Över 200 000 kronor per kvadratmeter

Utsikten från lägenheterna som nu säljs för över 200 000 kronor kvadratmetern.
Foto: Amanda Jona
"Vi var tvungna att höja eftersom försäljningen började gå för fort", säger Niklas Berntzon, vd på mäklarfirman ESNY.
Foto: Joel Holm

Den spektakulära skyskrapan Continental Apartments bjuder inte bara på storslagen utsikt. Priserna är minst lika hissnande.

Vid försäljningsstarten för ett år sedan kostade lägenheterna 200 000 kronor per kvadrat i snitt – sedan dess har de klättrat med 10 procent.

– Vi var tvungna att höja eftersom försäljningen började gå för fort, säger Niklas Berntzon, vd på mäklarfirman ESNY.

Nästa vecka öppnar hotell Scandic Continental på Vasagatan 22 – mitt emot Centralstationen. I mitten av juli börjar inflyttningen till de lyxiga bostadsrätterna i skyskrapan som är byggt ovanpå hotellet.

När huset ritades fanns det 19 lägenheter inplanerade.

Men entreprenören Filip Tysander, grundare av klockmärket Daniel Wellington, beslöt att köpa båda lägenheterna på översta våningen och slå ihop den, något som Affärsvärlden avslöjande. Priset landade på 104,5 miljoner för den 418 kvadratmeter (plus tillägg) stora våningen –  vilket gör den till Sveriges kanske dyraste lägenhet någonsin.


LÄS OCKSÅ : Affärsmannen som köpte rekordvåningen


Av de 18 lägenheterna som återstår är 10 sålda.

– Det är bra jobbat med tanke att det handlar om de här prisnivåerna, säger Niklas Berntzon, vd på mäklarfirman ESNY, Eklund Stockholm New York.

Mäklar-vd:n berättar att prissättningsprocessen har varit “klurig”.

– Vi har fått testa prisnivåerna allt eftersom för att se hur eftertraktat det är. Adressen är inte Strandvägen, men när vi väl kommer upp är det en helt annan adress. Det är väldigt newyorkigt med mycket folk som rör sig, ändå är det helt tyst, säger han.

Niklas Berntzon bedömer att tillgången till hotellets alla bekvämligheter “24/7/365”, som roomservice, tvätt, städning och framkörning av bilen har varit viktig för att bygga upp prisnivån.

– Detta är en new high definitivt. Här har du kopplingen till hotellet som är en starkt bidragande faktor.


LÄS OCKSÅ: Stort intresse för lyxvåningarna vid Centralstationen


Prisnivån på Wallenstams nybyggda bostadsrättsprojekt “Ture 8” vid Stureplan och Östermalmstorg var en viktig utgångspunkt för prissättningen.

– Okej, runt 200 000 bör de här produkterna, som inte har terrass, ligga på i och med att du kopplingen till hotellet och den här utsikten. Men det var inte helt enkelt ändå att veta hur Stockholm skulle reagera, säger Niklas Berntzon.

Men det visade sig att utgångspriserna var satta i underkant.

– När vi märkte att försäljningen började gå lite för fort förstod vi att om vi ska få tillbaka tillräckligt mycket pengar för bygget så måste vi höja priserna, säger Niklas Berntzon.

Han bedömer priserna höjts med ungefär 10 procent sedan säljstarten och ligger nu på 222 0000 per kvadratmeter i snitt.

Byggherre är det statliga bolaget Jernhusen, som förvaltar fastigheter med anknytning till järnvägsnätet.

– Vi har ett ansvar att se till att kostnaderna betalas tillbaka till skattebetalarna någonstans, säger Berntzon.

Den med högst kvadratmeterpris, på 256 000 kronor, ligger på två våningar, där den större delen av lägenheten ligger på våningsplan 18 med och terrass.

– Det blir spännande se att vem som köper den. Den billigaste lägenheten ligger på 20 miljoner och är på 99 kvadrat, säger Niklas Berntzon.


LÄS OCKSÅ: Svaret på frågorna om amorteringskravet


Bland köparna finns bland annat en techentreprenör och en pilot, men inga barnfamiljer.

– Det är några i huset som inte riktigt är bosatta i Stockholm utan kommer att pendla en hel del.

Niklas Berntzon tvivlar på att dessa köpare påverkas nämnvärt av marknadens svängningar med anledning av amorteringskrav och andra reformer som diskuteras.

– Ingen har riktigt köpt för att sälja det direkt efter inflytt, som det kan vara i en del nyproduktioner där folk köper på ren spekulation. Eftersom kvadratmeterpriserna är rätt höga så du köper för din egen njutnings skull.


LÄS OCKSÅ: Riksbanken varnar för räntechock


Niklas Berntzon ser inte heller någon risk med amorteringskravet.

– Samtidigt har vi just nu historiska låga räntor och det är orimligt att tro det ska hålla i sig. Men den största frågan är hur lite det byggs, säger han.

Att det byggs mycket utanför Stockholm gör samtidigt att innerstadscentrat är mindre och mindre procentuellt sätt.

– Jag skulle snarare tro att priserna håller i sig eller går uppåt i innerstaden, på sikt i alla fall, säger Niklas Berntzon.