Nytt avhopp från Bulletin – högprofilerad chef lämnar

Annika Borg hoppar av som politisk chefredaktör för Bulletin.
Nyhetssajten Bulletin har skakats av flera avhopp.
Foto: Fredrik Funck/DN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nyhetssajten Bulletin skakas av ett nytt avhopp.

Annika Borg, 56, politisk chefredaktör, har i det tysta hoppat av efter drygt en månad på posten.

”Skälet till det är min publicistiska integritet”, skriver hon på Facebook.

Den konservativa nyhetssajten Bulletin fick en turbulent start i slutet av förra året och har sedan kantats av en rad avhopp där profilerade medarbetare lämnat företaget. 

I maj steg Annika Borg in som politisk chefredaktör för Bulletin. Hon är teologie doktor och präst i Svenska kyrkan och har ofta varit en stark profil i olika debatter. Hennes namn har också filtigt förekommit på olika ledarsidor.

Bråk om publicistiska integriteten bakom avhoppet

Annika Borg tillträdde 1 maj och skrev då bland annat:

”Det är symboliskt att det är just 1 maj som vi lanserar en ny frihetligt konservativ ledarsida. En sida som kommer att nagelfara den vänsterpolitiska agenda som genomsyrat vårt land så länge, och så till den grad, att vänsteråsikter har förväxlats med normaltillstånd och godhet. Vi ska rucka på det och förändra Sverige.”

Men arbetet varade bara drygt en månad innan hon hoppade av.  När Expressen nådde Annika Borg i onsdagskväll var hon fåordig och ville då inte uttala sig.

Fyra minuter efter telefonsamtalet lade hon dock ut på sociala medier att hon lämnat jobbet på Bulletin.

Annika Borg meddelade sitt avsked från Bulletin via sociala medier. Det är dock oklart vad hon ska göra.

”Min publicistiska integritet”

Avhoppet har skett i det tysta.

”För en tid sedan valde jag att lämna Bulletin och jobbet som politisk chefredaktör”, skriver hon.

Annika Borg har i en senare uppdatering av sitt Facebookinlägg angett orsaken till avhoppet:

”Skälet till det är min publicistiska integritet”. 

Hon vill inte närmare precisera om det fanns en konflikt med ägarna eller tidningens tillförordnade chefredaktör.

Under Bulletins kaosperiod vid starten anklagades Bulletins storägare, nationalekonomen Tino Sanandaji, 41, för att lägga sig i det publicistiska arbetet. Bråket mellan redaktionsledningen och ägarna kulminerade med att flera av nyhetssajtens profiler lämnade jobbet på dagen.

Tino Sanandaji bekräftar avhoppet.

– Det stämmer att Annika Borg har sagt upp sig på ledarsidan. Vi önskar Annika lycka till i nya uppdrag, hon ersätts av Dan Korn som opinionschef. Vad gäller orsaker hänvisar jag till Annika själv, samt till chefredaktör Andy Rosenthal. 

Bulletins kassa sinar?

Tino Sanandaji  inte rädd för att Bulletin ska kollapsa trots flera signaler om att den ekonomiska kassan börjar sina. Branschtidningen Dagens Media uppger att Bulletin har en skatteskuld på över en miljon kronor och är på väg in i obestånd. Enligt Dagens Medias källor finns knappt en miljon kvar i kassan, vilket uppges räcka räcker några veckor.

– I senaste rundan av finansiering fick vi in ytterligare 6 miljoner kronor, varav 1,5 miljoner är lånat kapital. Vi ska förhoppningsvis ha ytterligare en runda mot slutet av sommaren då det finns fler investerare som uttryckt intresse.

Amerikanen Andy Rosenthal, 65, tidigare opinionsredaktör på New York Times, rekryterades som tillfällig chefredaktör efter massavhoppet från Bulletin. Hans kontrakt har förlängts med drygt ett år. Redaktionsbråket på Bulletin inför öppen ridå.