Säkrade lyxlivet – sen rasade affärerna

Giovanna Battaglia Engelbert och Oscar Engelbert.
Foto: JOE SCHILDHORN / REX/IBL
Parets bröllop beskrevs som ”tidernas mest överdådiga”.
Foto: SPLASH NEWS/IBL

Premium: Oscar Engelbert, 42, kommer från en juvelerarfamilj.

Själv skapade han på några år ett gnistrande bolag med en idé om att bygga läckra och lyxiga bostäder. 

Privat upprätthålls en glamorös livsstil med italienska modeikonfrun Giovanna, 39, och ett tjusigt boende på Djurgården i Stockholm – samt ett på Manhattan i New York.

Samtidigt skakar marken under Engelberts randsydda läderskor. Hans företag Oscar Properties har stora problem. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Gasklockan i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm är ett byggprojekt som symboliserar Oscar Engelberts affärsfilosofi.

Tag ett gammalt landmärke, en av Stockholms uttjänta gasklockor, och förvandla det till ett exklusivt bostadshus. Högt, unikt, lyxigt och dyrt. Ritat av samma stjärnarkitekter som skapade OS-stadion i Peking. Gasklockan i Hjorthagen blev ett hjärte- och jätteprojekt för Oscar Engelbert. 

Oscar Engelbert och Giovanna Battaglia Engelbert vid en modegala på Berns.
Foto: JESPER FRISK / DAGENS INDUSTRI

Sämre tider för nyproducerade bostadsrätter

Stockholms stad gillade idéerna och gick med på att sälja marken till honom. Det var 2014. Nu är det andra tider. Brutalt andra tider för utvecklare av lyxiga, nyproducerade bostadsrätter.

För fem år sedan stod folk i kö till nyproducerade bostadsrätter i Stockholm och andra storstäder och priserna rusade. Ofta kunde lägenheter säljas vidare till högre pris utan att någon ens flyttat in.

I maj 2019 tvingas Oscar Properties (OP) sänka bokningsavgiften för de planerade lägenheterna i ännu ej påbörjade gasklockanbygget till bara en krona (från 50 000).

Enligt SvD Näringsliv behöver handpenningen inte vara betald förrän sex månader före inflyttning, vilket tidigast blir 2022.

Säljkampanjen kan bli avgörande för Oscar Properties, nu måste orderböckerna fyllas. För samtidigt som företaget blöder knackar Stockholms stad på dörren och vill ha betalt, senast 3 juni, för marken. Det handlar om 675 miljoner kronor, om bostadsutvecklaren inte lyckas förhandla om summan.

Giovanna och Oscar Engelbert fick nyligen en liten dotter ihop.
Foto: REX/IBL

När Oscar Propertiespresenterade den första kvartalsrapporten för 2019 visade den att bolagets förluster minskat något jämfört med samma period förra året, från minus 56 miljoner till minus 46 miljoner. 20 bostäder såldes under kvartalet. Samtidigt sinade kassan.

Vd Oscar Engelbert kommenterade rapporten:

”Under det första kvartalet 2019 såg vi en fortsatt utmanande bostadsmarknad som gradvis stabiliseras. Fler kunder tar steget och skriver på för en ny bostad och det finns en fortsatt efterfrågan på attraktiva bostäder, även om det vi främst säljer är färdigbyggt eller under produktion. Nu gäller det att vi får i gång försäljningen på ritning så att vi kan påbörja nya byggen”

Oscar Engelbert fick presentera nya miljonförluster i vårens kvartalsrapport. Premiummarknanden går fortfarande trögt.
Foto: TOMAS ONEBORG/SVD/TT / SVENSKA DAGBLADET TT NYHETSBYRÅN

Kommer från juvelerarfamilj

Oscar Engelbert beskrivs som driven, risktagande och utrustad med ett stort självförtroende. Om dessa egenskaper räcker för att ta bostadsutvecklaren genom krisen återstår att se.

42-åringen är född i Stockholms överklass. Pappan Peter drev juvelerarföretaget Engelbert som gått i arv i familjen i flera generationer. Flaggskeppsbutiken ligger på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm, och Giovanna Battaglia Engelbert bär gärna smycken därifrån.

https://www.instagram.com/p/BoUAjHoHurW/

På mamman Christels sida finns släktskapet med familjen Bonnier. Hon är systerdotter till Jeanette Bonnier som var en stark och drivande affärskvinna och kulturpersonlighet.

Oscar Engelbert var inte någon stjärna i skolan. Betygen var medelmåttiga och han pluggade aldrig vidare. Istället började han med affärer.

– Att inte ha en utbildning, att inte ha erfarenhet, kan ibland vara en fördel, säger Engelbert i en intervju med tidningen Fastighetsvärlden där han kommenterar hur han lyckades bygga sitt företag.

Efter olika försök med bland annat ett utbildningsföretag och import av engångsplast för segelbåtar, fick den unge entreprenören intresse för fastigheter. Hans idé var att hitta tomma kontorslokaler och bygga om dem till lyxiga bostäder.

Har ett stort konstintresse

I Fastighetsvärlden beskriver han affärsidén så här:

”Folk säger att vi bygger jättelyxiga produkter. Ja, men framför allt gör vi unika produkter och de behöver inte vara så extremt lyxiga. Vårt fokus ligger på kvalitet och design. Det kan vara att takhöjden är 2,80 i stället för 2,50, eller ett kök som är väldigt väldesignat”.

2007 hade det börjat lyfta för Oscar Engelbert. Han träffade fastighetskungen och finansmannen Erik Selin och presenterade sina planer. Selin nappade och gick med på att backa upp under några år.

Framgångssagan gick in i ett nytt skede och Oscar Engelbert fick resurser att förverkliga många av sina drömmar.

I en programförklaring på hemsidan säger han:

– Min drivkraft är att vara med och förändra och förbättra stadsbilden på det lilla vis jag kan.

Även privat fick Engelbert nya ekonomiska muskler. Hans konstintresse är omtalat, och han tror själv att mammas moster Jeanette Bonnier hade ett visst inflytande där. Jeanette Bonnier som gick bort 2016 grundade bland annat Bonniers konsthall.

Oscar Engelbert är en hängiven konstsamlare. Delar av hans samling har bland annat ställts ut på Moderna museet.

– Oscar Engelbert har donerat verk till samlingen. Både själv och ihop med andra, uppger man vid Moderna museets pressavdelning.

Han sponsrade även brittiske konstnären Tony Craggs utställda skulpturer på Djurgården. Cragg blev sedan inkopplad i den kreativa utformningen när Oscar Properties skulle konvertera en gammal skola på Östermalm till exklusiva lägenheter.

Oscar Engelbert samlar konst och har sponsrat kulturevenemang.
Foto: HUNTER ABRAMS / REX/IBL

Hade bröllopsfesten på inhyrd oljerigg

Privat har Oscar Engelbert försökt hålla en låg profil. Men när han gifte sig med den italienska moderedaktören, stylisten och influencern Giovanna Battaglia, 39, förra sommaren framskymtade en bit av det glamorösa jetsetliv de lever.

https://www.instagram.com/p/BGgYzQbkOzf/?utm_source=ig_embed

Bröllopet, som av New York Magazine beskrevs som ”tidernas mest överdådiga”, inleddes med en enkel borgerlig vigsel i Stockholms stadshus. Sedan drog sällskapet vidare till Capri i Italien och en hejdundrande bröllopsfest.

Firandet av det nygifta paret pågick i fyra dygn och det snålades inte på något. Partyt avslutades med disco på en inhyrd oljerigg. Bland alla andra happenings hade man byggt en tidningskiosk som sålde specialtryckta tidningar som bara handlade om brudparet.

I tidningskiosken fanns specialtryckt upplagor som bara handlade om brudparet.
Foto: SPLASH NEWS/IBL
Giovanna bar en maxad Alexander McQueen-klänning.
Foto: SPLASH NEWS/IBL
Bröllopet beskrevs som ”tidernas mest överdådiga”.
Foto: SPLASH NEWS/IBL

Massor av rikt och känt folk deltog i firandet och bruden, superfashionistan Giovanna, var i sitt esse. Under bröllopsdagarna använde hon sex olika specialdesignade kreationer. På bröllopsdagen bar hon en maxad sagoklänning av Alexander McQueen som till efterfesten byttes mot en kort blommig klänning designad av Giambista Valli. Till denna valde hon höga stövlar.

GiIovanna Battaglia Engelbert är en färgstark person och internationell stilikon. Hon har en miljon följare på Instagram där hon gör dagliga uppdateringar inom mode och stil. Hennes syster är designern Sara Battaglia.

https://www.instagram.com/p/BoAOx03n8b3/

”Lika galen som det ser ut”

Fru Engelbert beskrivs som sprudlande och intensiv. Hon är moderedaktör på Vogue Japan och kolumnist i W Magazine och jobbar även som konsult till lyxiga märken som Dolce & Gabbana och Christian Dior. Och så är hon mamma till en nyfödd flicka plus två bonusbarn från Oscars tidigare äktenskap.

– Glad är jag kanske inte hela tiden. Men ett är säkert: jag är definitivt lika galen på riktigt som det ser ut i sociala medier, säger hon till Di Weekend och tillägger:

– Sedan finns det så klart skillnader på Giovanna privat och mitt alter ego. Men jag går inte runt och låtsas och spelar. Så folk som träffar mig blir nog inte förvånande, utan upplever att jag och mitt alias är samma person.

Giovanna är från Milano och hennes föräldrar är konstnärer. Hon har bott på många platser i världen men säger att hon uppskattar lugnet och närheten till vattnet i nya hemmet på Djurgården.

https://www.instagram.com/p/BlOFUDpnFSj/

Giovanna och Oscar träffades i New York 2014 genom en gemensam vän. Upplägget var ”ganska klassiskt”, säger Giovanna till Di Weekend. Båda hade tidigare förhållanden bakom sig.  Hon var nyseparerad från Vlad Roitfield, son till tidigare chefredaktör för franska Vogue. Han hade två barn sedan tidigare.

Om det inte var kärlek vid första ögonkastet, så var det i alla fall snudd på, erkänner Giovanna i Di-intervjun.

– Eeeh … Ja, förmodligen ja. Eller nej, det var mer när jag lärde känna honom som jag blev förälskad och ju mer jag lär mig om honom nu, desto mer älskar jag honom.

Stolta föräldrar till liten flicka

Båda jobbar och reser mycket. De har två hem, en våning på Manhattan i New York, och så den eleganta bostaden i familjen Engelberts 1800-talshus på Djurgården. I början av året fick paret en liten dotter som heter Talitha Italia Engelbert.

”Jag spricker av kärlek”, skrev den lyckliga mamman på Instagram och grattades av bland andra supermodellerna Naomi Campbell och Linda Evangelista.

https://www.instagram.com/p/BuzmCBWg5a1/

Familjen har nu sitt säte i huset på Djurgården där Oscar Engelbert själv växte upp. Rummen är till stor del inredda med möbler och saker de samlat på sig eller köpt under resor. Inget har hamnat på sin plats av en slump, om man säger så.

– Vårt hem är en perfekt återspegling av sånt vi gillar och samlar på. Varje liten sak har sin historia och var och när vi köpte den, säger Giovanna till Architectural Digest. 

Ett av Oscars favoritrum i bostaden är det stora badrummet, ett av fyra. ”Masterbadrummet” är sammanbyggt med en walk-in closet där badkaret lyfts ut och ställts på en stenplattform och avgränsas med en jättelik glasskiva.

– Jag sitter Wegnerstolarna i badrummet och arbetar eller läser morgontidningen, eller bara pratar med Gio medan hon gör sig i ordning, säger Oscar Engelbert till tidskriften.

Kör en Ferrari F151

I Sverige äger han även ett sommarhus i Stockholms skärgård med ett taxeringsvärde på 12,2 miljoner kronor.

Han har flera bilar registrerade på sig privat, en Ferrari F151 från 2012 och en Mercedes 280, årsmodell 1970. Dessutom äger han en Husaberg motocross och en Polaris fyrhjuling.

https://www.instagram.com/p/BkYkpRUhAOC/

2017 hade Oscar Engelbert en fastställd förvärvsinkomst på 3 769 400 kronor. En relativt modest årslön för en vd i ett börsbolag. Samtidigt är han god för hundratals miljoner genom sitt ägande i Oscars Properties och andra tillgångar som familjens juvelerarföretag (omsatte 31 miljoner 2017).

Men bolagets grundare Oscar Engelbert sålde en del av sitt aktieinnehav i Oscar Properties innan luften gick ur marknaden för dyrbara premiumlägenheter. På några år har kursen rasat från över 90 kronor till bara omkring 6 kronor, och stämningen bland aktieägarna är allt annat än munter i dag.

Men enligt en sammanställning av Dagens Industri har grundaren säkrat över en halv miljard kronor ur bolaget. Han kan låta lyxlivet med Giovanna fortsätta. 

Däremot vill Engelbert inte medverka i någon nyemission. Hans krav var att långivarna skulle ställa upp och rädda företaget ur krisen genom att förlänga större delen av ett lån i två år. Det handlade om 450 miljoner som skulle betalas tillbaka efter sommaren.

Efter några dramatiska dygn gick långivarna till slut med på det, och Oscar Properties har fått en ny tidsfrist samt en chans att repa sig.

Bygger nytt privat fastighetsimperium

Samtidigt kritiserades Oscar Engelbert sedan det framkommit att han i tysthet startat ett nytt fastighetsbolag med pengar från Oscar Properties. Genom det nya bolaget, Parkgate, äger han bland annat fastigheter i Solna och Hammarby Sjöstad i Stockholmsområdet.

Skyskrapan Helix vid Torsplan iStockholm, ett av Oscar Properties prestigeprojekt.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ

Både aktieägare och långivare till Oscar Properties lär ställa sig frågan vilket av bolagen som ligger Oscar Engelbert närmast om hjärtat. 

Expressen har ställt frågan till Oscar Engelbert, och svaret kommer från Krister Karjalanien, marknadschef på Oscar Properties:

– Det finns en vd anställd i bolaget Parkgate som förvaltar kapital, däribland direktägda kommersiella fastigheter, som inte konkurrerar med Oscar Properties. Affärer som Parkgate genomfört är avstämda med styrelsen i Oscar Properties och protokollförda.

Projektet Gasklockan som bostadsutvecklarens arkitekter tänkt sig det.
Foto: Oscar Properties

Vill expandera över hela landet

Oscar Properties bildades 2004. Projektportföljen uppgår i dag till 3 835 bostäder, varav 963 under pågående produktion.

Bland prestigeprojekten finns Norra Tornen och ännu ej byggda Gasklockan.

Bolaget har varit inriktat på lyxig nyproduktion och konverteringar i Stockholmsområdet, men genom dotterbolaget Norrterna planerar man nu att utveckla bostäder på fler platser i landet.

Oscar Properties redovisar ett resultat efter skatt på -77,3 miljoner kronor för det första kvartalet 2019 (-84,9).

Nettoomsättningen uppgick till 422 miljoner kronor i kvartalet (400).

Rörelseresultatet blev -46,2 miljoner kronor (-56,3).

Oscar Properties sålde 20 bostäder under perioden (12) och anger att ytterligare 3 bostäder bokades (0). De likvida medlen uppgick till 56,3 miljoner kronor vid utgången av mars.

”Enda sättet för Putin är att ta till kärnvapen”

Premium: Tidigare talskrivaren om desperata utgången • ”Han kan inte vinna”

Hammarby jagar konkurrentens mittfältslöfte

Premium: ✓ Detaljerna bakom Sabovic återkomst ✓ La Liga-klubb scoutar AIK-talang ✓ HIF kan dumpa stjärnan

Därför slutade Ed Sheeran med alkohol

Premium: Dokument: Revanschen • Familjelivet • Plagiatanklagelserna