din deklaration för privat pensionssparande. Som enskild firma bör du se upp med att göra ett sådant avdrag i deklarationen om du har ett överskott/vinst som är lägre än cirka 37 000 kronor i månaden. Då är det bättre att spara med skattade pengar på exempelvis ett investeringssparkonto.


6 expertråd från Ingela Gabrielsson, privatekonom Nordea

Ingela Gabrielsson.
Foto: / WEBB

1. Dra inte ut på studier.

– Se till att avsluta dem och kom ut i arbetslivet, ju tidigare desto bättre. Varje arbetat år har betydelse för din pension.

2. Undvik att arbeta deltid.

– Försök arbeta heltid. Kompensera för deltid genom högre sparande, och utnyttja möjligheten att föra över premiepension mellan makar.

3. Välj arbetsgivare som erbjuder tjänstepension.

– Det blir en viktig del av din framtida pension.

4. Eget sparande.

– Ha ett eget pensionssparande eller löneväxla till pension.

5. Ta ett beslut om dina PPM–pengar.

– Välj själv fonder eller välj SÅFA–lösningen. Följ upp dina val en gång per år.

6. Planera dina pensionsuttag noga.

– Välj inte för kort utbetalningstid. Det kan bli en chock när dessa plötsligt upphör, och då tycker man det är alldeles för tidigt.


6 expertråd från Arturo Arques, privatekonom Swedbank

Arturo Arges.
Foto: Swedbank

1. Allmänna pensionen.

– Den kunnige och intresserade bör välja bra och prisvärda aktiefonder i sin premiepension om hen är ung, Övriga statliga alternativet AP7 Såfan.

2. Tjänstepension.

– Den som har sin tjänstepension i en fondförsäkring och är ung bör välja bra och prisvärda aktiefonder. Äldre bör minska ner andelen aktiefonder till förmån för räntebärande fonder ju närmare pensionsåldern man kommer. Se till att sprida riskerna genom att välja 4–5 olika fonder och håll koll på avgifterna så att avgifterna inte äter upp avkastningen.

3. Privat sparande.

– Börja spara tidigt och regelbundet, ju tidigare desto bättre för ju tidigare du börjar spara desto mindre belopp behöver du spara.

4. Ha en hög andel aktier/aktiefonder när du är ung.

– Det ökar dina möjligheter till en god avkastning. Ju yngre du är desto högre andel aktier/aktiefonder kan du ha. Är du 25 – ha 100 procent aktiefonder. Är du 35 – ha 70-80 procent i aktiefonder. Är du 50 – ha 50–60 procent i aktiefonder.

5. Håll koll på avgifterna.

– Betala inte mer än nödvändigt. Välj prisvärda fonder som historiskt haft en hög avkastning i relation till risken.

6. Tänk på att det är den sammanlagda livsinkomsten som avgör storleken på din allmänna pension.

– Att börja jobba sent i livet, ha långa perioder av föräldraledighet och sluta jobba före 65 är ingen bra kombination om du vill ha en god pension. Är du föräldraledig - se till att din make/maka/partner för över pensionsrätter till dig och att du kompenseras med ett privat sparande som är din enskilda egendom.