Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Okända miljardregnet över Kamprads söner

Jonas, Mathias, Ingvar och Peter Kamprad.
Foto: IKEA
Jonas, Mathias och Peter Kamprad.
Foto: IKEA
Peter Kamprad på invigningen av Ikeas första varuhus i Sydostasien, i Bangkok.
Foto: Expressen
Kamprad talar inför bygget av ett nytt varuhus i Finland - där hans söner byggde ett köpcenter bredvid varuhuset för sin egen och Ikanos räkning
Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Familjen Kamprads officiella linje har varit att de inte ”får ut en krona” från Ikea eftersom Ingvar Kamprad gett bort möbelkoncernen till stiftelser.

Men att det inte stämmer avslöjas vid en granskning av boksluten i bröderna Peter, Jonas och Mathias privata del av Ikea: På tolv år har vinsten i deras företagsdel blivit 16,9 miljarder kronor och bara de senaste tre åren har de tjänat sex miljarder.

En granskning av brödratrions affärer visar att de valt att äga sin del av Ikea via skatteparadiset Curaçao – och att de nu jagar nya miljarder på obruten Ikeamark.

Ingvar Kamprads dotter Annika Kihlbom, som han adopterade tillsammans med sin första fru, gjorde en hemlig uppgörelse med fadern och kan nu få vara med och dela på det officiella arvet. I samband med bouppteckningen efter Ingvar Kamprads andra fru Margaretha fastställdes hans officiella förmögenhet till 750 miljoner kronor och det innebär att Annika Kihlbom kan få 90 miljoner kronor.

Jonas, Mathias och Peter Kamprad fotograferas tillsammans för Ikeas interntidning Readme 2012.
Foto: Ikea

Hennes tre halvbröder – Peter, Jonas och Mathias från Ingvars andra äktenskap – har fått ett företag som tjänar miljarder men det har inte varit den officiella historieskrivningen inom möbelkoncernen.

Ikeagruppen kontrolleras officiellt av två bolag:

# Ingka äger och driver de flesta varuhusen.

# Inter Ikea kontrollerar varumärket och står för produktutveckling mot en avgift på tre procent av försäljningen i varuhusen.

Både Ingka och Inter Ikea ägs via stiftelser som kontrolleras av familjen Kamprad. Ägarkonstruktionen ska skydda från att familjen ska kunna plocka ut pengar eller sälja företaget.

Ingvar Kamprad till sönerna: Jag har gett bort Ikea

En av bröderna Kamprad – det framgår inte vilken – berättar för Ingvars levnadstecknare Bertil Torekull i ”Boken om IKEA” om när pappan berättade om ägarkonstruktionen:

- Jag minns ögonblicket, jag kan ha varit 12 år och han kom hem och sa: Nu har jag gett bort Ikea. Så förklarade han att lyckats behålla makten men att vi inte längre hade pengarna.

Ikeas förra koncernchef Anders Dahlvig har sagt till Dagens industri: 

- Om arvingarna hellre skulle vilja ha en påse pengar och göra något annat med sina liv blir stiftelseformen ett problem, för då finns ju inga pengar att plocka ut och de tvingas leva med den här ryggsäcken.

Bröderna Kamprad äger bolag via skatteparadiset Curaçao i Karibien

Men det finns ett tredje ben – Ikanogruppen - och den ägs direkt av bröderna Peter, Jonas och Mathias Kamprad via ägarbolaget Icaf Antillen i skatteparadiset Curaçao i Nederländska Antillerna i Karibien. När fadern skapade Ikano gjorde han det utan att låsa bröderna vid framtida stiftelseurkunder. Han gav det direkt till sönerna.


LÄS MER: Kamprad gav miljoner till Silvias hus före sin död


Curaçao
Foto: Expressen

Ikano har en nära relation till Ikea och försöket att skapa en ny affärskedja genom Habitat slutade med ett misslyckande. Habitat har nu sålts.

I Sverige är Ikano mest känt som bank och globalt handlar det om att ge kredit till kunder på Ikea vid sidan av svenska bolån. Ikano har också byggt bostäder i Sverige och äger familjen Kamprads fastighet på Bölsö utanför Älmhult där Ingvar Kamprad tillbringade sin sista tid.

Ikano tillverkar madrasser till Ikea - och har egna Ikeavaruhus

Men brödernas företagsgrupp Ikano – ett mindre konglomerat med Ikea som gemensam nämnare – är verksamt i 15 länder och har 4 600 anställda inom flera olika verksamheter:

# I Polen tillverkar Ikano skummadrasser till Ikea.

# I Singapore. Malaysia och Thailand har Ikano fått tillstånd av Ikea att öppna fem varuhus mot en avgift till Inter Ikea. Totalt noterades 21 miljoner besök i de fem varuhusen under 2016 – och besökarna i Asien köpte 28 miljoner köttbullar.

# Ikano har också byggt stora shoppingcenter runt Ikea i Sydostasien, Finland och Sverige där butiksytor kan hyras ut dyrt tack vare att Ikea fungerar som en kundmagnet.

Ingvar Kamprad inleder bygget av Ikeavaruhuset i finska Kuopio där hans söner också byggde ett stort köpcenter.
Foto: Fredrik Sjöshult

Ikanogruppen ägs via Icaf på Curaçao men är registrerat i Luxemburg. Expressen har granskat boksluten i Ikanogruppen, som lämnats in till myndigheter i Luxemburg under de senaste tolv åren, och vinsten har totalt blivit 16,9 miljarder kronor.


LÄS MER: Därför saknas Kamprads dotter på dödsannonsen


Bara under de senaste tre åren har bröderna Kampras privata del av Ikea tjänat sex miljarder kronor tack vare att all vinst återinvesteras i företaget och Ikano nu växer kraftigt.

Kampradbröderna planerar expansion i Mexiko

Det senaste bokslutet avslöjar också att Ikea planerar att öppna nya varuhus i Mexiko. Ikano har startat ett dotterbolag i Mexiko och nyligen annonserade Ikano efter en ”expansionschef” i Mexiko. Annonsen pryddes av Ikeas  logotyp.

Fem nya varuhus planeras även i Sydostasien och nästa steg kan bli Vietnam och Filipinerna vid sidan av expansion i Thailand och Malaysia, enligt Ikano.

Bröderna Kamprad håller en låg profil inom Ikano. Alla tre bröderna anges som ägare och sitter i styrelsen med äldste brodern Peter Kamprad som ordförande. När Ikano öppnade sitt första varuhus i Bangkok bjöds dock medier in mot löfte att inte fotografera Peter Kamprad.

Peter Kamprad gör tummen upp vid invigningen av Ikanos första Ikeavaruhus i Sydostasien, i Bangkok.
Foto: Expressen

Miljardvinsterna inom Ikano har också undantagits när Ingvar Kamprad kommenterat rapporter om vinster inom Ikea.

- Ikea ägs sedan länge av en stiftelse och varken jag eller familjen får ut en krona, har han slagit fast med emfas i en intervju med Dagens industri.


Expressen.se rättar: I en tidigare version av denna artikel uppgavs att Ikano öppnar varushus och betalar avgift till Ingka och Inter Ikea. Avgiften går till Inter Ikea.


LÄS MER: "Ingvar Kamprads svåraste fråga: Sönernas framtid inom Ikea" 


Bröderna Kamprads vinst i Ikano år för år

2016: 1,3 miljarder kronor

2015: 3,3 miljarder

2014: 1,4 miljarder

2013: 2,0 miljarder

2012: 0,6 miljarder

2011: 1,3 miljarder

2010: 1,3 miljarder

2009: 0,7 miljarder

2008: 0,8 miljarder

2007: 1,1 miljarder

2006: 0,8 miljarder

2005: 2,3 miljarder

Summa: 16,9 miljarder kronor