Nytt kökaos på Arlanda – passkontroller drabbas

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Efter kaoset i säkerhetskontrollen rapporteras nu om köer till passkontrollerna.
Foto: Johanna Hansson

Kökaosen gäckar Arlanda.

Efter stora problem med köer till säkerhetskontrollerna har problemet spritt sig till såväl bagageincheckningar som passkontroller.

– Det är många som reser på sommaren och då kan det periodvis uppstå längre köer, uppger Ellen Laurin, presstalesperson hos Swedavia.

Efter en rivstart på juni med extrema köer till säkerhetskontrollerna – där Swedavia tillslut kände sig nödgade att öppna en ny terminal och gå ut med riktlinjer om att inte komma för tidigt – har köerna nu spritt sig till andra delar av flygplatsen.

Enligt personer som Expressen varit i kontakt med ska flera personer varit nära att missa sina flyg på grund av jätteköer till passkontrollerna – som resenären måste igenom för att kliva på flyget.

– Det är många som reser på sommaren och då kan det periodvis uppstå längre köer, säger Ellen Laurin, presstalesperson hos Swedavia.

– Det kan gälla hela flygplatsen, och inte bara säkerhetskontrollen. Det kan var incheckningarna när man ska checka in sitt bagage och det kan vara i säkerhetskontrollen, eller passkontrollen. Det är bra att hålla sig informerad från sitt flygbolag.

Kökaos på flera platser

Hon konstaterar vidare att passkontrollerna är polisens område att svara för. Men konstaterar att vissa resenärer missar sina flyg på grund av strulet i kontrollerna.

– Vi har ingen information om att det ska vara många resenärer som missat sina flyg. De flesta kommer med, menar hon.

På måndagen larmades också om långa köer till Norwegians bagageincheckning på Arlanda, där resenärer missade sina flyg.

Under midsommarhelgen var läget lugnare på Arlanda, men sen drog det i gång igen under måndagsmorgonen med kötider på 45 minuter. Vid 16.30-tiden var köerna knappa 10 minuter långa.

SAS varslar om lockout på Arlanda