Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Över 110 miljoner delas ut efter Kamprads död

”Det blir ett antal projekt som vi delar ut medel till, det brukar vara runt 25-30 projekt”, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.
Foto: LASSE SVENSSON
Ingvar Kamprad i samband med invigningen av en etanolmack och diversehandel i Agunnaryd, Småland 2005.
Foto: HANS RUNESSON / TT NYHETSBYRÅN

Ingvar Kamprad delar via sin stiftelse ut 110–120 miljoner kronor i år.

Men vilka som får pengarna hann inte bestämmas innan Ikea-grundaren gick bort.

– Det är vårt testamente från honom nu, att arbeta vidare med det, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

Varje år delar Familjen Kamprads stiftelse ut flera miljoner kronor i donationer. Stiftelsen, som grundades av Kamprad själv 2011, ska:

"... stödja, stimulera och belöna utbildning och vetenskaplig forskning på ett sådant sätt att entreprenörskap, miljö, kompetens, hälsa och social utveckling främjas. Stiftelsen kan även stödja hjälpverksamhet bland behövande äldre för att öka livskvaliteten."

Kamprad lämnade ordförandeposten för stiftelsen 2016, inför sin 90-årsdag.


LÄS MER: Ingvar Kamprads svåraste fråga – sönernas framtid inom företaget


Kamprad var med på sista mötet

Ingvar Kamprad satt själv som styrelseledamot i stiftelsen fram till sin död och han närvarade vid det sista styrelsemötet i november 2017.

– Det är mer stor tacksamhet vi tänker tillbaka på hans engagemang. Han har varit deltaktig, otroligt engagerad. Det är naturligtvis han som har dragit upp strukturen, och vi är tacksamma för att han har varit med så länge. Trots sin ålder har han varit med vid varje styrelsemöte, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

LÄS MER: Kungens ord om Ingvar Kamprad


110–120 miljoner kronor ska delas ut

Men vilka som kommer tilldelas Kamprads donationer 2018 är inte klart än. Ingvar Kamprad gick bort på lördagen, den 27 januari, innan det han bestämmas.

– Vi har utlysningar på hösten, de handlade om förbättrad livskvalitet för äldre, och för miljö. Det ska vi fatta beslut om i mars, det är på granskning nu. Det fick han inte vara med om. Han fick vara med och veta inriktningen, men han får inte vara med om resultatet, säger Lena Fritzén.


LÄS MER: Ingvar Kamprads kamp för hembygden och huset han föddes i


– Vi har också en ny utlysning av hjälpverksamhet, till organisationer och äldreboenden i kommuner, guldkant för äldre i Småland. Han har varit med och satt villkoren, men beskeden missade han.

Ingvar Kamprad i samband med invigningen av en etanolmack och diversehandel i Agunnaryd, Småland 2005.
Foto: HANS RUNESSON / TT NYHETSBYRÅN

Det handlar om 110–120 miljoner kronor som ska delas ut.


SE OCKSÅ: Ikea-grundaren Ingvar Kamprads liv i bilder


"Det är vårt testamente från honom"

– Vi delar ut mellan 110 och 120 miljoner om året. Det ska vi göra nu också under 2018. Det blir ett antal projekt som vi delar ut medel till, det brukar vara runt 25-30 projekt, säger Lena Fritzén vidare.

– Han har hela tiden påmint om stiftelsens inriktning, att det ska vara bidrag till forskning och utbildning som kommer de många människorna till del, att vi ska lägga örat mot marken och lyssna på vad som behövs. Det ska vara verklighetsnära. Så skiljer vi oss från många andra. Det är vårt testamente från honom nu, att arbeta vidare med det.

LÄS MER: Ingvar Kamprad – bondsonen från Småland som blev rikast i världen