Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Överlev skilsmässan utan att bli ruinerad

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank, rekommenderar alla att skriva äktenskapsförord. ”Fundera utöver kronor och ören, hur tror man att relationen kommer att vara så man kompenserar varandra på ett schyst sätt om man skulle separera”, säger hon.

Vad händer med bostaden om jag och min sambo separerar? Vem ärver mig? Hur gör jag en bouppteckning?

I bland tar livet en oväntad vändning och då är det bra att veta vad som gäller.

Dina Pengar har pratat med Ikano Banks familjeekonom Sharon Levin om vad du bör tänka på – och varför du ska upprätta ett testamente.

– Du gör faktiskt dina efterlevande en tjänst genom att vara tydlig med vad du vill, uppmanar hon.

Hur tar jag ut skilsmässa?

Du kanske har kommit till en punkt i livet där det inte längre fungerar med din partner. Om ni vill skilja er vänder ni er till tingsrätten, och de meddelar sedan Skatteverket som registrerar skilsmässan i folkbokföringen. Det behövs ofta personbevis för båda parter, enligt Skatteverket, där ni också kan begära ut bevisen.

Om ni inte bor tillsammans med egna barn och ansöker tillsammans brukar skilsmässan gå snabbt, men ni kan begära betänketid. Om du eller din partner har barn som är under 16 år och bor hemma får ni alltid betänketid, detsamma gäller om den ena parten inte vill skiljas. Betänketiden är på minst sex månader och högst ett år.

Vad har jag rätt till i skilsmässan?

Om du är make/maka har du rätt till hälften av alla tillgångar efter avdrag för skulder, även sådant som införskaffades före äktenskapet. Undantaget är om ni skrivit äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev som styr uppdelningen.

Om du är make/maka har du rätt till hälften av alla tillgångar efter avdrag för skulder, även sådant som införskaffades före äktenskapet. Undantaget är om ni skrivit äktenskapsförord, testamente eller gåvobrev som styr uppdelningen.

Vad händer om min make/maka dör?

Om ni är gifta och har gemensamma barn ärver ni i första hand varandra. Du kan däremot inte testamentera bort det du ärvt eftersom det ska gå till era barn. Däremot kan du förfoga fritt över den del av de gemensamma tillgångarna som ägs av dig sedan tidigare.

Om din partner avlider och har skulder riskerar era gemensamma egendomar att utmätas, däremot blir du själv aldrig betalningsskyldig.


LÄS MER: Så tar du hand om ett dödsbo – dyra misstagen att undvika

Om man har barn sedan tidigare, men inga gemensamma barn, ärver barnet eller barnen hela förälderns egendom om inget annat är skrivet. Det vill säga hälften av er gemensamma egendom. Genom ett testamente kan du skydda din make/maka.

– Det kan vara situationer där man har barn sedan tidigare och vill gardera så sin nya make eller maka inte står helt utblottad, förklarar Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank.

Enlig lagen ärver barnen minst hälften av förälderns tillgångar.

– Har man ett hus eller annat gemensam egendom och inte möjlighet att lösa ut barnet kan man bli tvingad att sälja, säger Sharon Lavie.

Som barn har du ingen rätt att kräva ditt arv om en av dina föräldrar dör och den andra är i livet.


LÄS MER: Så här skriver du ditt eget testamente


Vad är äktenskapsförord?

Äktenskapsförordet bestämmer vad som är enskild egendom i ert äktenskap, det ägs av dig själv och kommer inte med i bodelningen. Det går att skriva flera äktenskapsförord under ert giftermål. För att det ska gälla måste det vara skriftligt och registreras hos Skatteverket.

Sharon Lavie rekommenderar dig att skriva ett äktenskapsförord. Det behöver inte bara handla om pengar, utan även om saker som har ett personligt värde. Den ena partnern kanske tjänar mer pengar medan den andra är hemma och får mindre inkomst och pension.


LÄS MER: Äktenskap – här är lagarna och begreppen du bör känna till


– Fundera utöver kronor och ören, hur tror man att relationen kommer att vara så man kompenserar varandra på ett schyst sätt om man skulle separera, säger Sharon Lavie.

För att räknas som sambo ska man bo med sin partner stadigvarande, befinna sig i ett parförhållande och ha gemensamt hushåll. Sambolagen gäller bara när parterna inte är gifta eller har registrerade partners.

Hur fungerar sambolagen?

Sambolagen styr vad du har rätt till om du och din partner separerar. Den slår fast, om inget annat är skrivet, att du har rätt till hälften av er bostad och bohag (möbler), om det köptes för att användas gemensamt. Om båda vill behålla bostaden är det den av er som har störst behov av den som får behålla den. I det här fallet spelar det ingen roll vem som betalat från början, men då måste personen som får bostaden täcka upp eventuell mellanskillnad och sådana fall kan avgöras i tingsrätten.

Om din partner dör har du ingen laglig rätt att ärva personen.

För att räknas som sambo ska man bo med sin partner stadigvarande, befinna sig i ett parförhållande och ha gemensamt hushåll. Sambolagen gäller bara när parterna inte är gifta eller har registrerade partners.

Undvik den ekonomiska sambofällan

Om du flyttar in i din partners bostad har du ingen rätt till den.

– Man har inte rätt till saker som tillhörde din partner innan ni inledde förhållandet, förklarar Sharon Lavie.

Bilar, aktier och liknande faller inte under sambolagen utan tillfaller den partner som står på egendomen.

Här gäller det att passa sig för en ekonomisk fälla.

– Om du hjälpt till att betala amorteringar och räntor och sådana saker har du fortfarande inte rätt till bostaden.

Var även uppmärksam på vem som står och betalar på lånen som teknik och liknande, eftersom den personen äger sakerna och får behålla dem.

Om två personer är gifta och den ena partnern har barn sedan tidigare brukar de kallas för särkullbarn. De ärver sin förälder och har rätt att få ut sina delar av arvet direkt om föräldern dör. Om det gifta paret har gemensamma barn sedan tidigare får de barnen arvet när den andra föräldern går bort.

Ska jag upprätta ett testamente?

Om du upprättar ett testamente kan du underlätta för dina anhöriga.

– Speciellt om man har barn från olika förhållanden, och även om man har vissa specifika önskemål, säger Sharon Lavie.

Du kanske exempelvis vill skydda viss egendom eller notera att vissa barn redan fått förskott på arv.


LÄS MER: Hushållsbudget – så kommer du i gång på 5 minuter


Sharon Lavie poängterar att man aldrig vet vad som händer, även om det är hemskt att tänka så.

– I tider av sorg när någon gått bort är det så jobbigt att ta hand om sådana här saker och försöka gissa vad personen som gick bort velat. Du gör faktiskt dina efterlevande en tjänst genom att vara tydlig med vad du vill, säger Sharon Lavie.

Vad gäller för särkullsbarn i arvfrågor?

Om två personer är gifta och den ena partnern har barn sedan tidigare brukar de kallas för särkullbarn. De ärver sin förälder och har rätt att få ut sina delar av arvet direkt om föräldern dör. Om det gifta paret har gemensamma barn sedan tidigare får de barnen arvet när den andra föräldern går bort.

”I tider av sorg när någon gått bort är det så jobbigt att ta hand om sådana här saker och försöka gissa vad personen som gick bort velat. Du gör faktiskt dina efterlevande en tjänst genom att vara tydlig med vad du vill”, säger Sharon Lavie.

Man kan i testamentet skriva att barnet kan få hela sin arvslott om makan får vara kvar i orubbat bo. I annat fall får han/hon laglotten som bara är hälften av arvslotten.

Hur fungerar förskottsarv?

Om du har flera barn och exempelvis låter ett av dem ta emot en summa pengar, eller hjälper till med att köpa lägenhet, räknas den delen bort i arvet när du går bort.

– Det är viktigt att man skriver ned det för annars kan det bli avundsjuka och osämja, varnar Sharon Lavie.

Om det inte finns nog med pengar till de övriga barnen har de laglig rätt att kräva tillbaka dem när föräldern gått bort.

– Det är jättefarligt för då hamnar barnet i skuld, säger Sharon Levin.

Vad är ett dödsbo?

Om en person dör består dennes dödsbo av personens tillgångar och skulder. Innan eventuella arv delas ut räknas dödsboet som en juridisk person som ska förvaltas av delägarna. Det kan exempelvis vara efterlevande make/maka, sambo eller arvingar som hanterar frågor som att avsluta konton, sälja värdepapper eller fastigheter. Om den avlidne hade skulder ska de betalas av med tillgångar från dödsboet, om det finns några.

Om det inte går att enas som vem som ska förvalta dödsboet kan man låta en boutredningsman göra det, det fungerar även med en testamentsexekutor.

Vad är en bouppteckning?

När en person avlider skapas en bouppteckning som visar skulder och tillgångar, liksom vilka som är dödsbodelägare, efterarvingar och testamentariska arvingar. Om personen var gift ska den efterlevande maken eller makans tillgångar och skulder redovisas.

Innan bouppteckning är gjord måste någon tillfälligt ta hand om och vårda egendomen, det blir ofta den som bott med den avlidne. När bouppteckningen är registrerad fungerar den som en legitimationshandling för dödsboet.

Själva bouppteckningen görs av två personer som kallas bouppteckningsförrättare. Det får inte vara någon som ingår i dödsboet, ska ärva eller är ombud.

En bodelning ska sedan upprättas inom tre månader från dödsfallet och lämnas in till Skatteverket senast en månad därefter.

Bodelningen sker när någon avlidit, eller efter en skilsmässa, och då ska alla era tillgångar delas lika, om inget annat är beslutat.


LÄS MER: Det här är sambolagen – och så fungerar den

Sharon Lavies bästa tips

Ikano Banks familjeekonom Sharon Lavie berättar vad du bör tänka på:

– Om du flyttar in hos din sambo kan du exempelvis betala hyra eller löpande kostnader. Undvik att betala amorteringar, lån, renoveringar och liknande eftersom bostaden tillfaller din partner om ni går skilda vägar. Fundera i stället på om ni kanske ska gifta er eller köpa en ny gemensam bostad där ni delar på kostnaderna.

– Var uppmärksam på vem som äger vad och vem som betalar lånen i ett samboförhållande. Om ni separerar behåller ni respektive egna egendomar som bilar, aktier och liknande.

– Gör ett samboavtal där ni listar vem som äger vad, vad som är gemensamt och vem som har rätt till vad vid separation.

– Spar kvitton på vad ni betalat och gör gärna en lista på vem som köpt vad.

– Du ärver inte din sambo.

– Upprätta ett testamente om du vill försäkra dig om att din make/maka får del av ditt arv.

– Genom ett äktenskapsförord kan ni slå fast vad som är enskild egendom och inte. Det måste registreras hos Skatteverket.

– Upprätta ett testamente. Det kan underlätta för dina anhöriga om du skulle gå bort.