Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU och Johnson överens – brexitavtal finns

Henrik von Sydow, Omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank, om det nya brexitavtalet mellan EU och Storbritannien.
Boris Johnson.
Foto: ANDY RAIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Arlene Foster (DUP).
Foto: DINENDRA HARIA/LNP/SHUTTERSTOCK
EU:s förhandlade Michel Barnier.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.
Foto: FRANCISCO SECO / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritannien och EU har nått en överenskommelse om brexit.

Premiärminister Boris Johnson måste dock få avtalet godkänt i parlamentet.

– Det här betyder att Storbritannien helt och fullt lämnar 31 oktober, och att Nordirland och alla andra delar av Storbritannien kan ta del av handelsavtal och annat, säger Boris Johnson.

– Ett ordnat utträde vore mycket goda nyheter för Sverige, förklarar EU-ministern Hans Dahlgren för Di.

På torsdagen stod det klart att ett brexitavtal, som om det godkänns, ser till att Storbritannien kan lämna EU den 31 oktober.

– Det är ett rättvist och balanserat avtal för EU och Storbritannien och det är ett bevis på vårt engagemang för att hitta lösningar, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en presskonferens, där han också tackar Boris Johnson.

Även Boris Johnson säger att avtalet är bra för båda parter och skriver på Twitter att det tar tillbaka kontrollen till Storbritannien.

– Jag hoppas verkligen att ledamöterna i Westminster gör gemensam sak och får brexit avklarat, säger Johnson på presskonferensen med Juncker.

Boris Johnson och EU-ländernas ledare möttes senare i Bryssel under torsdagen, men utan att det skedde fler förhandlingar.

Juncker: ”Godkänn avtalet”

Jean-Claude Juncker uppmanar i ett uttalande EU-ledarna att godkänna avtalet.

EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan, Michel Barnier, säger på en presskonferens att avtalet innebär att Nordirland kommer att fortsätta följa ett begränsat antal EU-regler gällande införseln av varor, även efter brexit:

– Nordirland ska stanna i Storbritannien tullområde och kommer därför att dra nytta av Storbritanniens framtida handelspolitik.

EU:s brexitförhandlare Michel Barnier om uppgörelsen mellan EU och Storbritannien.

Storbritannien kommer att kunna sätta sina egna tulltariffer på varor som förs in i Nordirland och inte riskerar att föras vidare till Irland och EU. Om risken däremot finns måste Storbritannien tillämpa EU:s tariffer, enligt Barnier. 

https://twitter.com/JunckerEU/status/1184764705384124416

DUP säger nej till nytt brexitavtal

För att den nya överenskommelsen med EU ska gå igenom krävs att den får stöd i det brittiska parlamentet och då är stödet från Democratic Unionist Party, DUP, avgörande.

Partiledaren Arlene Foster uppgav på torsdagsmorgonen, innan avtalet officiellt offentliggjorts, att hennes parti inte kommer att ställa sig bakom det. En ståndpunkt hon står fast vid.

”Så som det ser ut nu skulle vi inte kunna stöda det som föreslås om tullfrågorna, och det saknas klarhet om momsen”, skriver hon i ett uttalande, enligt Sky News.

Frågor om handel och gränsövergången på Irland har blivit huvudfrågan i brexitförhandlingarna.

Även oppositionen är kritisk, och Labourledaren Jeremyn Corbyn kallar avtalet sämre än det Johnsons företrädare, Theresa May, förhandlade fram. 

”Det kommer inte att föra landet tillsammans och borde röstas ner”, skriver Corbyn på Twitter.

Han vill även tvinga fram ett tillägg till det avtalsförslag Johnson hoppas kunna presentera, enligt Times.

Det skulle kräva ett ja även i en ny folkomröstning för att få grönt ljus. 

De EU-vänliga Liberaldemokraterna står fast vid att stoppa brexit, trots det nya avtalet, säger partiledaren Jo Swinson, enligt nyhetsbyrån AP. 

Ont om tid för Boris Johnson

Boris Johnson har två veckor kvar till deadline för brexit, 31 oktober, men måste i praktiken ha nått en överenskommelse med EU redan på lördag. Detta eftersom parlamentet röstat igenom ett krav på att han annars då måste be om mer tid för utträdet. Allt enligt den nya lag, kallad ”Ben Act”, som röstades igenom i september.

Boris Johnson har vid ett flertal tillfällen antytt att han ska trotsa lagen. I så fall kan det bli Högsta domstolen som fäller avgörandet.

Då kan Storbritannien lämna EU

Om inte britterna tackar ja den sista oktober och det inte heller blir en senarelagd brexit kommer Storbritannien att lämna EU utan avtal – 23.00 lokal tid denna torsdag.

Boris Johnson och Tories är beroende av DUP för att nå en majoritet i parlamentet. I samband med torsdagsmorgonens uttalande uppger partiet att man fortsätter arbeta med regeringen ”för att försöka få ett förnuftigt avtal som fungerar för Nordirland och skyddar Storbritanniens ekonomi och konstitutionella integritet”.

Stefan Löfven: ”Det är positivt, men inget är klart”

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, är försiktigt positiv till avtalet:   

– Det är positivt att förhandlarna har kommit överens, men ingenting är klart förrän allting är klart, säger han till TT.

Till Di säger Sveriges EU-minister, Hans Dahlgren:

– Ett ordnat utträde vore mycket goda nyheter för Sverige, och de cirka 100 000 svenska medborgare som bor eller arbetar i Storbritannien.