Sedan i maj har räntehöjningarna avlöst varandra.
Flera experter trodde att det återigen skulle bli en rejäl höjning, med 50 punkter, till en styrränta på 3 procent.
Så blev det också. Och nu kan det bli fler.
”Prognosen indikerar att styrräntan sannolikt kommer att höjas ytterligare under våren”, skriver Riksbanken i sin nya rapport.
Dagens räntebesked är det första sedan Erik Thedéen tog över efter Stefan Ingves. Inflationen är för hög och kostsam, och den har inte avtagit liksom i andra länder, konstaterade riksbankschef Thedéen på en pressträff. Han betonade att det är viktigt att den vänder ner tydligt i år.
– Den höga inflation vi haft 2022 och i alla fall kommer ha en del av 2023, gröper ur hushållens köpkraft med laserprecision.
”Tydlig fotnedsättning”
Riskbanken väljer nu också att minska sitt värdepappersinnehav och sälja statsobligationer.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB, säger att det nya räntebeskedet är ”en väldigt tydlig fotnedsättning” av den nya riksbankschefen.
– Det var ett lite tuffare beslut än vi hade räknat med. Vi trodde på en halv procents höjning och att man skulle flagga för ytterligare en räntehöjning men Riksbanken förstärker det med att även sälja ut statspapper. Det trodde vi skulle komma under andra halvåret, men nu springer Riksbanken mycket snabbare.
Enligt seniorekonomen är inflationen fortfarande ett stort problem, som den svenska centralbanken nu försöker bromsa från två håll: Dels genom att få upp den korta räntan, dels genom att få upp de långa räntorna med utförsäljning av statspapper.
– Det är en dubbel ränteeffekt man hoppas uppnå med det här beslutet.
SÅ SPÅR BANKERNA
Så här spår storbankerna att Riksbanken kommer att agera framöver.
SWEDBANK
Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april respektive juni, så att styrräntan toppar på 3,5 procent i sommar.
Swedbank tror att Riksbanken genomför räntesänkningar på totalt 100 punkter nästa år, så att styrräntan ligger på 2,5 procent mot slutet av 2024.
SEB
Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Därefter ligger den kvar där resten av året, för att sen sänkas 2024. SEB tror att styrräntan ligger på 2,25 procent i slutet av nästa år.
NORDEA
Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april, till 3,25 procent. Räntesänkningar inleds tidigt nästa år, och under loppet av 2024 sänks räntan till 2,0 procent.
HANDELSBANKEN
Riksbanken höjer styrräntan med 50 punkter, till 3,00 procent, i februari. Sen höjer centralbanken med ytterligare 25 punkter i april, till 3,25 procent.
Handelsbanken tror att Riksbanken sen långsamt sänker styrräntan under 2024–2025.
Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken, är inne på samma spår.
– För vår del är den största överraskningen att man byter fot vad gäller den portfölj av värdepapper som man har, och nu i stället vill göra sig av med de här tillgångarna snabbare och på det sättet försöker driva upp räntorna lite mer.
– Det är en mer kraftfull åtstramning än vad vi och många andra hade väntat oss. Det är ju lite mer räntehöjningar som ligger i korten än vad analytiker har räknat med.
Ingen tillbakagång
Riksbankens besked indikerar att det blir ytterligare en räntehöjning, på 25 punkter, vid nästa besked i april.
Robert Bergqvist, seniorekonom på SEB igen:
– Sen säger man att man ligger still de närmaste tre åren. Det visar att Riksbanken är väldigt osäker. Man hoppas att inflationen kommer ner och då ska det vara färdighöjt men det kan vara så att den inte kommer ner och då vet man inte hur det kommer att fortsätta.
Tycker du att detta är ett bra beslut?
– Ja tyvärr. Det kommer att försämra utsikterna för svensk ekonomi, både hushåll och företag drabbas av högre räntor, men vi har hamnat i inflationens klor och måste ta oss ur det. Annars blir situationen bara värre. Det är en besk medicin vi måste ta nu.
Robert Bergqvist säger att det kommer att bli ett känsligt år för många, men betonar att det finns ”ljus i tunneln”.
– Vi tror att inflationen rör sig neråt under det här året och att inflationsläget ser bättre ut i slutet av 2023. Det kan öppna upp för en mer expansiv finanspolitik, som kan ge stöd till hushåll, och för att man kan sänka räntan under 2024.
Fattat av enig direktion
Men det väntas inte bli någon tillbakagång till de exceptionellt låga räntenivåerna.
Det europeiska inflationstrycket är högt, där den europeiska centralbanken flaggat för flera höjningar, och kronan är svag. Dagens besked visar att Riksbanken tar problemen på allvar, säger Johan Löf, prognoschef på Handelsbanken.
Robert Bergqvist på SEB säger också att det är värt att notera att hela direktionen är enig i sitt beslut.
– Det är bra för den nya riksbankschefen att han har stöd.
Nu är det en åtstramande fas i penningpolitiken, konstaterade Erik Thedéen på presskonferensen.
– Vi, direktionen, har en låg tolerans mot hög inflation. Där var vi förra året, vi och många centralbanker missbedömde kraften i inflationsuppgången. Vi agerade kraftfullt under 2022, men vi har i dag låg tolerans mot hög inflation. Det är bättre att agera nu och vara säker på att inflationen kommer ner, än att vänta och se och bli överraskad.