Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pär Boman delgiven misstanke om mutbrott

Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott.
Foto: Gunnar Seijbold

Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman har delgivits misstanke om mutbrott.

Boman hävdar, enligt Dagens industri, att misstanken är grundlös. Och hans försvarsadvokat Johan Eriksson är kritisk.

– Jag vill vara tydlig med att jag tycker detta är rättsligt fel, säger stjärnadvokaten till DI.

Jakt- och muthärvan kring finansmannen Fredrik Lundberg rullar vidare. Handelsbankens styrelseordförande har varit kallad till Riksenheten mot korruption för förhör. På tisdagskvällen bekräftade Handelsbanken att dess styrelseordförande Pär Boman blivit delgiven misstanke om mutbrott.

Boman om misstanken

Boman skriver i ett pressmeddelande:

"Jag blev delgiven misstanke redan innan förhöret började. Detta kan tyckas bakvänt, då det är först under själva förhöret som åklagaren får information och svar på avgörande frågor. Men att inleda med delgivning är en etablerad praxis, för att personer som förhörs ska få full kännedom om eventuella anklagelser och kunna bemöta dem på bästa sätt”.

Pär Boman uppger att han har betalat för kost och logi i samband med de jakter som han medverkat i. Bomans advokat, Johan Eriksson, som också är aktuell som den terrormisstänkte Rakhmat Akilovs försvarare, är kritisk till åklagarens misstanke om mutbrott och menar att den är grundlös.

– Misstankarna rör en period då Pär Boman var vd i Handelsbanken och den som bjuder till jakten, Fredrik Lundberg, var vice ordförande i samma bank. Det innebär att de båda enligt lag ska vara lojala mot den banken. Dessutom kan inte en vd bli mutad av sin arbetsgivare, i det här fallet vice styrelseordförande. I min värld kan inte det här utgöra muta, säger Johan Eriksson till Dagens industri.

Alf Johansson, chefsåklagare på Riksenheten mot korruption, bekräftar att Pär Boman delgivits misstanke om mutbrott i samband med jaktutredningen.

– Han har varit inbjuden och deltagit i ett antal jakter, säger Johansson om Pär Bomans roll.

Det är ju inte ovanligt att man ordnar jakter i näringslivet. Vad är det som gör att man här misstänker brott?

– Det kan bero på att olika jakter skiljer sig i olika avseenden och i det här fallet har man ansett att det finns anledning att misstänka brott. Vad det närmare handlar om vill jag inte gå in på, säger chefsåklagaren Alf Johansson.


Anders Borg misstänkt

Riksenheten mot korruption har även visat ett stort intresse för andra deltagare under de påkostade bjudjakterna som arrangerats av bolaget Holmen. Sedan tidigare är Anders Borg delgiven misstanke om brott för tagande av muta. Miljardären Fredrik Lundberg för givande av muta. De är båda skäligen misstänkta.

Anders Borg har i en kommentar till Expressen sagt:

– Under tiden i regeringen följde jag en strikt policy och betalade själv för evenemang. Utredningen rör en händelse efter valet 2014 då jag lämnat regeringen. Jag är övertygad om att jag har hanterat detta korrekt.