Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella Löwengrip riskerade konkurs – drar i nödbromsen

Isabella ”Blondinbella” Löwengrip ger upp planerna på världssuccé. Detta berättar hon i ett omtalat blogginlägg.
Pingis Hadenius, mångårig kollega och parhäst med Löwengrip.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Isabella Löwengrip kopplas numera ihop med fastighetsmiljardären Erik Selin.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES

Isabella Löwengrip, 28, har tvingats dra i nödbromsen.

Hon skriver nu i sin blogg att företagsimperiet var på väg mot kollaps och att hon fruktade konkurs efter dyra utlandssatsningar.

– Vi tar inga mer risker, hade skutan inte vänts och vi inte agerat hade allt mitt kapital ätits upp och till slut hade vi gått i konkurs, skriver Löwengrip i ett blogginlägg.

I blogginläggen de senaste dygnen har företagsledaren och influencern Isabella Löwengrip kommunicerat en ny sida av sig själv. Bilden av framgång och det ständiga mantrat om att bli ”världens mäktigaste affärskvinna” är just nu borta.

Löwengrip skriver att hon ska backa, landa och finna en ny väg framåt.

https://www.instagram.com/p/B3H9ppvIzQI/

På fredagen skriver Löwengrip i en ny uppdatering öppet om hur illa ute hennes företagsimperium varit. Utlandslanseringen av hennes produkter har kostat så mycket att det hotade att stjälpa hela verksamheten.

Investerarna som skulle finansiera verksamheten har inte levererat.

Mycket av hoppet stod till lyxproduktkoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), som ”kändes rätt” enligt Löwengrip.

För Löwengrip Beauty skulle ett samarbete med LVMH varit oerhört betydelsefullt eftersom det franska holdingbolaget äger skönhetskedjan Sephora med 2 300 butiker i 33 länder.

Nu har LVHM dragit sig ur och orsaken ska vara att Löwengrip Beauty ansågs vara ett för litet företag.

Till slut återstod att betala ur egen ficka eller dra hårt i handbromsen. Isabella Löwengrip valde det senare.

”Vi tar inga mer risker, hade skutan inte vänts och vi inte agerat hade allt mitt kapital ätits upp och tillslut hade vi gått i konkurs. Det hade gått fort eftersom vi är så många nu som är beroende av mig. Men jag är tacksam över att sparade fanns och att min nya duktiga vd drog i handbromsen”, skriver Löwengrip.

Hennes bolag började gå minus varje månad och i september insåg hon att sparkapitalet började tömmas i hög hastighet. Det gick inte att köra på längre, konstaterar Löwengrip.

Hon befarar nu att omsättningen i Löwengrip Beauty kommer att falla med ungefär hälften jämfört med 2018. Men att dra ned och spara är sannolikt enda sättet att rädda bolaget.

Man kommer att stänga många marknader utanför Skandinavien.

”Vi drar ner alla kostnader och går på sparlåga tills vi har byggt kassa igen. Det kommer ta ett tag. Gällande Löwengrip Beauty så har vi beslutat oss för att stänga många marknader. Fokus blir på Skandinavien och Tyskland. Förra året hade Löwengrip Beauty en omsättning på 84 miljoner och detta år kommer vi att backa till runt 40–50 miljoner. Det internationella fokuset gjorde att vi tappade på hemmamarknaden och nu vill jag göra om och göra rätt. Skandinavien är vår viktigaste marknad”, skriver Isabella Löwengrip på fredagsförmiddagen.

Vinstmarginalerna har minskat kraftigt

Enligt en tidigare kartläggning Expressen gjort har vinstmarginalen i framgångsföretaget Löwengrip Beauty, minskat trots att omsättningen ökat enligt föregående bokslut.

2018 var omsättningen uppe i 84,7 miljoner kronor, men vinsten på knappt fyra miljoner efter finansnetto är bara marginellt högre än motsvarande 2016 då omsättningen bara var hälften så stor.

I år kommer omsättningen att halveras, enligt Löwengrip.

Löwengrips omkostnader är omvittnat höga, såväl de privata som de i hennes bolag. Bland annat har de aggressiva expansionsplanerna i Australien, Saudiarabien, Kina och Ryssland kostat mer än de smakat.

– Det har kostat oss enorma summor men jag har alltid trott att det funnits en chans. Men jag har insett att vi måste fortsätta att gräva där vi står i Skandinavien och Tyskland och lägga världsplanerna på is, skrev Löwengrip tidigare i veckan i bloggen.

Redovisar sina misstag i bloggen

Där redovisade hon punkt för punkt vad som gått snett under de senaste 2,5 årens verksamhet.

Starten av ett personalbolag: ”En jättedålig idé”.

Lägga alla investeringar i Nordic Tech House: ”Alla innehav kom för långt ifrån mig. En jättedålig idé”.

Investering i en plattform för kryptovaluta: ”Också en jättedålig idé”.

Satsningen på filmindustrin: ”Har än så länge resulterat i några möten, en rundtur på Paramount och att jag fick sitta på Forrest Gumps bänk.”

Flytten till nya lokaler i Urban Escape-kvarteret i centrala Stockholm: ”Tyvärr levde det inte upp till förväntningarna och vi lämnade snabbt.”

Realityserien Being Bella: ”Insåg efter piloten att det inte var rätt.”

You tube-kanalen ”A quest for success”: ”I dagsläget har kanalen lyckats skrapa ihop cirka 3500 prenumeranter. Ingen succé direkt”.

”Hon vet att alla bara väntar på att hon ska misslyckas. Så i hela sitt liv har hon lyckats och lyckats och lyckats igen. Ända sen genombrottet med bloggen, blott 14 år gammal, har hon varit mästaren av fasader. ”Svackan” kan mycket väl vara den lilla spricka Isabella faktiskt behöver”, kommenterade Maria Brander blogginlägget i Expressen. 

Byggt upp skönhetsmärket med Hadenius

Isabella Löwengrip äger Löwengrip Beauty via sitt bolag ISPI Holding AB där hon har 50 procent av aktierna. Övriga aktier ägs av hennes kollega och parhäst Pingis Hadenius.

Hon gick nyligen på föräldraledighet.

Pingis Hadenius och Isabella Löwengrip är kompanjoner sedan länge. Nu är Hadenius mammaledig tills vidare.
Foto: PRESSBILD / PRESSBILD

För en dryg månad sedan kommenterade Pingis Hadenius uppgifter om en mer varaktig brytning:

– Jag får barn i slutet av september och kommer då att vara föräldraledig, inget annat, skrev hon i ett svar till Dina Pengar då.

Pingis Hadenius har varit en viktig partner till Löwengrip i uppbyggandet av Löwengrip Beauty – Löwengrips mest framgångsrika bolag och som hon byggt upp från grunden.

Nyligen berättade Löwengrip att hennes skönhetsprodukter ska börjar säljas hos H&M. Sedan tidigare finns produktlinjen hos apotekskedjorna Kronans, Hjärtats och Apotea. 

De senaste fem åren har man dessutom nått sitt årliga tillväxtmål på 50 procent, skriver Breakit. 

För sitt arbete som vd och entreprenör belönades Löwengrip med förstaplatsen när tidskriften Veckans Affärer i fjol placerade henne som etta på listan över svenska näringslivets mäktigaste kvinnor. 

”Och Isabella Löwengrip, som när hon var fjorton år flyttade hemifrån och blev Blondinbella, har med en blogg som startkapital byggt upp en hel företagsgrupp som omsätter omkring 80 miljoner kronor”, skrev Veckans affärer i samband med utnämnandet. 

Hur Hadenius eventuellt ersätts under den här tiden har inte kommunicerats.

Kontakten med de anställda

I ett blogginlägg från torsdagen berättade Isabella Löwengrip att hon inte jobbar i stan under de perioder i livet när hon har jobbigt: ”Om jag inte lyssnar på min kropp och vågar vara hemma när det känns tufft utan utsätter mig för en massa folk då kommer en torgskräck fram”.

Hon skriver också att det är viktigt för henne att hennes anställda känner att de kan berätta när de mår dåligt eller är i en personlig svacka – och vill därför föregå med gott exempel och berätta själv när hon känner sig låg.

”Om man är nere i en svacka så ska jobbet kännas som en frizon i vardagen – Det är mitt mål med känslan här. I dag kommer jag att berätta att livet i sig är lite tufft med svackan men att just i dag känns det okej”, skriver hon.

Apler: Nödvändigt att backa

En affärskvinna som kopplas samman med Löwengrip är Lena Apler, 68, entreprenör och grundare av Collector Bank. 

– Jag har varit bekant med Isabella i flera år och brukar ses och utbyta lite tankar och idéer. Men jag har inte fått något erbjudande som att bli kompanjon, inte ännu i alla fall. Folk kanske drar slutsatser av att vi setts ihop då och då, säger Apler.

Lena Apler, entreprenör och grundare av Collector Bank.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Hon menar att Isabella Löwengrips beslut att backa och hitta en ny väg framåt kan vara nödvändig för henne.

– Man bygger bolag och kommer till platåer där man inser att man måste konsolidera och se till det man har innan man utvecklar det vidare. Det kan väl vara en insikt, att hon kommit till att vårda det som finns och ta hand om det bra.

Men frågan är hur Löwengrips investerare reagerar när hon plötsligt drar i nödbromsen.

Hon har byggt hela sitt varumärke på att vara en person med ständig framgång.

– Kör man i diket som entreprenör är investerarna inte lika villiga att fortsätta på nya projekt. Det kan bli tuffare att jaga kapital, helt enkelt, säger Joakim Bornold, ekonom vid Söderberg & Partners.

Drog sig ur kontorsflytten

En annan besvärande situation under året har varit flytten till det lyxiga kontorskvarteret Urban Escape i Stockholms city, vilket Expressen berättat om i den här artikeln. 

Under 2019 var det tänkt att Isabella Löwengrip och hennes bolag skulle flytta all sin verksamhet till kvarteret Urban Escape i Stockholms city.

Planen var att samla samtliga bolag under ett tak. Hyreskostnaden var saftig – drygt en halv miljon kronor i månaden. 

Men Löwengrip flyttade aldrig in.

Kvarteret Urban Escape i centrala Stockholm. Hit skulle Löwengrip flytta sitt kontor, men ändrade sig.
Foto: AMF FASTIGHETER

Det gjorde däremot ”startup-fabriken” Nordic Tech House, där Löwengrip och Pingis Hadenius var ägare.

I augusti meddelades att båda lämnar sitt ägande i Nordic Tech House, som sitter kvar i lokalerna på Urban Escape.

”Vi har hittat en annan kontorsplats”, berättade Löwengrip Beautys marknadschef Jaclyn Amaro i ett mejl till Expressen. 

Exakt vad som låg bakom kovändningen är inte helt klart, men i ett blogginlägg hänvisade Löwengrip till att säkerheten inte var tillfredsställande.

Viktor Lundqvist, vd och grundare på Nordic Tech House skriver i ett mejl till Expressen:

”Isabella Löwengrip har sedan en tid tillbaka inget med Nordic Tech House att göra. Vi har haft en affärsrelation som nu är avslutad. Humöret är på topp. Vi stortrivs i våra nya lokaler och gläds över att Carolin Solskär, vår innovationschef, i går vann Årets IT-kvinna”.

Expressen har sökt Isabella Löwengrip.

Sågs promenera hand i hand på gatorna på Saint-Tropez i somras.