Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt steg mot slopad sommar- och vintertid

EU-parlamentet ger medlemsländerna möjlighet att välja med sommar- eller vintertid året om.
Beslutet kan elda till att länder nu själva behöver bestämma sig för om vinter– eller sommartid ska gälla.
Foto: PATRICK SEEGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Omröstningen gjordes i EU-parlamentet i Strasbourg på tisdagen.
Foto: JEAN-FRANCOIS BADIAS / AP TT NYHETSBYRÅN

Europaparlamentet har röstat för förslaget att sluta ställa om tiden till sommar- och vintertid. Det skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

Det kan leda till att länderna måste bestämma sig för om det är vinter- eller sommartid som ska gälla.

EU-parlamentet röstade på tisdagen för att med start år 2021 sluta ställa om klockan med en timme en gång på hösten och en gång på våren.

Länder som bestämmer sig för att det är sommartid som ska gälla ska ställa fram klockan för sista gången i mars 2021. De som vill ha vintertid, eller normaltid, som det egentligen heter, ska ställa tillbaka klockan sista gången i oktober samma år.

Beslutet innebär att EU-parlamentet röstar för kommissionens förslag att sluta med sommar- och normaltid, men att förändringen senareläggs från 2019 till 2021.

EU-parlamentet vill också att länderna samordnar sina beslut så att eventuella tidsskillnader mellan länder med sommar- respektive normaltid inte stör den inre marknaden.

Enkät: 84 procent vill sluta ställa om klockan

Om EU-kommissionen anser att tidsomställningarna allvarligt kan skada den inre marknaden kan datumet för förändringen skjutas fram med maximalt 12 månader.

Det var ett medborgarinitiativ som fick EU-parlamentet att ge kommissionen i uppdrag att utvärdera, och vid behov förändra, direktivet om sommartid.

En enkät besvarades av 4,6 miljoner européer av vilka 84 procent ville sluta ställa om klockan.

En EU-gemensam sommartid infördes 1980 med syftet att harmonisera tidsomställningen inom den inre marknaden. Det året infördes också sommartid i Sverige.

LÄS MER: Allt du vill veta om när vi ställer om klockan

Sommartiden kom till Sverige 1980.