Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nytt lågstatusjobb för svenskar i Norge

"Ett skitjobb." Linnéa Nodelijk är en av de unga svenskar som har hakat på det nya lågstatusjobbet i Norge. "Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra", säger hon.
Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet.

En apa skulle klara av det. 

Det nya norska lågstatusjobbet som lockar svenskar till Norge: bananskalning. 

- Jag ser positivt på det. Efter det här jobbet kan det inte bli mycket värre, säger svenska Linnéa Nodelijk, 20, till Dagbladet.

Under flera år har lågstatusjobbet fiskrensning lockat svenska ungdommar till grannlandet  i väst. 

 Men nu har det ersatts av ett jobb med om möjligt ännu lägre status  -  bananskalning.

 - Att skala bananer är ett skitjobb, men jag kan lyssna på musik samtidigt som jag jobbar och lönen är bra, säger Linnéa Nodelijk som har flyttat från Södertälje till Oslo.

 Det framgår inte om det är Trazan och Banarnes hit "Skala banan" som får tillvaron i fabrikslokalen i Oslo att bli lite mer dräglig.

 Bland arbetskamraterna finns inga apor -  och framförallt inga norska ungdomar. Linnéa Nodelijks fem arbetskamrater kommer alla från Sverige -  men det bekymrar henne inte.

 - Jag gillar inte norrmän särskilt mycket. De är lata och ska bara ha rast hela tiden medan svenskar är flitiga och gör ett bra jobb, säger hon till Dagbladet.

Granskas av SVT

 På onsdag kommer SVT:s "Uppdrag granskning" att syna arbetsförhållandena för de 80000 svenska ungdomar som jobbar i Norge. När Janne Josefsson besökte "Skavlan" berättade han om norska ungdomars ovilja att ta sig an apjobbet bananskalning.

 - De skrattade bara åt svenskarna. De trodde inte att det var sant. Skulle ni kunna tänka er att jobba med det? "Aldrig i livet" svarade de, sa Janne Josefsson.

"Det ser inte gott ut"

 Men Linnéa Nodelijk tar inte åt sig.

 - Om de skrattar åt oss så får de väl göra det. Jag behöver pengar och vill kunna betala hyran, säger hon till Dagbladet.no.

 De skalade bananerna används till smörgåspålägget Banos -  "en stor sörja", enligt Janne Josefsson.

 - Det ser inte gott ut. Jag tror inte att någon av svenskarna skulle käka det, sa Janne Josefsson  i "Skavlan".