Nye tidningsägaren om kritikstormen

Mats Qvibergs övertagande av tidningen Metro har väckt uppståndelse.
Foto: SVEN LINDWALL
Efter en intervju på SD-vänliga sajten ”Nyheter Idag” sågas Mats Qviberg av såväl Metros anställda som tidningens chefredaktör.
Mats Qviberg tillsammans med Sven Hagströmer utgjorde paret bakom HQ Bank.
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix / SCANPIX SWEDEN

Han är finansmannen som kastat sig in i mediebranschen.

Men Mats Qvibergs övertagande av tidningen Metro har väckt uppståndelse – och efter en intervju på SD-vänliga sajten ”Nyheter Idag” sågas han av såväl de anställda som tidningens chefredaktör.

– Den var lite olycklig, det är ingenting som jag är stolt över, säger Mats Qviberg, som nu pudlar efter intervjun där han säger att Metro har ”stalinister” på redaktionen.

När den omstridde finansmannen Mats Qviberg och hans kompanjon Christen Ager-Hanssen träffades i villan på Lidingö i februari i år var det för att signera de sista dokumenten och genomföra köpet av den rikstäckande gratistidningen Metros nordiska del.

Duon hade via investmentbolag Custos just förvärvat Sveriges största tidning med en räckvidd, enligt Sifo Orvesto, på omkring en miljon läsare om dagen. Prislappen till Kinnevik – som varit med sedan tidningens start 1995 då Jan Stenbeck var en av de första finansiärerna – slutade på 50 miljoner kronor. För Custos var det den andra medieinvesteringen på kort tid, bolaget har också investerat i finanssajten Realtid och på onsdag hålls där extra bolagsstämma sedan bolagets vd och delägare hamnat i konflikt med Custos.

Besluten att investera i media togs emot med förvåning och viss skepsis i branschen. Mats Qviberg – som tillsammans med Sven Hagströmer utgjorde paret bakom HQ Bank – har vid flera tillfällen varit skarpt kritisk mot en rad medier och han har känt sig smutskastad av anklagelserna kring härvan runt HQ och hans roll däri.

Malin Ekman, mediekrönikör på Svenska Dagbladet.
Foto: Staffan Lowstedt / SVENSKA DAGBLADET

Som nybliven tidningsägare har han fortsatt att ifrågasätta mediernas roll och vad som skrivs i dem - trots att kutym för en ägare är att vara försiktig i ämnet.

– Privatägare brukar diskutera affärsmodellen, man brukar vara väldigt noga med att inte kommentera andra medier, säger Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.

Mats Qviberg har i stället twittrat om att "rensa ut en del stalinister först! :-)" på fråga om hur hans värderingar kommer att genomsyra Metro, ett uttalande han senare uppgivit var ett skämt. Men när Svenska Dagbladets mediekrönikör Malin Ekman därefter ifrågasatte att den tidigare finansmannen rekryterade flera av sina bundsförvanter från HQ Bank-tiden till Metro ilsknade Mats Qviberg till.


LÄS MER: Mats Qviberg i rätten: ”Jag är ingen fuskare”


”Det är inget hot, det är ett löfte”

Han ringde upp Malin Ekman och skällde ut henne. Samtidigt skrev hans partner – den norske finansmannen och tidigare huvudägaren i lågprisflygbolaget FlyMe – Christen Ager-Hanssen en replik i SvD och hävdade att Malin Ekman inte var kvalificerad att skriva om Mats Qviberg. Anledningen var att hon för sju år sedan skrivit en längre text i Expressen om kollegan Caroline Neuraths bok om HQ-härvan, och att hon därför inte var neutral i ämnet.

I ett inspelat telefonsamtal säger Mats Qviberg till Malin Ekman att om hon granskar honom ska han minsann granska henne.

– Det är inget hot, det är ett löfte, säger han i inspelningen som P1-programmet "Medierna" publicerat.

Uttalandet har mött skarp kritik och Dagens Nyheters redaktionella utvecklingschef Martin Jönsson ser allvarligt på händelsen:

"Agerandet överraskar dessvärre inte. Det är i linje med hur Qviberg brukar göra. Han vill skrämma till tystnad. Han vill att de reportrar som ställt kritiska frågor och skrivit kritiska kommenterar ska sluta med det, eftersom kostnaden är alltför hög." skriver han på sin blogg.

Finansmannen Mats Qviberg tog över tidningen Metro.
Foto: Cornelia Nordström / CORNELIA NORDSTROM EXP

Och fortsätter:

"Så gör kanske en finansman. Men så kan inte en medieägare eller någon som på något sätt förknippas med publicistisk verksamhet göra."

Malin Ekman upplevde samtalet som obehagligt:

– Det jag reagerade på var att han berättade för mig att han anlitat folk för att granska mig, det uppfattade jag som obehagligt, framför allt när jag hunnit smälta det lite grand efter samtalet, säger hon.

Samtidigt förstår hon om hennes texter kan provocera människor:

– Jag har full förståelse för att alla inte kan bli glada över allt jag skriver, men jag överraskades av hans reaktion med tanke på att tonen i mina texter var både saklig och balanserad.

Men Mats Qviberg ser inga problem med att han kontaktade Malin Ekman i samband med att hennes krönika publicerades i SvD.

– Hon ljög mig rakt i ansiktet, jag blev riktigt provocerad då. Hon sa att hon aldrig haft något med HQ att göra och då hade hon skrivit en lång artikel i Expressen plus att hon var väldigt god vän med Carolina Neurath som skrivit väldigt kritiskt - och det blev jag förbaskad på, säger han till Expressen.

Malin Ekman förnekar att hon ljugit för Qviberg:

– Att jag ljugit för Mats Qviberg stämmer helt enkelt inte. Jag uppgav för honom att jag inte varit involverad i SvD:s HQ-rapportering. Detta framkommer också i de ljudupptagningar som Medierna i P1 tagit del av och rapporterat om, säger hon.


LÄS MER: Mats Qviberg – miljardären som skaffade sig en egen tidning


Mats Qviberg sade i en intervju att Metro har ”stalinister” på redaktionen.

Har nära kopplingar till Sverigedemokraterna

Agerandet väcker ändå förvåning.

– Jag har inget minne av jag varit med om privata medieägare som har kommenterat hur journalister jobbat och där man går direkt till motangrepp mot enskilda journalister i andra medier - det har jag inte varit med om, säger Jeanette Gustafsdotter.

När den nyblivne medieägaren i fredags valde att framträda i en lång intervju med Nyheter Idag, som har nära kopplingar till Sverigedemokraterna, tilltog kritiken.

"Metros nya ägare ställer gladeligen upp för intervju i högerextrema tidningen Nyheter Idag. Pratar dessutom möjliga samarbeten. Oroväckande!" skriver Helle Klein, chefredaktör för Dagens Arbete, på Twitter.

"Så väldigt ledsamt att den oro jag uttryckte i februari blir allt mer befogad." skriver Jack Werner, tidigare anställd på Metro och i dag medarbetare på Dagens Nyheter.

I intervjun upprepar Mats Qviberg sina anklagelser om att vissa journalister på Metro är "stalinister" som borde rensas bort, när han får frågor om en tidigare Metro-artikel som handlat om tiggare.

– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, säger han till Nyheter Idag.

I intervjun berömmer hans affärspartner Christen Ager-Hanssen dessutom Nyheter Idag och konstaterar att man borde boka ett möte

Jeanette Gustafsdotter, vd för Tidningsutgivarna.
Foto: Jonas Hellsén / PRESSBILD

– Du kan komma ner till Metro, så kan vi ta en lite annan diskussion, säger Ager-Hanssen, något som tolkades som att man övervägde samarbeten.

Detta dementerades senare av såväl Metro som Nyheter Idag och för Expressen förnekar Mats Qviberg bestämt att han har något med det redaktionella arbetet på Metro att göra.

– Inte ett enda dugg. Jag sitter inte ens med i styrelsen för Metro, säger Mats Qviberg.

Han ångrar samtidigt intervjun och medger att han inte kände till att sajten har kopplingar till SD.

– Ja, jag borde inte ha gjort den. Den var lite olycklig, det är ingenting som jag är stolt över - men gjort är gjort.


LÄS MER: Dom i HQ Bank-härvan: Mats Qviberg frias


Kolumnist lämnar Metro efter intervjun

På Metro har intervjun väckt starka reaktioner och bland de anställda på Metro finns frågor kring tidningens nya ägare.

– Senast i fredags lovade Christen Ager-Hanssen redaktionen att Mats Qviberg och han själv inte har något att göra med det redaktionella innehållet i Metro. Sen gör de den här intervjun och vi i facket uppfattar det som ett helt annat budskap än det de givit till medarbetarna. Det gör mig väldigt besviken. Även sättet Qviberg uttrycker sig på när det gäller att "göra sig av med journalister" är helt oacceptabelt, säger Åsa Larsson, fackordförande på Metro.

Duon bakom HQ Bank: Sven Hagströmer och Mats Qviberg.
Foto: Fredrik Funck / DN

En av tidningens krönikörer, advokaten Viktor Banke, meddelade på lördagen att han avslutar sitt uppdrag för Metro med anledning av det som framkom i intervjun i Nyheter Idag.

"Efter att ha läst intervjun i Nyheter Idag med de nya ägarna Qviberg och Ager-Hanssen, har jag meddelat Metro att jag slutar som kolumnist." skriver han på Twitter.

I fredags kom även beskedet att Eric Ljunggren, vice vd och tidigare chefredaktör för Metro, lämnar tidningen.

– Det var bra tajming. Jag brinner för Metro och det är viktigt att kunna lämna över på ett bra sätt. Jag önskar de nya ägarna och deras nya ledning all framgång, säger han till DN.

Samtidigt orsakade intervjun i Nyheter Idag krismöte på Metro. Chefredaktör Staffan Erfors kontaktade omedelbart redaktionsledningen efter att han läst texten.

Staffan Erfors.
Foto: Christian Örnberg

– Jag tycker det är bedrövligt att ställa upp och låta sig intervjuas av en sådan nätsajt. Både Qviberg och Ager-Hanssen har beklagat att de ställde upp och de visste inte vad de ställde upp på, samtidigt kan jag tycka att man bör ha koll vilka medier man blir intervjuad av, säger Staffan Erfors.

Han betonar att ingen ägare har försökt styra det journalistiska arbetet på tidningen, samtidigt som många av Metros medarbetare är besvikna på deras nya ägares uttalanden.

– Det är väl en blandning av besvikelse och ilska över den här uppkomna situationen. Samtidigt vill jag framhålla att det finns väldigt stark journalistisk integritet och beslutsamhet både hos redaktionsledningen och hos redaktionen i övrigt. Varken jag eller min redaktion tillåter att någon ägare eller någon annan går in och styr vår journalistiska verksamhet, säger Staffan Erfors.

Miljöpartiets gruppledare i Stockholms läns landsting, Tomas Eriksson, menar även att Metros avtal med SL bör ses över efter Qvibergs intervju i Nyheter Idag, skriver SvD.