Paradise papers avslöjar: Så gömmer världens rikaste skattemiljarder

Läckan visar hur toppolitiker, världsartister, näringslivstoppar och privatpersoner genom olika upplägg undviker att betala skatt. En av dem är drottning Elizabeth.
Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Förra året offentliggjordes de så kallade Panamadokumenten.

Läckan visade hur världspolitiker gömde skattepengar i brevlådeföretag – och bland annat tvingades Islands statsminister till avgång.

Nu avslöjas nya dokument: Paradisdokumenten – "Paradise papers" eller Paradisläckan.

De visar hur toppolitiker, världsartister, näringslivstoppar och privatpersoner genom olika upplägg undviker att betala skatt.

Den så kallade Paradisläckan består av 13,4 miljoner dokument. 382 journalister från 62 länder har arbetat med materialet. Från Sverige är de utvalda redaktionerna SVT:s "Uppdrag granskning", SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

Läckan kom först till den tyska tidningen Süddeutsche Zeitung, som sen delade med sig av uppgifterna till det internationella journalistnätverket ICIJ, som också jobbade med Panamadokumenten.


LÄS MER: Paradise papers – kungavännen Larry Leksell undvek skatt för att köpa lyxbåt 


Dokumenten kommer från flera av världens skatteparadis – länder kräver låg eller ingen skatt.

Experten: Väldigt allvarligt problem

Bara Sverige beräknas gå miste om runt 40 miljarder kronor om året på grund av skatteflykt via skatteparadis, enligt TT. Det är pengar som skulle räcka till 100 000 undersköterskor i äldreomsorgen, eller skolgång för 400 000 barn.

Torsten Fensby, expert på skatteflykt, säger i "Uppdrag granskning" att de affärer som görs via skatteparadis "äter sig in i vår samhällskropp".

– När jag började jobba med de här frågorna på 90-talet var de i huvudsak inriktade på brottslig verksamhet, det vill säga skattebrott och annat. Men det har gått från det rent kriminella till legal skatteflykt i stället. Det är mycket mer pengar i det, säger Fensby i "Uppdrag granskning". 

– Det är ett väldigt, väldigt allvarligt problem. För nu kämpar vi inte mot brott längre. Och det är mycket svårare att komma åt.

Kopplas till Trump och svenska finanstoppar

Källorna är 19 bolagsregister och två juristbyråer. Och dokumenten leder till personer i toppskiktet i flera branscher och områden. USA:s handelsminister Wilbur Ross, Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner, brittiska drottning Elizabeth II och Stephen Bronfam, premiärminister och kampanjchef i Kanada, är några av dem.

Andra: Svenska näringslivstoppen Leif Östling och finansmannen Laurent "Larry" Leksell. Därutöver: Världsartister som U2:s frontman Bono.


LÄS MER: Svenskt näringslivs ordförande Leif Östling pekas ut i Paradise papers 


Hemliga handlingar

Dokumenten består till stor del av hemliga handlingar från juristbyrån Appleby med huvudkontor på ön Bermuda i Atlanten. Appleby har också kontor i Hongkong, Shanghai, Jungfruöarna och Caymanöarna.

Appleby är en byrå som riktat in sig på att hjälpa stora företag och rika privatpersoner genom att tillhandahålla brevlådeföretag i skatteparadis, enligt SVT Nyheter.

Appleby sköter kundernas brevlådeföretag och stiftelser, och hjälper dem med upplägg och strukturer så att de slipper att betala skatt.


LÄS MER: Kungligheter, politiker och kändisar i läckan